ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Εγκαίνια έκθεσης «Εικόνες από την Ελλάδα και την Αφρική»

Εγκαίνια έκθεσης «Εικόνες από την Ελλάδα και την Αφρική»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
11 Ιουν. 08
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Εικόνες από την Ελλάδα και την Αφρική» με φωτογραφίες του Γιάννη Ψιλάκη που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με την ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και με την υποστήριξη της αίθουσας τέχνης FineArts ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ.

Η Υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εγκαινίασε την έκθεση και απηύθυνε χαιρετισμό μιλώντας για το σπουδαίο έργο του ταξιδευτή φωτογράφου Γιάννη Ψιλάκη, γι’ αυτές τις εικόνες «που αιχμαλώτισε η ματιά του καλλιτέχνη» και που μας βοηθούν «να διευρύνουμε τους αισθητικούς μας ορίζοντες». Οι φωτογραφίες του από την Ελλάδα και την Αφρική είναι οπτική απόδειξη ότι «η Μεσόγειος δεν χωρίζει αλλά ενώνει τις δύο ηπείρους». Η κυρία Μπακογιάννη τόνισε, επίσης, ότι οι φωτογραφίες των ανθρώπων που συνάντησε ο Γιάννης Ψιλάκης στην Αφρική, μας κάνουν να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε για τις δυσχερείς συνθήκες ζωής στην Υποσαχάρια αλλά και στην υπόλοιπη Αφρική. Να αναλογιστούμε «τις αιτίες που στέρησαν τα κράτη αυτά από τη θέση που τους αναλογεί στην παγκόσμια οικονομία» είπε η Υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας ένα ανθρωπιστικό μήνυμα, που αναμφισβήτητα πηγάζει μέσα από το έργο του Γιάννη Ψιλάκη.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, μίλησε, επίσης, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα η οποία αναφέρθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας, την οποία χαρακτήρισε «μητέρα της σύγχρονης τέχνης», αλλά και στο έργο του Γιάννη Ψιλάκη, το γεμάτο «βλέμματα που μεταφέρουν ανθρώπινα συναισθήματα». Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της έκθεσης, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ, Λάτση για την πρωτοβουλία τους να διατεθούν τα έσοδα από την πώληση των έργων και των καταλόγων της έκθεσης υπέρ των σκοπών του Πατριαρχείου και τόνισε τους δεσμούς της Ελλάδας με την Αλεξάνδρεια.

Τις ομιλίες έκλεισε ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Λάτση και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κύριος Βαγγέλης Χρόνης ο οποίος τόνισε ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση βρίσκεται συστηματικά αρωγός σε αντίστοιχες εκδηλώσεις καθώς «η προβολή και η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών αποτελούν βασική προτεραιότητα» του Ιδρύματος. Επίσης, τόνισε τον ιερό σκοπό της έκθεσης αλλά και την συναισθηματική σημασία της έκθεσης για όλους τους συντελεστές της, ενώ μιλώντας για το έργο του Γιάννη Ψιλάκη επεσήμανε ότι ο καλλιτέχνης «δεν κυνήγησε το μεγάλο, αλλά εξέφρασε το μέγιστο μέσα από τα απλά και τα καθημερινά».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε, επίσης, η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία με ιδιαίτερη συγκίνηση θαύμασε τις φωτογραφίες της έκθεσης.

Η έκθεση «Εικόνες από την Ελλάδα και την Αφρική» θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 22 Ιουνίου 2008 και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα 10 του Ζαππείου Μεγάρου με στόχο να τιμήσει τον ταξιδευτή φωτογράφο Γιάννη Ψιλάκη. Οι φωτογραφίες που εκτίθενται είναι ένα οπτικό ταξίδι σε γνώριμους τόπους της χώρας μας και εξωτικά μέρη στην Αφρική μέσα από την ρομαντική και ασυμβίβαστη ματιά του.

Ο Γιάννης Ψιλάκης έσπασε τα στενά όρια της καθημερινότητας και είδε τη ζωή σαν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο και την ανθρώπινη ψυχή. Το ταξίδι του στη ζωή τελείωσε πρόωρα πριν από 2 χρόνια. Σήμερα, όμως, έχουμε όλοι τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε τα βήματά του μέσα από τις φωτογραφίες του, που είναι οι αναμνήσεις του από τον κόσμο μας.

Η έκθεση διοργανώθηκε με αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του ΣΚΑΪ και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που προσέφεραν την επικοινωνία της έκθεσης. Το σημαντικό αυτό εγχείρημα, όμως, γίνεται πραγματικότητα χάρη στην πολύτιμη συμβολή της οικογένειας Ψιλάκη που προσέφερε τα έργα για την έκθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ