ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Βραβείο ΙΑΟΑ εις μνήμην Α. Κίτσου από την Ακαδημία Αθηνών

Βραβείο ΙΑΟΑ εις μνήμην Α. Κίτσου από την Ακαδημία Αθηνών
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
28 Δεκ. 10

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματός Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας (ΙΑΟΑ), μέλος του δικτύου Ιδρυμάτων που έχει συστήσει η οικογένεια Ιωάννη Σ. Λάτση, σε μια ελάχιστη προσπάθεια να τιμήσει τις λαμπρές υπηρεσίες  προς το Ίδρυμα και τον τόπο μας του αείμνηστου Άγγελου Κίτσου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε, πρότεινε και η Ακαδημία Αθηνών αποδέχθηκε την αθλοθέτηση στα προκηρυσσόμενα βραβεία από τη Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών ενός ετήσιου βραβείου που θα φέρει τον τίτλο «Βραβείο Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών Εξ Αλβανίας εις μνήμην Άγγελου Κίτσου». Το χρηματικό έπαθλο €5.000 προορίζεται για τη βράβευση πρωτότυπης μελέτης / πραγματείας δημοσιευμένης εντός της τελευταίας πενταετίας σχετικά με θέματα από την ιστορία, την αρχιτεκτονική, και την ιστορία της τέχνης της Ηπείρου. Μπορούν επίσης να βραβεύονται μελέτες/συλλογές σχετικές με τις τέχνες και την φωτογραφία στον ηπειρωτικό χώρο.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών στις 28 Δεκεμβρίου 2010, στον Ιωάννη Π. Χουλιαρά για το έργο του «Η επιτοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι» η οποία εκδόθηκε το 2009 από το Ριζάρειο Ίδρυμα.

Ο Άγγελος Κίτσος, που απεβίωσε στις 6 Αυγούστου 2008, υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας. Ήταν αφοσιωμένος στον αγώνα για την ανάδειξη και προκοπή της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ηπείρου. Παράλληλα, προσπάθησε και επέτυχε μέσα από την αγάπη του, ιδιαίτερα στην τελευταία φάση της ζωής του, για την ιστορική φωτογραφία, τη δημοσιοποίηση σημαντικών τεκμηρίων που ανέδειξαν την ιστορική πορεία του σύγχρονου ελληνισμού. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος στο Διοικητικό του Συμβούλιο του ΙΑΟΑ, στέλεχος επί πολλά έτη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητος, Πρόεδρος και μέλος, επίσης, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος. Η προσφορά του Άγγελου Κίτσου στις δράσεις του ΙΑΟΑ υπήρξε ανεκτίμητη και απετέλεσε για πολλά χρόνια βασικό κινητήριο άξονα στην προσπάθειά για την  αντιμετώπιση της ανθρώπινης δυστυχίας.

Η Ακαδημία Αθηνών παράλληλα με τη βράβευση προχώρησε στην προκήρυξη του ίδιου βραβείου για το έτος 2011. Η λήξη υποβολής αιτήσεων είναι στις 30 Απριλίου 2011.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ