ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Εκδήλωση Παρουσίασης του τόμου «Αιγές - Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων» | Εκδοτικό Πρόγραμμα «Ο Κύκλος των Μουσείων»

Εκδήλωση Παρουσίασης του τόμου «Αιγές - Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων» | Εκδοτικό Πρόγραμμα «Ο Κύκλος των Μουσείων»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
11 Δεκ. 13

Προθάλαμο στις Αιγές, την αρχαία πόλη στο χώρο της σημερινής Βεργίνας, αποτελεί ο νέος αφιερωματικός τόμος που έρχεται να προστεθεί στην πολύτομη εκδοτική σειρά «Ο Κύκλος των Μουσείων». Οι σελίδες του τόμου με τίτλο «Αιγές: η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων», που υλοποιήθηκε με την επιμέλεια και αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, φέρνουν τον αναγνώστη-επισκέπτη σε επαφή με αναπάντεχες εικόνες και δημιουργήματα που απηχούν ακόμα και στις μέρες μας το μακρινό, μεγαλόπρεπο παρελθόν τους.

Όπως αναφέρει η συγγραφέας του τόμου και προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κυρία Αγγελική Κοτταρίδη:

«Τα ευρήματα των Αιγών, της πόλης που ύστερα από αλλεπάλληλες καταστροφές ξεχάστηκε στη σκόνη των αιώνων, όχι μόνο ξανάδωσαν στη βασιλική μητρόπολη όνομα και ταυτότητα, αλλά μας κάνουν να ξαναγράψουμε την ιστορία της Μακεδονίας και όχι μόνον: οι ανακαλύψεις των Αιγών τεκμηριώνουν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο την καταπληκτική μετεξέλιξη των Μακεδόνων, ενός συντηρητικού φύλου με αρχαϊκές δομές, που με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φιλίππου Β΄ και του Μεγαλέξανδρου έγιναν ο ριζοσπαστικός μοχλός, ο οποίος άλλαξε την ιστορία του κόσμου.»

Στους συμβολισμούς του ιδιαίτερου τόπου των Αιγών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η κυρία Μαριάννα Λάτση στον πρόλογο του βιβλίου:

«Οι Αιγές είναι ένας τόπος που ακτινοβολεί αισιοδοξία. Ο πρώτος λόγος, περισσότερο προφανής, είναι ότι αποχωρώντας από τον τύμβο-μουσείο ο επισκέπτης αναδύεται ξανά στο φως της ημέρας, εξοικειωμένος όμως, ίσως για πρώτη φορά, με την ιδέα της αιωνιότητας. Ο δεύτερος, και βαθύτερος, λόγος είναι ότι μπορεί κανείς να αντιληφθεί την εγγενή εξωστρέφεια της φυλής μας θαυμάζοντας τα επιτεύγματα ανθρώπων που είχαν στην αρχαιότητα μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, αλλά και σημερινών ανθρώπων που, με επιμονή και απόλυτη αίσθηση ευθύνης, μέρα με τη μέρα δημιουργούν έναν πυρήνα πολιτισμού, μελέτης και προβολής, όμοιος του οποίου δεν υπάρχει πουθενά.»

Ο τόμος δεν διατίθεται στο εμπόριο, ωστόσο εκατοντάδες αντίτυπα του θα αποσταλούν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση σε πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, ιδρύματα και φορείς πολιτισμού της Ελλάδας και του εξωτερικού, στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και σε όλες τις κατά τόπους Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Επιπλέον, ο νέος τόμος της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων», όπως και όλοι οι προηγούμενοι, είναι προσβάσιμος σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) και στις δύο γλώσσες στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, η οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας.

Ο τόμος «Αιγές: η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων» αριθμεί συνολικά 367 σελίδες και εικονογραφήθηκε με 627 φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη. Τη γενική φροντίδα της έκδοσης είχε η Ειρήνη Λούβρου, ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική επιμέλεια έγιναν από τον Δημήτρη Καλοκύρη ενώ η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Φωτόλιο & Typicon Α.Ε. Υπεύθυνη για τους διαχωρισμούς ήταν η Indigo Graphics A.E., για την επεξεργασία των εικόνων οι Νίκος Λαγός και Ελίζα Κοκκίνη και για τη βιβλιοδεσία ο Γ. Ηλιόπουλος. Η τυπογραφική διόρθωση πραγματοποιήθηκε από τον Παντελή Μπουκάλα ενώ η μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα από την Τζούντη Γιαννακοπούλου.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ