ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Εγκαίνια Έκθεσης «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες»

Εγκαίνια Έκθεσης «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
30 Αυγ. 12
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης αρχαιολογικού περιεχομένου με θέμα «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» στο Martin Gropius Bau του Βερολίνου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2013 και διοργανώνεται με τη συνεργασία του Martin Gropius Bau, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού / Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού - Παράρτημα Βερολίνου, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της Συλλογής Αρχαιοτήτων Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, πραγματοποιείται με την επιδότηση του Πολιτιστικού Ταμείου Πρωτεύουσας (Hauptsadtkutlurfonds) Deutscher Sparkasse und Giroverband και την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Θέμα της έκθεσης είναι η Ολυμπία ως μείζον πανελλήνιο ιερό και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην έκθεση συμμετέχουν με αρχαία έργα πολλά μουσεία και συλλογές, όπως, μεταξύ άλλων, το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο από την Ελλάδα.

Η έκθεση στηρίζεται πρωτίστως στα 515 αρχαία αντικείμενα από τις ανασκαφές στο ιερό της Ολυμπίας, τα οποία φυλάσσονται στα Μουσεία της Ολυμπίας, πολλά εκ των οποίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει 49 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου, μέσα από τα οποία τεκμηριώνεται επιστημονικά η ιστορία του ιερού της Ολυμπίας από τις απαρχές της λατρείας στα μυκηναϊκά χρόνια μέχρι και την περίοδο της ρωμαιοκρατίας, η σημασία και διαχρονική ακτινοβολία του ιερού σε όλο τον αρχαίο κόσμο, καθώς και η τέλεση των ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας.

Συνολικά, στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν περισσότερα από 1.000 αντικείμενα. Εκτός από τα αρχαία αντικείμενα και ευρήματα ανασκαφών των τελευταίων 140 χρόνων, το αφιέρωμα συμπληρώνουν και ψηφιακές αναπαραστάσεις με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τον Μάρτιο του 2013, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ, στη Ντόχα, όπου θα προστεθεί η αναφορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ τελευταίος της σταθμός θα είναι η Αθήνα, το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ