ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Νέα Σειρά Ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Νέα Σειρά Ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
29 Ιουλ. 16

«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ»

Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα: είναι η νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns και  την επιστημονική υποστήριξη και αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την εξέλιξη της διατροφής στον ελλαδικό χώρο και τη Μεσόγειο, σε πέντε ωριαία επεισόδια που διαρθρώνονται χρονολογικά από τα προϊστορικά χρόνια, την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τα Οθωμανικά χρόνια, την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ως και την Ελλάδα του σήμερα.

Πώς άλλαξαν οι τροφές, τα σκεύη και οι διατροφικές συνήθειες στον ελλαδικό χώρο ανά τους αιώνες; Πόσο μας επηρέασαν άλλοι πολιτισμοί και πώς τους επηρεάσαμε; Τι έτρωγε ο απλός κόσμος στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο; Τι σχέση έχουν οι Άραβες, οι Οθωμανοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι με την ελληνική κουζίνα; Ποιές είναι οι αλήθειες και οι μύθοι της «Μεσογειακής διατροφής»; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσει να απαντήσει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η οποία αναμένεται να προβληθεί στις αρχές του 2017.

Επιδίωξη είναι το ντοκιμαντέρ να αποτελέσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της τροφής, ξεκινώντας 500.000 χρόνια πριν και φτάνοντας έως τις μέρες μας. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, άγνωστα ιστορικά τεκμήρια, σπάνια αρχειακά φίλμ, 3D animation, αερολήψεις, καθώς και δραματικές αναπαραστάσεις της καθημερινότητας από την προϊστορία μέχρι σήμερα χαρακτηρίζουν αυτό το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα τηλεοπτικό εγχείρημα.

Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, γυρίσματα σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα καθώς και σε σημαντικές τοποθεσίες στο εξωτερικό, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Καππαδοκία και η Μικρά Ασία, η  Μασσαλία, η Σικελία και η Ρώμη. Ερευνητές και ειδικοί της διατροφής φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εξέλιξης των τροφών και της μαγειρικής καθώς και τις πολιτιστικές επιρροές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής διατροφής και ταυτότητας. 

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς είναι οι: Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια αρχαιολογίας με ειδίκευση στην αρχαιοβοτανική και την προϊστορική διατροφή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.), Ηλίας Αναγνωστάκης (Κύριος Ερευνητής στον τομέα Βυζαντινών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Διονύσης Σταθακόπουλος (Λέκτορας Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, King’s College), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (Ιστορικός, ομότιμος διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και Αντωνία-Λήδα Ματάλα (Καθηγήτρια ανθρωπολογίας της διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Τη σειρά υπογράφουν οι δημιουργοί: Ανδρέας Αποστολίδης, Νίκος Νταγιαντάς, Λευτέρης Χαρίτος, Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ.

Η Διευθύντρια προγράμματος του ΣΚΑΪ, κ. Άλκηστη Μαραγκουδάκη, δήλωσε: «Η αναζήτηση, οι ιστορικές αναδρομές, η έρευνα αποτελούν στοιχεία που διαχρονικά χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Με ενδελεχή προσήλωση στην τεκμηριωμένη παρουσίαση δημιουργεί σημαντικά αφιερώματα και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει με απόλυτη επιτυχία ντοκιμαντέρ – τομή στην ελληνική πραγματικότητα.

Το «ταξίδι της τροφής» είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ που προσεγγίζει την εξέλιξη του ανθρώπου παράλληλα με την εξέλιξη των τροφών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σχεδιασμένο με ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη».

Η δημιουργική ομάδα της Anemon Productions συμπληρώνει: «Η ιστορία της τροφής είναι συνυφασμένη με την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου και του πολιτισμού. Κάνοντας έρευνα για τις ανάγκες της σειράς, είδαμε και μάθαμε πράγματα που μας συνάρπασαν, μας εξέπληξαν και μας αποκάλυψαν άγνωστες πτυχές του παρελθόντος. Από το αρχαιότερο γεύμα που έχει βρεθεί στην Ελλάδα ως την πραγματική προέλευση του μουσακά, ελπίζουμε πως η σειρά θα ψυχαγωγήσει το κοινό και θα δώσει τροφή για σκέψη».

Ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κ. Δημήτρης Αφεντούλης, σημείωσε: «Είναι εντυπωσιακό το εύρος των επιστημονικών πεδίων που εμπλέκονται στην τεκμηρίωση των όσων θα δούμε στην μικρή οθόνη μας και ακόμη περισσότερο εντυπωσιακός ο πλούτος των γνώσεων που θα ‘γευθούν’ οι θεατές. Για πρώτη φορά το θέμα της ιστορίας της διατροφής προσεγγίζεται ολιστικά και διεπιστημονικά με την εξειδικευμένη γνώση να διαχέεται με εύληπτο τρόπο στο ευρύ κοινό μέσα από μια υψηλής αισθητικής παραγωγή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ