ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Εγκαίνια του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Καρδίτσας

Εγκαίνια του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Καρδίτσας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
10 Σεπ. 13
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΑΑΠΑ) Καρδίτσας ο αγιασμός και τα εγκαίνια των νέων ανακαινισμένων χώρων του Ιδρύματος. Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις καλύπτουν επιφάνεια 500τ.μ. και με την ολοκλήρωσή τους πρόκειται να αποσυμφορήσουν τους υφιστάμενους χώρους του Κέντρου, το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 103 περιθαλπόμενους. Το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο Κέντρο να βοηθήσει ακόμα περισσότερα παιδιά και παράλληλα θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες που προσφέρει. Η εν λόγω ανακαίνιση καθώς και η αγορά καινούριου λεωφορείου χρηματοδοτήθηκαν από κοινού από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και εντάσσονται σε γενικότερο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών του Κέντρου, το οποίο ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Διοικήτρια του Κέντρου, κυρία Αγορίτσα Χαντζοπούλου κατά την τελετή των εγκαινίων τόνισε:

«Θεωρούμε ότι το Ίδρυμά μας δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις υποδομές του αν, σε μια εποχή που η κρίση ακινητοποιούσε τα πάντα, δεν υπήρχαν οι δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Το σημαντικό αυτό έργο της ανακαίνισης μας έδωσε τις άριστες εγκαταστάσεις για τα παιδιά μας, που σας παρουσιάζουμε σήμερα, αυξάνοντας παράλληλα τη δυναμικότητα του ιδρύματος. Εκ μέρους του Δ.Σ. και των εργαζομένων του ΚΑΑΠΑ Καρδίτσας αλλά κυρίως εκ μέρους των παιδιών που φιλοξενούνται και θα φιλοξενηθούν, θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τα δύο Ιδρύματα».

Η κυρία Έλλη Ανδριοπούλου, Λειτουργική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατά τον χαιρετισμό της ανέφερε:

«Η εντεινόμενη κρίση που διανύει η χώρα μας φέρνει στο προσκήνιο ακόμη πιο έντονα την επιτακτική ανάγκη και το ηθικό χρέος που έχουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να συνεργαστούν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι σοβαρές επιπτώσεις της τρέχουσας κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Η σημερινή δωρεά είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τόσο για τη συνεργασία όσο και για τα αποτελέσματά της, που βλέπουμε εδώ σήμερα. Ευελπιστούμε η απόφαση των δύο ιδρυμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αποτελεσματική ενίσχυση του συγκεκριμένου οργανισμού να βρει πολλούς μιμητές και να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για περισσότερες αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κ. Δημήτρης Αφεντούλης, τόνισε:

«Το έργο αυτό, πέρα από την προφανή σημασία της αναβάθμισης αναγκαίων υποδομών κοινωνικής πρόνοιας, σηματοδοτεί τη συνεργασία μεταξύ δύο σημαντικών κοινωφελών οργανισμών της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι η έννοια της συνεργασίας είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα μας ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, πρωτίστως στην υλική αλλά δευτερευόντως και στην ηθική και συμβολική διάστασή της». 

Το 3ετές πρόγραμμα αναβάθμισης

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών του ΚΑΑΠΑ Καρδίτσας περιελάμβανε:

  1. Ενεργειακή αναβάθμιση και σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών του Ιδρύματος μέσω εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου, τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων σύγχρονης τεχνολογίας, εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη στέγη, αντικατάστασης παλαιού εξοπλισμού κ.λ.π.
  2. Δημιουργία χωριστών παιδικών δωματίων για τα εκπαιδεύσιμα παιδιά, τμήματος μωρών, παιδότοπου, αίθουσας συνεδριάσεων κ.α.
  3. Aνακαίνιση χώρων περιθαλπομένων και προσωπικού, δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας του προσωπικού που κατάγεται από άλλα μέρη, αναβάθμιση χώρων μαγειρείων και αποθηκών και εκπαίδευση του προσωπικού των μαγειρείων σύμφωνα με το πρόγραμμα ΗΑCCP.
  4. Aνακαίνιση δύο διαμερισμάτων που θα φιλοξενήσουν άμεσα 12 παιδιά που βρίσκονται σε ενοικιασμένο ξενώνα.
  5. Παρεμβάσεις τόσο στην εξωτερική όψη του Ιδρύματος όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του, και δημιουργία χώρου παιδικής χαράς (μένει να εξοπλισθεί), και μεγάλου χώρου περιπάτου με χλοοτάπητα για τους περιθαλπόμενους.

 

Σημείωση προς συντάκτες

Το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΑΑΠΑ) Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1966 ως Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕ.ΠΕ.Π.) Καρδίτσας και μετονομάσθηκε πρόσφατα με τον νόμο 4025/2011. Είναι Ν.Π.Δ.Δ. και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας. Στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Καρδίτσας και σκοπός του είναι η παροχή κλειστού τύπου φροντίδας σε παιδιά με βαριές και πολλαπλού τύπου αναπηρίες.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,06 δισεκατομμυρίων ($1,39 δισεκατομμύρια), μέσω 2.508 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €72 εκατομμύρια ($93 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συστάθηκε το 2005, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση προσφοράς του Ιωάννη Λάτση, και η δράση του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η εκπαίδευση και η επιστημονική έρευνα, η κοινωνική πρόνοια, ο πολιτισμός κ.α.. Επιθυμώντας να συμβάλει στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, έχει θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Είναι καθήκον μας» σε συνεργασία με κοινωφελή ιδρύματα, Ιερές Μητροπόλεις και Ενορίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης.

Επιδίωξη είναι οι δράσεις να στηρίξουν άμεσα τους πληγέντες καθώς επίσης να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και ενισχυτικά ανάλογων δράσεων που υλοποιούνται από κρατικούς και μη φορείς ή από άλλα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας μας. Βασικοί πυλώνες αποτελούν α) η παροχή επισιτιστικής βοήθειας και β) η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών και η ευρύτερη ενίσχυση ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων ή θεσμικών φορέων που έχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, με προτεραιότητα στις πλέον ευάλωτες ομάδες όπως είναι τα παιδιά, οι νεόπτωχοι, οι άστεγοι και οι άνεργοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ