ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
23 Οκτ. 17

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν στην Κουκουρίτσα Ευρωπούλων της Κέρκυρας τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Καποδίστρια.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έχει ενισχύσει αρκετές φορές το έργο του Μουσείου, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία σύγχρονης ιστοσελίδας που συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το επιστημονικό έργο του Μουσείου και το Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια, όπως επίσης ενημερώνει τον χρήστη για τη Συλλογή του Μουσείου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά και τις δράσεις του.

Ακολουθεί σχετικό Δελτίο Τύπου:

Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, στην Κουκουρίτσα Ευρωπούλων της Κέρκυρας, τελέστηκαν, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, τα εγκαίνια του εκσυγχρονισμένου και μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου, αφιερωμένου στη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του Μουσείου, κ. Γιάννης Πιέρης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ιστορικό και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του Μουσείου, ευχαριστώντας, παράλληλα, όλους όσοι συνέβαλλαν στις εργασίες ανακαίνισης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος εστίασε στη σημασία στήριξης του Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών, καθώς και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος Κέρκυρας, κ. Κώστας Νικολούζος. Όλοι τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει να τιμά ο Τόπος μας -η Κέρκυρα και η Ελλάδα- τον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας και την υποχρέωση που έχουμε όλοι στην εκπαίδευση των νέων γενιών και στην σύνδεσή τους με την ιστορία μας.

Στην αντιφώνησή του, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «…για καθέναν, πολύ περισσότερο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια μεγάλη στιγμή να βρίσκεται σήμερα εδώ». Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρξε ένας λόγος γεμάτος εκτίμηση και θαυμασμό προς τον Ιωάννη Καποδίστρια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «…o Ιωάννης Καποδίστριας μας εμπνέει και θα μας εμπνέει πάντα σαν ένα πρότυπο ζωής, πρότυπο ηγέτη, πρότυπο οραματιστή».

Μετά το πέρας της ομιλίας του, η Διοίκηση του Μουσείου Καποδίστρια προσέφερε ένα τιμητικό δώρο στον Κύριο Παυλόπουλο και ακολούθησε ξενάγηση στη νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου από τον επιστημονικό συνεργάτη, ιστορικό και φιλόλογο, κ. Δημήτρη Κ. Ζυμάρη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές της Κερκύρας, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κερκύρας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, δικαστικών, αυτοδιοικητικών αρχών του νησιού, απόγονοι της οικογένειας Καποδίστρια καθώς και χορηγοί, δωρητές και φίλοι του Μουσείου.

Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η πανηγυρική ημέρα ολοκληρώθηκε με την απογευματινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ιωάννη Καποδίστρια υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έδωσε μια σύντομη διάλεξη ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Ι. Α. Μεταξάς, με θέμα: Ο Καποδίστριας και η «άλλη» Ευρώπη και ακολούθως, η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια παρουσίασε, σε θέατρο αναλογίου, τη συνομιλία -κατά τον Γ. Τερτσέτη- του Ι. Καποδίστρια και τον νεαρό Γ. Μαυρομιχάλη. Η ημέρα έκλεισε με την Πανηγυρική Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας (Παλαιάς), αφιερωμένη στα εγκαίνια του Μουσείου.

Στο εορταστικό αυτό πλαίσιο, το Μουσείο τίμησε τον Μεγάλο Ευεργέτη του, τον κερκυραίο κ. Χρήστο Φωκά, ευχαριστώντας τον για τη γενναιόδωρη και σταθερή χορηγία του, προσφέροντάς του ένα αντίγραφο ενός πολύτιμου προσωπικού αντικειμένου του Κυβερνήτη, που συγκαταλέγεται στη Συλλογή του Μουσείου Καποδίστρια.

Το Μουσείο πλέον λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας), από τις 10:00 έως τις 16:00 και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει προσωπικά αντικείμενα του Κυβερνήτη, όπως πορτρέτα, μετάλλια, βιβλία, χάρτες, θρησκευτικές εικόνες, ιστορικά τεκμήρια από την περίοδο της Επτανήσου Πολιτείας, ενθύμιά του από τη σταδιοδρομία του κοντά στον Τσάρο Αλέξανδρο Α’, πολύτιμα έγγραφα για την ίδρυση του ελληνικού κράτους, έπιπλα εποχής της οικογένειάς του, αλλά και ένα πλούσιο ψηφιακό αρχείο που συγκεντρώνει τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του. Η εμπειρία της επίσκεψης εμπλουτίζεται και με ψηφιακά μέσα, με ακουστική περιήγηση σε τέσσερις γλώσσες αλλά και με μια βόλτα στον κήπο με εξαιρετικές θέες.

Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ανήκει σε τρεις, ιστορικής σημασίας, πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας, την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1836), τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1841) και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (έτος ιδρύσεως 1952), μετά από δωρεά της αείμνηστης Μαρίας Καποδίστρια-Δεσύλλα, δισέγγονης του μικρότερου αδελφού του Κυβερνήτη, η οποία, με μία κίνηση διορατικότητας και μεγάλης ευεργεσίας προς τον Τόπο, δώρισε την “Κουκουρίτσα” μαζί με μοναδικά οικογενειακά κειμήλια, με τον όρο να λειτουργήσει εκεί το Μουσείο Καποδίστρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ