Ετήσιος Απολογισμός Έργου 2022
Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

 

«Κανείς δεν δικαιούται μνείας ή επαίνων όταν πράττει το στοιχειώδες καθήκον προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους του.»

Γιάννης Λάτσης

 

Το 2022 σε αριθμούς

 

~229.000 άτομα ωφελήθηκαν άμεσα από δράσεις που χρηματοδότησε το Ίδρυμα στους τομείς:

126 φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έλαβαν χρηματοδότηση για τις δράσεις τους

7 συνεργατικές πρωτοβουλίες υλοποιήθηκαν σε σύμπραξη με 21 κοινωφελή ιδρύματα και λοιπούς εταίρους της Κοινωνίας των Πολιτών

57.948 μαθητές & μαθήτριες και 6.016 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε προγράμματα καλλιέργειας δεξιοτήτων

12.926 άτομα περιηγήθηκαν στην έκθεση του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, εκ των οποίων 5.473 μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου

100 υποτροφίες χορηγήθηκαν σε νέους και νέες που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης 

40.630 άτομα ωφελήθηκαν από δωρεές σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ιατρικής περίθαλψης

8.428 άτομα υποστηρίχθηκαν μέσω δράσεων κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης

 

 

 

 

 

Εκπαίδευση & Ανάπτυξη Δεξιοτήτων

 

Αναγνωρίζοντας ότι ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί νευραλγικό τομέα για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και συνεκτικής κοινωνίας, το Ίδρυμα υποστηρίζει στοχευμένα προγράμματα και δράσεις σε όλες τις βαθμίδες, με στόχο τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος που θα ανταποκρίνεται στη νέα εκπαιδευτική και επαγγελματική πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα συμπράττει με ΟΚοιΠ για την ανάπτυξη ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και για τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες που προάγουν τη Νεανική Επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Καινοτομία και την Ενεργό Πολιτειότητα, καθώς και δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

 

Παράλληλα, έχοντας ως βασική του επιδίωξη την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Ίδρυμα συνεχίζει τη μακρά παράδοσή του στη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σύγχρονων επαγγελματικών προκλήσεων που κατά κύριο λόγο θέτει ο παγκόσμιος ψηφιακός μετασχηματισμός.

 

Ένα επιπλέον διαφοροποιημένο σκέλος των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος είναι η λειτουργία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, το οποίο, μεταξύ άλλων, προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, με στόχο τη γνωριμία τους με την ελληνική ναυτιλία και ακτοπλοΐα, αλλά και την εξοικείωσή τους με τα επαγγέλματα της θάλασσας.

 

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Υποτροφιών

 

Έχοντας ως βασική του επιδίωξη την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συνεχίζει τη μακρά παράδοσή του στη χορήγηση υποτροφιών, στηρίζοντας τα όνειρα και τις προσπάθειες των φοιτητών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσω της υλοποίησης του ετήσιου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Υποτροφιών, η στόχευση του οποίου επικεντρώθηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 σε επιστημονικά πεδία του κλάδου των Επιστημών Μηχανικού και Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών που άπτονται της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0), όπως ενδεικτικά: Τεχνητή Νοημοσύνη, Επιστήμη Δεδομένων, Μηχανική Μάθηση, Ρομποτική, Κβαντική Υπολογιστική, Γλώσσες Προγραμματισμού, Κυβερνοασφάλεια, κ.ά. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης συνεκτιμάται ένα σύνολο κριτηρίων, με ιδιαίτερη βαρύτητα να προσδίδεται στην ακαδημαϊκή επίδοση, το επίπεδο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, την εκπαιδευτική εξέλιξη και τις μελλοντικές επιδιώξεις των υποψηφίων, λαμβανομένης υπόψη της κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης.

 

 

 

 

 

«Οι άνθρωποι του Ιδρύματος πίστεψαν σε εμένα, προσφέροντάς μου όχι μόνο πρακτική και ουσιαστική στήριξη, αλλά και την αυτοπεποίθηση ότι μπορώ να πετύχω όσα ονειρεύομαι. Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δεν φανταζόμουν πόσο θα με ωφελήσει αυτή η εμπειρία, η οποία μόλις 8 μήνες μετά την έναρξη των σπουδών μου, έχει ανοίξει σε απίστευτο βαθμό τους ορίζοντές μου. Το περιβάλλον του Πανεπιστημίου και της χώρας γενικότερα με έχει γεμίσει όνειρα, σχέδια και πολλή έμπνευση για να κάνω τον κόσμο λίγο καλύτερο, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης στα οποία κάθε μέρα εξασκούμαι. Για ό,τι πετύχω στο μέλλον, θα έχω πάντα στο μυαλό μου ότι το Ίδρυμα Λάτση μου είχε δώσει την πρώτη, μεγαλύτερη ώθηση.»

 

Ρικιάντα-Αλεξάνδρα Ροντογιάννη

MSc in Information Technology and Cognition, University of Copenhagen

Κοπεγχάγη, Δανία

 

«Σε μια κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται τεχνολογικά, η μετεκπαίδευση θεωρείται όλο και περισσότερο αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Λάτση μου έδωσε τη δυνατότητα να εκπαιδευτώ σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η μηχανική μάθηση και η ανάλυση δεδομένων στο Κέντρο Διεπιστημονικών Μεθοδολογιών (CIM) του Πανεπιστημίου του Warwick. Μέσω του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Υποτροφιών, ένα άπιαστο όνειρο όπως οι σπουδές σε διεθνούς κύρους μεταπτυχιακά προγράμματα γίνεται πραγματικότητα. Στη δική μου περίπτωση, είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω έναν νέο επιστημονικό κόσμο, να γνωρίσω άτομα απ’ όλη την υφήλιο, να σταθώ στα πόδια μου και τελικώς να καταρτιστώ πλήρως ώστε να κοιτάξω το μέλλον με αυτοπεποίθηση.»

 

Εμμανουήλ Ξαγοράρης

MSc in Big Data and Digital Futures, University of Warwick

Κόβεντρι, Ηνωμένο Βασίλειο

 

«Η λήψη της υποτροφίας από το Ίδρυμα Λάτση υπήρξε ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση των σπουδών μου, καθώς χωρίς αυτή δεν θα ήμουν σε θέση να πραγματοποιήσω αυτό το βήμα. Έχω την ευκαιρία να έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τις τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας και να αποκτώ καινούργιες γνώσεις σε μία κοινότητα υποστήριξης και συνεργασίας μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση για την υποστήριξη που λαμβάνω από το Ίδρυμα, και που για πρώτη φορά μπορώ να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στις σπουδές μου και να αποδεσμευτώ από το βάρος των οικονομικών πιέσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Λάτση που πίστεψε στις δυνατότητές μου και με βοήθησε να κυνηγήσω το όνειρό μου!»

 

Βικτώρια Φιλιππάτου

Master in Language Technology, University of Gothenburg

Γκέτεμποργκ, Σουηδία

 

«Η υποτροφία που έλαβα από το Ίδρυμα Λάτση ήταν καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση των σπουδών μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς μου επέτρεψε να επικεντρωθώ πλήρως στις σπουδές μου χωρίς το άγχος της οικονομικής αβεβαιότητας. Μέσω της υποτροφίας είχα πρόσβαση σε επιπλέον πόρους και δυνατότητες που διευκόλυναν την ανάπτυξη τόσο των επιστημονικών, όσο και των προσωπικών μου ενδιαφερόντων και μου προσέφερε μια πολύτιμη και μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στο εξωτερικό. Το Ίδρυμα Λάτση θα είναι για πάντα ένα αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας!»

 

Σωτήριος Φτιάκας

MSc in Data Science for Decision Making, Maastricht University

Μάαστριχτ, Ολλανδία

 

 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πρόγραμμα «Latsis Foundation Study Abroad Scholarships»

 

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο δεύτερος χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Latsis Foundation Study Abroad Scholarships», μιας κοινής πρωτοβουλίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση με το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Μέσω του Προγράμματος δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που παράλληλα παρακολουθούν μαθήματα στο Deree, καθώς και σε προπτυχιακούς φοιτητές του Deree να διεκδικήσουν υποτροφίες προκειμένου να ταξιδέψουν και να συμμετέχουν σε ένα εξάμηνο ή καλοκαιρινό πρόγραμμα σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την ακαδημαϊκή τους εμπειρία, να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και τον ρόλο τους ως πολίτες του κόσμου μέσα από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα κορυφαίων πανεπιστημίων.

 

 

 

 

 

«Θεωρώ αυτήν την εμπειρία ως μια ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων, την οργάνωση του προϋπολογισμού μου, την κατανόηση των προτεραιοτήτων μου και την εξέλιξη μέσω της αντιμετώπισης προκλήσεων σε μία νέα χώρα. Έμαθα επίσης να εκτιμώ τη μοναδικότητα κάθε πολιτισμού και συνειδητοποίησα πώς οι δικές μου πολιτισμικές καταβολές επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο. Ήταν μια υπέροχη ευκαιρία για να βελτιωθώ ως φοιτήτρια, να καλλιεργήσω τις δεξιότητές μου σε ένα νέο περιβάλλον και να ενισχύσω τις ικανότητές μου, απολαμβάνοντας ένα νέο επίπεδο αυτοπεποίθησης.»

 

Άννα Κυρίτση

Global Business Summer Programme, Audencia Business School

Νάντη, Γαλλία

 

«Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στο Ίδρυμα Λάτση για την ευκαιρία που μου προσέφερε, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό μου και το πιο αξέχαστο καλοκαίρι μου.»

 

Δέσποινα Πανταζή

Introduction to Data Science and Machine Learning, The London School of Economics and Political Science Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

 

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα «Skills Clubs | Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα»

 

Αναγνωρίζοντας ότι ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί νευραλγικό τομέα για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και συνεκτικής κοινωνίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε την υλοποίηση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος του Βρετανικού Συμβουλίου με τίτλο «Skills Clubs – Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα» κατά το σχολικό έτος 2021-2022. Το Πρόγραμμα έχει στόχο να υποστηρίξει μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 14-18 ετών), προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να καλλιεργήσουν την αντίληψή τους για την κοινωνική καινοτομία, τη συμπερίληψη, την ενεργό συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών και τη νεανική επιχειρηματικότητα, ενδυναμώνοντάς τους παράλληλα για τη μελλοντική τους ένταξη στην αγορά εργασίας και την κοινωνία. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, δημιουργήθηκε ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο δραστηριοτήτων ελεύθερα διαθέσιμο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια train-the-trainers, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές.

 

 

 

«Η συμμετοχή αλλά και το τελικό αποτέλεσμα της ομάδας του σχολείου μας ανέδειξε την ανάγκη να προτάσσουμε τη δημιουργικότητα και την αντίληψη για την κοινωνική καινοτομία και τη συμμετοχή στα κοινά ως απαραίτητες δεξιότητες για τον πολίτη του 21ου αιώνα. Τέτοιες δράσεις κάνουν το σχολείο πιο ελκυστικό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, απομακρύνοντάς το από τον στείρο ρόλο του εξεταστικού κέντρου.»

 

Δημήτρης Κονετάς

Εκπαιδευτικός, Γενικό Λύκειο Ελεούσας Ιωαννίνων «Κωνσταντίνος Ασώπιος»

1ο Βραβείο, Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας «Skills Clubs»

 

«Τέσσερις συναντήσεις με έννοιες καινούριες για τους μαθητές δοσμένες μέσα από μια βιωματική εμπειρία, προβληματισμός, μελέτη περίπτωσης, δημιουργικότητα. Όσοι είναι ανοιχτοί σε καινούργιες εμπειρίες είναι πάντα ωφελημένοι.»

 

Παναγιώτα Πορφύρη

Εκπαιδευτικός, 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Σμύρνης

2ο Βραβείο, Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας «Skills Clubs»

 

«Τρίτη θέση και αν βρεθείς είσαι και πάλι νικητής!»

 

Μαθητές Ομάδας

1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου

3ο Βραβείο, Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας «Skills Clubs»

 

«Στον οργανισμό μας πιστεύουμε ότι η δημιουργικότητα, η αντίληψη για την κοινωνική καινοτομία και η συμμετοχή στα κοινά είναι απαραίτητες δεξιότητες για τον πολίτη του 21ου αιώνα. Το σχολείο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργειά τους και προετοιμάζει τους μαθητές για την ένταξή τους στην κοινωνία, στην τριτοβάθμια ή την επαγγελματική εκπαίδευση και την εργασία. Γι’ αυτόν τον σκοπό ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προκειμένου να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ‘Skills Clubs’, διότι θέλαμε να προσφέρουμε στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα ένα εργαλείο και ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην καινοτομία.»

 

Αναστασία Ανδρίτσου

Director, British Council Greece

 

 

 

JUNIOR ACHIEVEMENT GREECE

Πρόγραμμα «Company Junior»

 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με γνώμονα την ανάπτυξη δεξιοτήτων και κουλτούρας επιχειρηματικότητας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ξεκίνησε μία νέα συνεργασία με τον εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Junior Achievement Greece, που φιλοδοξεί να εισάγει τη βιωματική επιχειρηματική εκπαίδευση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, με την υποστήριξη του Ιδρύματος, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση Junior» («Company Junior»), ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές ηλικίας 11-15 ετών (Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου). Σκοπός του Προγράμματος, που εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στον Θεματικό Άξονα: «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία», είναι η ανάπτυξη ενός συνόλου ικανοτήτων και δεξιοτήτων, όπως το ομαδικό πνεύμα, η ορθή διαχείριση χρόνου και η ανάληψη πρωτοβουλιών, η καλλιέργεια επιχειρηματικής σκέψης, και η εξοικείωση με την έννοια της ενεργού πολιτειότητας. Το Πρόγραμμα αναπτύσσεται με άξονα μια ομαδική βιωματική δραστηριότητα, κατά την οποία οι μαθητές, με τη βοήθεια μεντόρων-εθελοντών, καλούνται να δημιουργήσουν το προσχέδιο μιας καινοτόμας «εικονικής επιχείρησης» που θα επιλύει ένα σύγχρονο κοινωνικό ή/και περιβαλλοντικό πρόβλημα, συνδυάζοντας ένα μεγάλο εύρος διδακτικών αντικειμένων και στόχων, όπως η Πληροφορική, οι Νέες Τεχνολογίες και η Βιώσιμη Ανάπτυξη.Το σχολικό έτος 2020-2021 πραγματοποιήθηκαν 64 live ομαδικές συνεδρίες, με τη συμμετοχή 776 μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου και 23 εκπαιδευτικών.

 

 

 

«Είμαστε η ομάδα ‘Inventors’ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας και στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Company Junior’ δημιουργήσαμε μία εικονική επιχείρηση με την επωνυμία ‘MPS’. Μελετώντας τη ραγδαία αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και μετά από πολύμηνη έρευνα παρατηρήσαμε τη μεγάλη ανάγκη για αλλαγή στις συσκευασίες. Σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε το ομώνυμο προϊόν MPS (PolyMorphic Packaging System): πρόκειται για μία προσαρμόσιμη συσκευασία που αποτελείται από έδρες και κορυφές. Μοιραστήκαμε ρόλους, γνωρίσαμε τις βασικές αρχές λειτουργίας μίας επιχείρησης και μάθαμε να χρησιμοποιούμε μεθοδολογίες, όπως το Design Thinking. Μέσα από τους ρόλους μας γνωρίσαμε τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις κάθε θέσης, ενώ οι εμπειρίες που αποκτήσαμε θα είναι πολύτιμα εφόδια για το μέλλον μας.»

 

Γιώργος Λιναρδάκης

Μαθητής Α’ Γυμνασίου, Γυμνάσιο Βουλιαγμένης

1ο Βραβείο, 17ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022»

 

«Η συνεργασία μας με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, εκτός από εξαιρετική σε επίπεδο σύμπραξης, είναι και ιδιαιτέρως εποικοδομητική για την εμπεριστατωμένη συνέχεια των προγραμμάτων μας. Με αυτή τη συνεργασία και μέσα από το πρόγραμμα ‘Company Junior’ έχουμε καταφέρει να προεκτείνουμε τη δραστηριοποίησή μας στις ηλικίες από 11 έως 15 χρονών, ενισχύοντας τα παιδιά με πολύτιμα εφόδια και δημιουργώντας μία στέρεη βάση για να εισέλθουν στη συνέχεια στο πρόγραμμα ‘Εικονική Επιχείρηση’. Έχουμε δει με απτά αποτελέσματα ότι όσο νωρίτερα δίνουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα και εργαλεία στα παιδιά, τόσες περισσότερες επιλογές δημιουργούμε για το μέλλον τους και αυτό είναι που υλοποιούμε στην πράξη μέσα από το πρόγραμμα ‘Company Junior’.»

 

Αργύρης Τζικόπουλος

CEO, Junior Achievement Greece

 

ΑΜΚΕ THE TIPPING POINT

Πρόγραμμα «Ενδυναμώνοντας μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης»

 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της στρατηγικής του στόχευσης για την ενίσχυση, μεταξύ άλλων, προγραμμάτων ενδυνάμωσης μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συνεργάστηκε εκ νέου με την ΑΜΚΕ The Tipping Point, θέτοντας αυτή τη φορά στο επίκεντρο του Προγράμματος TTP τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της χώρας. Μέσω της δράσης «Ενδυναμώνοντας μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2021-2022 με την υποστήριξη του Ιδρύματος, μαθητές από 10 ΕΠΑ.Λ. τόσο αστικών, όσο και απομακρυσμένων περιοχών, είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στα τεχνικά επαγγέλματα μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις και χρήσιμες συμβουλές καταρτισμένων επαγγελματιών που δρουν ως μέντορες-πρότυπα. Με βιωματικό τρόπο και τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι μαθητές ανακάλυψαν τις επαγγελματικές προοπτικές και εναλλακτικές διεξόδους στους τομείς δραστηριοποίησης που έχουν επιλέξει, εξοικειώθηκαν με τις απαιτούμενες δεξιότητες της ειδικότητάς τους, και απέκτησαν μία ρεαλιστική εικόνα της αγοράς εργασίας μέσω της δικτύωσης με εκπροσώπους της. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες καλλιέργησαν ήπιες δεξιότητες όπως η ενεργή ακρόαση, η κριτική σκέψη και η συνεργασία, απέκτησαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους, προκειμένου να προετοιμαστούν δομημένα και συνειδητοποιημένα για την επίτευξη των μελλοντικών τους στόχων.

 

 

 

 

«Η συνολική διάδραση με τους επαγγελματίες έφερε πιο κοντά τους μαθητές και εμένα στα εργασιακά τους περιβάλλοντα. Γνώρισαν επαγγελματίες από ίδιες ειδικότητες που έχουν ακολουθήσει διαφορετικές πορείες. Αυτό συνέβαλε ώστε οι μαθητές να μη μείνουν μόνο σε μία κατεύθυνση, αλλά να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε πολλαπλά πεδία και επιλογές.»

 

Παναγιώτα Βλέτσα

Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, ΕΠΑ.Λ. Ευδήλου Ικαρίας

 

«Το Πρόγραμμα με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα τη δουλειά που θέλω να κάνω στο μέλλον και να πάρω τις κατάλληλες αποφάσεις. Αποκόμισα γνώσεις για τον τομέα μου και γενικότερα εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί μας οι μέντορες που μιλήσαμε.»

 

Μαθητής Β’ Λυκείου

ΕΠΑ.Λ. Μούδρου Λήμνου

 

«Η μέντορας ήταν πολύ ενθαρρυντική. Μας προέτρεψε να τολμήσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας.»

 

Μαθήτρια Β’ Λυκείου

1ο ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου Χίου

 

«Για πρώτη φορά, χάρη στην υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, δόθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί πολύπλευρα η Επαγγελματική Εκπαίδευση και να τεθούν στο επίκεντρο οι ανάγκες των σπουδαστών. Η εκτενής επαφή με την Επαγγελματική Εκπαίδευση επέτρεψε στον οργανισμό να σκιαγραφήσει καλύτερα τυχόν ελλείψεις και ανάγκες σε αυτό το πεδίο και να προσαρμόσει τα δεδομένα υλοποίησης σε αυτές. Παράλληλα, το εγχείρημα αποτέλεσε και μελέτη περίπτωσης, επιτρέποντας να αναγνωρισθεί το γεγονός πως τα ΕΠΑ.Λ. πράγματι χρήζουν ενίσχυσης, ενδυνάμωσης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης.»

 

Αμαλία Κωνσταντακοπούλου

Συν-ιδρύτρια & Διευθύντρια, ΑΜΚΕ The Tipping Point

 

“For the first time, thanks to the support of the John S. Latsis Public Benefit Foundation, it was made possible to strengthen Vocational Education in many ways and to focus on the needs of students. The extensive contact with Vocational Education has enabled the organisation to better map any shortcomings and needs in the field and to adapt the implementation output accordingly. At the same time, the project was also a case study, which helped acknowledge that Vocational Education schools are indeed in need of strengthening, empowerment, advice and guidance.”

 

Amalia Konstantakopoulou

Co-Founder & Director, The Tipping Point NPO

 

 

ALBA GRADUATE BUSINESS SCHOOL

Πρόγραμμα «Future Leaders Series»

 

Με στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος που θα ανταποκρίνεται στη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε το καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Future Leaders Series – Θράκη» που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Αlba Graduate Business School σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το Πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ, απευθύνθηκε σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 15-17 ετών) που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Κομοτηνής, με στόχο να τους προσφέρει πολύτιμες δεξιότητες για την εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και των συνεχών οικονομικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών αλλαγών. Σκοπός του Προγράμματος ήταν η διαμόρφωση των ηγετών του αύριο μέσα από μία σειρά θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, επισκέψεων σε τοπικές βιομηχανίες, αθλητικών δραστηριοτήτων, και ομαδικών ασκήσεων με ερεθίσματα από τους χώρους της άθλησης, των επιχειρήσεων και του εθελοντισμού. Μετά το πέρας του θερινού σχολείου, οι μαθητές απέκτησαν μεγαλύτερη εξοικείωση με τον επαγγελματικό στίβο και με έννοιες όπως η ηγεσία, η αειφορία και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, υιοθετώντας παράλληλα μία στάση ζωής βασισμένη στο σωματικό και πνευματικό ευ ζην.

 

 

«Το Πρόγραμμα αποτελεί μία σημαντική προσπάθεια μετασχηματιστικής μάθησης, καθώς μέσα από το οικοσύστημα γνώσης που δημιούργησε, προσέφερε στους μαθητές των Λυκείων της Κομοτηνής τη δυνατότητα να αναπτύξουν γνώσεις αιχμής για το μέλλον της εργασίας, να εφαρμόσουν τη γνώση και τις δεξιότητες σε ομαδικό πλαίσιο και να μοιραστούν τις αξίες με τις οποίες θα σχεδιάσουν το μέλλον τους. Εξίσου μετασχηματική ήταν η εμπειρία και για τους συντελεστές του Προγράμματος, καθώς αποτέλεσε εφαλτήριο για μία γόνιμη συνεργασία ανάμεσα σε ένα κοινωφελές ίδρυμα, ένα μη κρατικό Βusiness School, ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο και μέλη της κοινότητας της Κομοτηνής.»

 

Κώστας Αξαρλόγλου

Πρύτανης, Alba Graduate Business School

 

«Η συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες που θα μου μείνουν αξέχαστες. Αυτό που ξεχώρισα ήταν η οργάνωση, οι φιλικοί και προσιτοί εκπαιδευτές και το πολύ όμορφο κλίμα που υπήρχε στις ομαδικές δραστηριότητες. Έχω ήδη μοιραστεί την εμπειρία μου με φίλους και συμμαθητές μου και θα ήθελαν πολύ να συμμετέχουν στο επόμενο Πρόγραμμα!»

 

Νικολέτα Κιοσέ

Μαθήτρια, 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

 

 

ΑΜΚΕ SOCIAL IMPACT AND INNOVATION (SOCIALINNOV)

Προγράμματα Ψηφιακής Κατάρτισης

 

Με απώτερο σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Tech Talent School για Εκπαιδευτικούς», και επέκτεινε τη συνεργασία του με την ΑΜΚΕ Socialinnov υποστηρίζοντας ακόμα μία πρωτοβουλία, το πρόγραμμα «START School of Code».

 

Το «Tech Talent School για Εκπαιδευτικούς» αποτελεί ένα ολιστικό πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης και ενδυνάμωσης εκπαιδευτικών που υλοποιείται από τους εισηγητές της Socialinnov, σε συνεργασία με δίκτυο επαγγελματιών από τους τομείς της εκπαίδευσης, του ανθρώπινου δυναμικού και της ψυχικής υγείας. Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βελτιώσει τις εμπειρίες διδασκαλίας και βιωματικής μάθησης μέσω εργαλείων που παρέχονται από τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ICT) και απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές της παιδαγωγικής επιστήμης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με νέες διαδραστικές και δυναμικές μεθοδολογίες μάθησης, καθώς και καινοτόμα και εύχρηστα εργαλεία σχεδιασμού και παρουσίασης εκπαιδευτικού υλικού. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σεμινάρια ενίσχυσης ψυχικής ανθεκτικότητας και επαγγελματικής ενδυνάμωσης, προκειμένου να αντιμετωπίζουν έγκαιρα ενδεχόμενα σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στον εκπαιδευτικό τους ρόλο.

 

 

 

 

Παράλληλα, το 2022 ξεκίνησε και ο 4ος κύκλος του προγράμματος «START School of Code: Front-End Developer Bootcamp», ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκμάθησης προγραμματισμού που εστιάζει στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να απασχοληθούν ως Front-End Developers. Το Πρόγραμμα, που υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, διαρθρώθηκε σε 3 διδακτικές ενότητες, και εκτός από τη διδασκαλία γλωσσών προγραμματισμού, παρείχε εργαστήρια επαγγελματικής και προσωπικής ενδυνάμωσης, με στόχο τη διασύνδεση των συμμετεχόντων με την αγορά εργασίας. Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν σε «Ημέρα Καριέρας», στο πλαίσιο της οποίας συνομίλησαν με επαγγελματίες του Ανθρώπινου Δυναμικού και εξοικειώθηκαν με τη διαδικασία συνεντεύξεων για θέσεις στον τεχνολογικό κλάδο.

 

 

 

«Το Tech Talent School παρέχει την ευκαιρία σε εμάς τους εκπαιδευτικούς να έρθουμε σε επαφή, με απλό, κατανοητό και σαφή τρόπο, με νέα ψηφιακά εργαλεία τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα της διδασκαλίας μας. Εργαλεία που βοηθούν τόσο στο να κάνουμε πιο ελκυστική και ενδιαφέρουσα τη διδασκαλία μας, όσο και στο να διαχειριστούμε τον επαγγελματικό μας φόρτο. Ήταν πραγματικά μια πολύ εποικοδομητική εμπειρία!»

 

Νικολία Νιφόρα

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

29ο Δημοτικό Σχολείο Ολυμπιακού Χωριού Συμμετέχουσα, Πρόγραμμα «Tech Talent School για Εκπαιδευτικούς»

 

«Το Πρόγραμμα με βοήθησε να κατανοήσω, να εμβαθύνω και να εξασκηθώ σε νέες, αλλά και ήδη γνωστές σε εμένα τεχνολογίες. Ήταν ευχάριστη έκπληξη γιατί, αν και δωρεάν, το παρεχόμενο πρόγραμμα μαθημάτων ήταν πολύ καλά οργανωμένο και δομημένο με πολύ βοηθητικούς εισηγητές.»

 

Δημήτριος Ζαφείρης

Απόφοιτος Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Συμμετέχων, Πρόγραμμα «START School of Code»

 

«Από την ίδρυσή της, η Socialinnov στοχεύει στην αντιμετώπιση του ψηφιακού και τεχνολογικού αναλφαβητισμού, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση και στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας. Μέσω των δύο Προγραμμάτων της, η Socialinnov δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες να εκπαιδευτούν δωρεάν σε περιζήτητες ειδικότητες προγραμματισμού, και σε εκπαιδευτικούς να καλλιεργήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.»

 

Στέλλα Ψαρρού

Διευθύντρια, Socialinnov

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς»

 

Με όραμά του να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας υλοποιεί ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή, κεντρικός άξονας του οποίου είναι η έκθεση με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς». Η Έκθεση, που στεγάζεται μόνιμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ, πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, με Μεγάλο Δωρητή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, και έχει σκοπό να ενημερώσει τους επισκέπτες σχετικά με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και την επίδρασή τους στην καθημερινότητα, να προτείνει τρόπους για την αντιμετώπισή τους, και να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Πρόκειται για την πρώτη διαδραστική έκθεση που υλοποιείται στην Ελλάδα στη θεματική της Κλιματικής Αλλαγής, και περιλαμβάνει καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, πρωτότυπα εκπαιδευτικά εκθέματα και ενημερωτικά βίντεο σχετικά με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της Έκθεσης είναι να προσφέρει μια τεκμηριωμένη και διασκεδαστική προσέγγιση των συνεπειών και των μέσων καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής, να αναδείξει τη χρησιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ενθαρρύνει τον δημιουργικό διάλογο για τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

 

 

«Από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο πρόγραμμα που έχουμε παρακολουθήσει! Βιωματικό! Ιδανικό για παιδιά.»

 

Εκπαιδευτικός, Νηπιαγωγείο «Χαρταετός»

 

«Εξαιρετική επίσκεψη με βιωματικό χαρακτήρα και διδάγματα βαθιά, σε κλίμα ενθουσιασμού.»

 

Εκπαιδευτικός, 1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου

 

«Εξαιρετική οργάνωση, ξενάγηση, αισθητική χώρου και εποπτικά μέσα.»

 

Εκπαιδευτικός, 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

 

«Μόνο η διεθνής συνεργασία μπορεί να επιτύχει την ανάσχεση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον παγκόσμιο προβληματισμό για τα καίρια θέματα που αφορούν τη συντήρηση της ζωής, υλοποιώντας σημαντικές πρωτοβουλίες.»

 

Φαλή Βογιατζάκη

Πρόεδρος Δ.Σ., Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ

Διοργάνωση Συναυλιών & Εκπαιδευτικών Δράσεων

 

Σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) το 2017, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε τη λειτουργία της Ορχήστρας και τη διοργάνωση των συναυλιών και των εκπαιδευτικών δράσεών της κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022. Η ΕΛΣΟΝ, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων και του προγράμματος MusXchange, αποτελείται από νέους μουσικούς από την Ελλάδα, καθώς και από Έλληνες μουσικούς που διαμένουν στο εξωτερικό. Βασικός σκοπός της είναι ο εντοπισμός, η εκπαίδευση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι δωρεάν, κατόπιν ακρόασης, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μουσικών.

 

Παράλληλα, κύριο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας της ΕΛΣΟΝ είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την επαφή του νεανικού κοινού με τη συμφωνική μουσική και τις αξίες που πρεσβεύει. Έτσι, το 2022 η ΕΛΣΟΝ ταξίδεψε στην Κέρκυρα με την καινοτόμα δράση ΕλΣΟΝ VR στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, όπου μέσω υπερσύγχρονου εξοπλισμού Εικονικής Πραγματικότητας και ειδικά διαμορφωμένου οπτικοακουστικού υλικού 360° από ζωντανές συναυλίες της ορχήστρας, μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο τον κόσμο της κλασικής μουσικής. Η ΕλΣΟΝ VR μάσκα επέτρεψε στους μαθητές να περιηγηθούν ανάμεσα στους νέους μουσικούς της ορχήστρας κατά τη διάρκεια της συναυλίας, καθώς ερμηνεύουν σημαντικά έργα του ρεπερτορίου συνθετών όπως ο Μέντελσον, ο Τσαϊκόφσκι, ο Βέμπερ και ο Σούμπερτ. Επιπλέον, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης με τίτλο «Οι νέοι μουσικοί της ΕΛΣΟΝ μιλάνε στους μουσικούς του αύριο» για εφήβους που σπουδάζουν μουσική και ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές μίας συναυλίας και να παρακολουθήσουν την πρόβα τους, βιώνοντας τον παλμό και τις προκλήσεις μιας επαγγελματικής εκτέλεσης σε πραγματικό χρόνο.

 

 

 

«Σε μια εποχή όπου η κλασική μουσική ως έννοια μοιάζει κάπως απόμακρη, δυσνόητη ή και ξένη σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να εφεύρουμε νέους, δημιουργικούς τρόπους συνύπαρξης και επαφής μας με το κοινό. Το ΕλΣΟΝ VR, το οποίο η Ορχήστρα μας έρχεται να προσθέσει στη σύγχρονη μουσική σκηνή, είναι ένας από τους τρόπους να κάνουμε προσβάσιμα στον θεατή του σήμερα τα μουσικά αριστουργήματα μιας άλλης εποχής. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, και τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, προσκαλούμε το κοινό να γευτεί την εμπειρία μιας ζωντανής συμφωνικής συναυλίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε το μεγάλο ταλέντο και τις δυνατότητες της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών.»

 

Διονύσης Γραμμένος

Ιδρυτής & Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ΕΛΣΟΝ

 

«Όλα τα χρόνια που είμαι μέλος αυτής της εξαιρετικής ορχήστρας, έχουμε κάνει πολλά διαφορετικά μουσικά ταξίδια. Η ΕΛΣΟΝ, μια ορχήστρα μοναδική για τη χώρα μας και τους νέους μουσικούς της, δεν μας έχει προσφέρει μόνο πλούσιες μουσικές εμπειρίες, αλλά μας έφερε και σε επαφή με μοναδικούς ανθρώπους που κάνουν το κάθε πρότζεκτ αξέχαστο. Η συνεργασία και η σύνδεση μεταξύ μας δίνει ζωή στα μουσικά κομμάτια και μας ωθεί να εξελιχθούμε και, κάθε φορά, να ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο. Με τις υπέροχες αυτές αναμνήσεις, το ρεπερτόριο και τις δεξιότητες που μας έχει χαρίσει μέχρι τώρα η ΕΛΣΟΝ, ανυπομονώ να δω σε τι καινούργιους προορισμούς θα ταξιδέψουμε τα επόμενα χρόνια.»

 

Ευστρατία Χαλουλάκου

Βιολοντσέλο, 25 ετών

Πανεπιστήμιο Τεχνών Κόνταρτς, Ολλανδία

 

«Η συμμετοχή μου στην Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων είναι ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι που μου προσφέρει νέες γνώσεις και εμπειρίες. Ούσα μέλος της, εξελίσσομαι διαρκώς ως μουσικός και έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω και να συνεργάζομαι με πληθώρα ταλαντούχων ανθρώπων. Η πρωτοβουλία του μαέστρου μας, Διονύση Γραμμένου, έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας ζωντανής, ενθουσιώδους και υψηλού επιπέδου ορχήστρας που έχει πολλά να προσφέρει. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, καθώς μπορώ να συμμετέχω σε αυτές τις τόσο ιδιαίτερες συναυλίες της ΕΛΣΟΝ, δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα με αυτήν την ξεχωριστή ομάδα μουσικών.»

 

Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα

Βιολί, 24 ετών

Σχολή Μουσικών Σπουδών «Βασίλισσα Σοφία», Ισπανία

 

 

Πλωτό Μουσείο Νεράιδα

 

Λειτουργία Μουσείου

 

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου και λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του και να γνωρίσουν τη μουσειακή συλλογή, η οποία εξιστορεί τόσο την ιστορία του ίδιου του πλοίου, του επιβατηγού «Νεράιδα», ενός από τα πλοία-σύμβολα της ελληνικής ακτοπλοΐας που έπλεε στον Αργοσαρωνικό από το 1950 μέχρι το 1974, όσο και το χρονικό της ανακατασκευής του σε σύγχρονο και αξιόπλοο πλωτό μουσείο. Ένας δεύτερος αφηγηματικός άξονας της έκθεσης είναι αφιερωμένος στην επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, η οποία διατρέχει ολόκληρο τον 20ο αιώνα.

 

To έτος 2022 το Μουσείο συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων». Με την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είχε στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση σε τρία καίρια ζητήματα: τη Βιωσιμότητα, την Καινοτομία – Νέες Τεχνολογίες – Προσβασιμότητα και την Ενδυνάμωση της Κοινωνικής Συνοχής μέσω της Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα επικεντρώθηκε στο ζήτημα της Βιωσιμότητας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα υβριδικό πλέγμα δράσεων με κύριο θεματικό άξονα το Περιβάλλον: μία θεματική διά ζώσης ξενάγηση στο Μουσείο, ένα παιδικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών, και μία διαδικτυακή δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καθημερινές πληροφορίες για την ιστορία του πλοίου.

 

 

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Δράσεις

 

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, επιδιώκοντας να συμμετέχει ενεργά στη σχολική ζωή και να παραμένει κοντά στη μαθητική και διδακτική κοινότητα της επικράτειας, συνέχισε την υλοποίηση ενός πολυσυλλεκτικού φάσματος τόσο διά ζώσης, όσο και ψηφιακών δράσεων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, το 2022:

 

 

 

 

 

 

 

 

Εντυπώσεις μαθητών που έλαβαν μέρος στις εκπαιδευτικές δράσεις του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα.

 

«Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη φιλοξενία και ξενάγηση! Πρώτη φορά μπήκα σε πλοίο και έμεινα άφωνος.»

 

Δημήτρης

3ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

 

«Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να ταξιδέψω μαζί του.»

 

Χαράλαμπος

Δημοτικό Σχολείο Κανδήλας Αρκαδίας

 

«Αγαπημένο μου Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, κοντά σου έζησα την πιο ωραία εμπειρία! Εύχομαι να ξανακάνουμε αυτό το ταξίδι σύντομα!»

Άννα-Μαρία

3ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

 

4ο Συνέδριο Θαλασσοφυλάκων

 

Τον Οκτώβριο του 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 4ο Συνέδριο Θαλασσοφυλάκων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου βραβεύτηκαν σχολεία από τις Περιφέρειες της Ελλάδας και σχολεία από την Κύπρο, τα οποία ξεχώρισαν στο e-learning εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports κατά το σχολικό έτος 2021-2022 και τιμήθηκαν με τη δωρεά εκπαιδευτικού υλικού για την ασφάλεια στη θάλασσα και το νερό.

 

 

 

Τα σχολεία που διακρίθηκαν και ξεχώρισαν είναι:

 

  1. Περιφέρεια Αττικής: 2ο Δημοτικό Σχολείο Πόρου, 5o Νηπιαγωγείο Χαϊδαρίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου, 25o Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών

 

  1. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Δημοτικό Σχολείο Μαθρακίου Κέρκυρας

 

  1. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας

 

  1. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης Δράμας, Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Δοκού Ροδόπης

 

  1. Περιφέρεια Ηπείρου: Νηπιαγωγείο Αγιάς Πρέβεζας

 

  1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη, 2o Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης Θεσσαλονίκης, 2θέσιο Νηπιαγωγείο Προμάχων Αλμωπίας Πέλλας, Νηπιαγωγείο Σκοτίνας, 14ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, Νηπιαγωγείο Νέας Σάντας Κιλκίς, ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης, ΚΔΑΠ-Βρεφονηπιακός Σταθμός «Πολύχρωμο Δεντράκι»

 

  1. Περιφέρεια Κρήτης: 1ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας

 

  1. Περιφέρεια Θεσσαλίας: 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου, 38ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

 

  1. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου, Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας

 

  1. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών - Βαρηκόων Πάτρας, 12ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

 

  1. Περιφέρεια Πελοποννήσου: 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Βέλου Κορινθίας

 

  1. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 7ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, 10ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, Δημοτικό Σχολείο Κιβωτού Γρεβενών

 

  1. Κύπρος: 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου Λευκωσίας

 

 

ΑΜΚΕ ECOGENIA

Πιλοτικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 

Το φθινόπωρο του 2022 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ξεκίνησε μία νέα συνεργασία με την Ecogenia, μία αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που επιθυμεί να εισάγει το μοντέλο της «Θητείας του Ενεργού Πολίτη» στην Ελλάδα μέσω συμμετοχικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, με την υποστήριξη του Ιδρύματος, υλοποιήθηκε ένα πιλοτικό μετασχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Χανίων, με τριπλό αντίκτυπο: στα μέλη της ομάδας, τους συμμετέχοντες μαθητές και την τοπική κοινότητα. Το Πρόγραμμα, διάρκειας 10 εβδομάδων, βασίστηκε στο μοντέλο train-the-trainers, εκπαιδεύοντας 10 μέλη στο πρόγραμμα σπουδών «Local Green Heroes» που ανέπτυξε η Ecogenia, και το οποίο εν συνεχεία διδάχθηκε σε παιδιά με βιωματικές ασκήσεις και ευχάριστες δραστηριότητες. Μέσω αυτής της διάδρασης, αφενός τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν σχετικά με τη βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, τον εθελοντισμό και τη συμμετοχή στα κοινά, και αφετέρου τα μέλη της ομάδας απέκτησαν εμπειρία, γνώσεις και επαγγελματική κατάρτιση. Το Πρόγραμμα κορυφώθηκε με το πρώτο φιλικό προς οικογένειες και παιδιά Climathon στην Ελλάδα, στόχος του οποίου ήταν η συμμετοχή των νέων σε έναν μαραθώνιο ιδεών, προτείνοντας βιώσιμες συνεργατικές λύσεις για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προκλήσεων της πόλης τους: τη βιώσιμη μετακίνηση, τον βιώσιμο τουρισμό και τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

 

«Το πρώτο μας εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα στα Χανιά εξελίχθηκε πολύ καλύτερα από ότι ήλπιζα και φανταζόμουν. H αγάπη που λάβαμε από τα παιδιά και η φλόγα που είχαν να μάθουν πώς να γίνουν ήρωες του πλανήτη και να σώσουν το περιβάλλον, άξιζε κάθε λεπτό αγωνίας, επανασχεδιασμού και δουλειάς.»

 

Ελένη Αντωνιάδου

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Προγράμματος, AMKE Ecogenia

«Μπράβο σε όλους που με τόση αγάπη και ομαδικότητα βάλατε το λιθαράκι σας, ώστε τα παιδιά μου να προστατεύουν περισσότερο το περιβάλλον και να σκέφτονται πώς θα κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη μέσα από βιώσιμες πηγές ανάπτυξης.»

 

Γονέας συμμετέχοντος μαθητή

 

Καινοτομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη

 

Η καλλιέργεια κουλτούρας επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της καινοτομίας εντάσσεται στη στρατηγική στόχευση του Ιδρύματος και επιτυγχάνεται μέσω της ενίσχυσης δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση, εξέλιξη και εξωστρέφεια του Ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, την προώθηση της δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και παραγωγικού δυναμικού σε εθνικό επίπεδο, καθώς και την υποστήριξη καινοτόμων και πιλοτικών πρωτοβουλιών μικρής κλίμακας που άπτονται της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (MITEF GREECE)

Διαγωνισμός Καινοτομίας «MITEF Greece Startup Competition»

 

Η καλλιέργεια κουλτούρας επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας αποτελούν βασικά συστατικά της χρηματοδοτικής στρατηγικής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα υποστήριξε τη διοργάνωση του Διαγωνισμού «MITEF Greece Startup Competition 2022», που στοχεύει στην ενδυνάμωση του τεχνολογικού οικοσυστήματος της χώρας και τη διεθνή ανάπτυξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που καινοτομούν σε κλάδους τεχνολογιών αιχμής. O Διαγωνισμός αποτελεί το εμβληματικό πρόγραμμα επιτάχυνσης του MITEF Greece, που συνδυάζει υψηλής ποιότητας πρακτική τεχνογνωσία, παγκόσμια δικτύωση και προώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι συμμετέχοντας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια σε βασικούς τομείς της επιχειρηματικότητας, όπως Στρατηγικός Σχεδιασμός, Επενδυτική Ετοιμότητα και Ψηφιακό Μάρκετινγκ, να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες, και να λάβουν έμπρακτη καθοδήγηση από διεθνώς καταξιωμένους επαγγελματίες. Οι νικητές έλαβαν χρηματικά έπαθλα και βραβεία με τη μορφή υπηρεσιών, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της επιχείρησης, καθώς και ευκαιρίες προβολής και διασύνδεσης με το διεθνές δίκτυο επενδυτών, ακαδημαϊκών και συνεργατών του MITEF.

 

 

«Από το 2015, όταν υλοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος, έχουμε επιταχύνει περισσότερες από 200 νεοφυείς επιχειρήσεις! Το 30% εξ αυτών συνεχίζει να αναπτύσσεται παγκοσμίως, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, και έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 900 νέες θέσεις εργασίας, με συνολικά ετήσια έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι 8 από τις 26 συμμετέχουσες ομάδες, δηλαδή το 30%, έχει ιδρυθεί από γυναίκες επιχειρηματίες!»

 

Aντιγόνη Μολοδάνωφ

Εκτελεστική Διευθύντρια, MITEF Greece

 

«Το πρόγραμμα ήταν έμπνευση για μια μεγάλη αλλαγή. Δεν πρόκειται απλώς για την αναζήτηση και ανταλλαγή νέων ιδεών, καθώς λάβαμε ανεκτίμητη καθοδήγηση και εποικοδομητική ανατροφοδότηση για το πώς να μετατρέψουμε αυτές τις ιδέες σε δράσεις.»

 

Terje Eichelmann

CCO, LightCode Photonics 1ο Βραβείο (Κατηγορία: Γενική & Μεταφορές),

MITEF Greece Startup Competition

 

«Μέσω αυτού του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να τελειοποιήσουμε όλες τις πτυχές της επιχείρησής μας. Αισθανόμαστε ότι μετά από αυτόν τον Διαγωνισμό, η ομάδα μας είναι έτοιμη και με αυτοπεποίθηση να πλησιάσει ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά.»

 

Απόλλων Κωνσταντόπουλος

CTO, Ensight 1ο Βραβείο (Κατηγορία: Ενέργεια),

MITEF Greece Startup Competition

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece»

 

Με στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση και εξέλιξη του Ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση τον Δεκέμβριο του 2022 συμμετείχε στα Εθνικά Βραβεία του 2ου Διαγωνισμού Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, απονέμοντας το χρηματικό «Βραβείο Κοινωνικής Συνεισφοράς» στη νεοφυή επιχείρηση Docandu, η οποία καινοτομεί στον χώρο της ψηφιακής υγείας συνδυάζοντας την υψηλού επιπέδου παραδοσιακή ιατρική με τις πιο σύγχρονες και φιλικές προς τον χρήστη ψηφιακές τεχνολογίες. Στόχος της Docandu, μέσω της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και υπηρεσιών ιατρικής τηλεσυμβουλευτικής, είναι να προσφέρει υπηρεσίες ψηφιακής υγείας που διασυνδέουν τους χρήστες με την αξιόπιστη ιατρική πληροφόρηση, τα δεδομένα υγειονομικής περίθαλψής τους και ιατρούς ανά πάσα στιγμή. Πλέον, μέσω του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων. Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο και σημείο αναφοράς για τη στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και την ανάδειξή τους σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

 

 

 

 

«Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των υπηρεσιών της Docandu. Μας βοήθησε να ενισχύσουμε τη θέση μας στον τομέα της ψηφιακής υγείας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που έχουμε αναπτύξει και να τις προσφέρουμε εντελώς δωρεάν στους πολίτες. Συγκεκριμένα, βελτιστοποιήσαμε την πλατφόρμα Dermacare, εντάσσοντας μια πιο φιλική προς τον χρήστη διαδικασία για τον δερματολογικό του έλεγχο, ενώ παράλληλα, αναπτύσσουμε μία πρώτη έκδοση για τη χρήση τεχνολογίας αναγνώριση εικόνας, ώστε να βοηθήσουμε τη δερματολογική μας ομάδα να παρέχει μια ακόμη πιο ασφαλή και αξιόπιστη αξιολόγηση των δερματολογικών προβλημάτων.»

 

Δρ Πέτρος Πανδής

 Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Docandu

 

Το Elevate Greece αποτελεί σήμερα ένα ουσιαστικό εργαλείο, το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος και αποσκοπεί στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες, ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο. Τα βραβεία του Elevate Greece έχουν ήδη καθιερωθεί και αποτελούν έναν σταθερό θεσμό που επιβραβεύει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.»

 

Χρίστος Δήμας

Υφυπουργός, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ»

D-HUB – Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού

 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του για την ενίσχυση καινοτόμων δράσεων που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, έχει αναπτύξει μία πολυετή συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» υποστηρίζοντας εν γένει το έργο του, και συγκεκριμένα τη λειτουργία της νεοσύστατης θερμοκοιτίδας «D-HUB». Αποστολή του Σωματείου είναι η ανάδειξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, η ένταξη των μνημείων στο επίκεντρο της κοινωνίας και η σύνδεσή τους με την αειφορία, την επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ολιστικά προγράμματα, όπως οι «Πολιτιστικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα», το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ», το Πρόγραμμα «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού» και το «Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας». Με στόχο την άρτια λειτουργία και τη βιωσιμότητα των Προγραμμάτων γεννήθηκαν δύο νέοι πρωτοποριακοί θεσμοί, η συστάδα (Cluster) επιχειρήσεων και ο Φορέας Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμού (DMO), καθώς και η θερμοκοιτίδα «D-HUB» που προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε όλες τις ανωτέρω πρωτοβουλίες. Μέσω της ειδικής δομής «D-HUB» παρέχεται στις Περιφέρειες και τους Δήμους η απαιτούμενη τεχνογνωσία, καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να υλοποιήσουν συντονισμένα και επιτυχώς τα προγράμματα της εκάστοτε περιοχής.

 

 

 

 

 

«Το πρόγραμμα ‘Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου’ έχει σχεδιαστεί και εξελίσσεται με πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από πρόταση του Σωματείου ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καινοτόμο, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκή, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου συνεκτικού στοιχείου, που είναι τα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Η ομάδα της θερμοκοιτίδας ‘D-HUB’, σε αγαστή συνεργασία με τη διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, μας υποστήριξε στο κομμάτι της έγκρισης του Προγράμματος, προκειμένου να γίνει γνωστή η διαδρομή και να προβάλλεται σε όλους τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τα μνημεία φύσης και πολιτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου.»

 

Ιουλία Μαρκούλα

Διευθύντρια, Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού, Περιφέρεια Ηπείρου

 

«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την υποστήριξη των ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού δημιουργήσαμε στο ΔΙΑΖΩΜΑ μια νέα δομή, αποτελούμενη από νέους και ταλαντούχους ανθρώπους, τη θερμοκοιτίδα ‘D-HUB’. Υποστηρίζουμε, όπου χρειάζεται, όλους τους φορείς του δημοσίου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων αναγκαίων για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής τους. Με την καθημερινή μας δουλειά προσπαθούμε τελικά να συνδέσουμε τρεις κόσμους που δεν έχουν συνομιλήσει ποτέ έως τώρα στη χώρα μας: τον κόσμο των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού, τον κόσμο της οικονομίας και τον κόσμο της αγροδιατροφής.»

 

Ευδόκιμος Φρέγκογλου

Συντονιστής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» Επικεφαλής, Θερμοκοιτίδα «D-HUB»

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Εναρκτήριο Επιστημονικό Συμπόσιο

 

Τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποιήθηκε το εναρκτήριο Συμπόσιο με τίτλο «Γέφυρες στην Εκπαίδευση, την Επιστήμη και την Καινοτομία» του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (HIAS) στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με τη συμμετοχή κορυφαίων ερευνητών και διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και τη διασπορά, οι οποίοι συζήτησαν για θεματικές και δράσεις σχετιζόμενες με το STEM. Στόχος του Συμποσίου, που υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ιδρύματος Ευγενίδου, ήταν η δημιουργία ενός πεδίου συνάντησης της επιστήμης με την κοινωνία, η δικτύωση και συνεργασία της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Ελλάδας με τη διασπορά, και η προώθηση της εγχώριας έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο του Συμποσίου, διερευνήθηκε ο ρόλος της μηχανικής για την επίλυση κοινωνικών προκλήσεων, παρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, επισημάνθηκε η σημασία της έγκαιρης εκπαίδευσης των μαθητών στην καινοτομία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποστροφή προς το ρίσκο που παρατηρείται στους νέους ερευνητές, συζητήθηκαν τα κίνητρα διασύνδεσης μεταξύ βιομηχανίας, Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, και υπογραμμίστηκε η άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

 

 

«Η συμβολή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση ήταν σημαντική όχι μόνο γιατί κάλυψε λειτουργικά έξοδα του Συμποσίου, αλλά και γιατί έδειξε τη διάθεση ενός διακεκριμένου Ιδρύματος να στηρίξει το δύσκολο εγχείρημα του HIAS. Έχει μεγάλη σημασία να διαπιστώνουν οι Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, αλλά και οι νέοι Έλληνες επιστήμονες τη συστράτευση των ελληνικών κοινωφελών ιδρυμάτων στην οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας.»

 

Καθ. Ανδρέας Γ. Μπουντουβής

Πρύτανης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μέλος Δ.Σ., Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών

 

 

«ΑΘΗΝΑ» – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Ερευνητικό Πρόγραμμα ECITO

 

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση δίνει έμφαση στην ενίσχυση καινοτόμων πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανεύρεση βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Υπό αυτό το πρίσμα, το Ίδρυμα υποστήριξε την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον ιστό της Παλαιάς Πόλης των Χανίων», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Στόχος του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αυξανόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην πόλη των Χανίων, μέσω της ανάπτυξης ενός ευχάριστου ψηφιακού εργαλείου που οπτικοποιεί το ιστορικό λιμάνι και αποτυπώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην πόλη. Αφότου αρχικά πραγματοποιήθηκε μοντελοποίηση βάσει των παράκτιων δεδομένων, στη συνέχεια μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR) δημιουργήθηκε μια διαδραστική εφαρμογή με ειδικό λογισμικό που προσομοιώνει την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας στο λιμάνι της παλαιάς πόλης των Χανίων και απεικονίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτό.

 

 

 

 

«Το έργο επικεντρώνεται στην υλοποίηση διαδραστικής απεικόνισης της εκτιμώμενης μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας στην παράκτια περιοχή της παλιάς πόλης των Χανίων με τη χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. Συγκεκριμένα, οπτικοποιούνται διάφορα σενάρια ανόδου της στάθμης της θάλασσας σταδιακά μέχρι το έτος 2100, ενώ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ αυτών των σεναρίων, να ελέγξει το εύρος του έτους και να ενεργοποιήσει τρισδιάστατες προσομοιώσεις νερού σε διαφορετικές θέσεις, ώστε να παρατηρήσει τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στη θέση που βρίσκεται και σε πραγματικό χρόνο. Μέσω του Προγράμματος τα επιστημονικά δεδομένα μεταδίδονται στο ευρύ κοινό με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα, παρέχοντας μια καθηλωτική εμπειρία για την κατανόηση και αξιολόγηση των μελλοντικών περιβαλλοντικών αλλαγών.»

 

Δρ Δωρίνα Μουλλού

Αρχαιολόγος

 

«Το Πρόγραμμα έχει μια καθοριστική συμβολή στην τοπική κοινωνία των Χανίων, διότι την ενημερώνει για μία πιθανή αρνητική εξέλιξη στην περιοχή μέσω πραγματικών δεδομένων και με τη δημιουργία σεναρίων για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι μακρινό και θεωρητικό, αλλά αγγίζει τον καθένα μας. Ο τρόπος παρουσίασης είναι άμεσα αντιληπτός από όλους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει παιδιά και ενήλικες για τις μεταβολές της παράκτιας περιοχής στο άμεσο και έμμεσο μέλλον.»

 

Δρ Λεμονιά Ράγια

Επιστημονική Υπεύθυνη & Συντονίστρια, Ερευνητικό Πρόγραμμα ECITO

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ερευνητικά Προγράμματα και Δράσεις

 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε και το 2022 τη λειτουργία και το πολυσχιδές έργο του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ), στόχος του οποίου είναι ενίσχυση και η χρηματοδότηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, προκειμένου να αποτελέσει εφαλτήριο για τους νέους επιστήμονες που προετοιμάζουν δικά τους ερευνητικά εγχειρήματα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το ΚΕΑΕ διοργανώνει ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου επιστημόνων που, με σημείο αναφοράς το ΚΕΑΕ, θα προάγουν την εξωστρέφεια και περαιτέρω διάδοση των αποτελεσμάτων των ερευνών τους τόσο προς την επιστημονική κοινότητα, όσο και προς το ευρύ κοινό.

 

Το 2022, με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, συνεχίστηκε η ανάπτυξη της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΚΕΑΕ, ενός καινοτόμου εκδοτικού εγχειρήματος του ΚΕΑΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Η υποδομή της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΚΕΑΕ μεταφέρθηκε σε νέο διακομιστή του ΕΚΤ, διατηρώντας το υλικό ταξινομημένο και διασυνδεδεμένο με το αποθετήριό του. Παράλληλα, το ερευνητικό πρόγραμμα «Ψηφιακό Αρχείο 1821» εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό από συνεργασίες με πανεπιστήμια, αρχεία και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντικά είναι και τα ψηφιακά εκθέματα του Ψηφιακού Αρχείου 1821 που εξιστορούν με τρόπο σύγχρονο και εύληπτο ενδιαφέρουσες όψεις της Ελληνικής Επανάστασης, δημιουργώντας σενάρια χρήσης του υλικού που διασυνδέεται στο Αρχείο. Επιπλέον, με στόχο να μελετηθεί η πρακτική της συμμετοχής στους κλάδους της Δημόσιας και Ψηφιακής Ιστορίας, το ΚΕΑΕ συνεργάστηκε με το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υλοποιώντας μία Πρότυπη Δράση Πληθοπορισμού, όπου το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να προσθέσει στο γενικό αφήγημα της Ελληνικής Επανάστασης ένα κομμάτι από την προσωπική του ιστορία, την ιστορία της οικογένειάς του ή του τόπου του.

 

Τέλος, το ΚΕΑΕ, με στόχο να διευκολύνει τους νέους ερευνητές παρέχοντάς τους έναν χώρο επικοινωνίας, δικτύωσης, στήριξης και πλαισίωσης των ερευνητικών τους δράσεων, καθιέρωσε τον νέο θεσμό του «Ακαδημαϊκού Συνεργάτη», μέσω του οποίου οι ερευνητές θα εντάσσονται στο ΚΕΑΕ και θα λαμβάνουν επιστημονική καθοδήγηση, πρακτική και τεχνική υποστήριξη, καθώς και οικονομική ενίσχυση για το διάστημα της συγκρότησης της πρότασης που σκοπεύουν να καταθέσουν. Σκοπός του νέου αυτού θεσμού είναι η δημιουργία μίας κοινότητας που θα μοιράζεται κοινούς στόχους, θα ανταλλάσσει ιδέες και θα αναπτύσσει δράσεις με όρους αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης και συνεργατικότητας.

 

 

«Η καθιέρωση του θεσμού του Ακαδημαϊκού Συνεργάτη από το ΚΕΑΕ είναι μια ιδιαίτερα προωθητική πρωτοβουλία για νέους ερευνητές κι ερευνήτριες, που επιχειρούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εγχώριους φορείς και προγράμματα. Η στήριξη που λαμβάνουμε, όσο προετοιμάζουμε τις ερευνητικές προτάσεις μας, δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ψυχολογική. Γίνεται συστηματική προσπάθεια να λάβουμε ακριβή ενημέρωση και τεχνογνωσία και να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα ερευνητικά δίκτυα, ώστε να αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες επιτυχίας, συμβάλλοντας έτσι σε μια συνολικά αρτιότερη ακαδημαϊκή πορεία.»

 

Δρ Κλεονίκη Αλεξοπούλου

Ακαδημαϊκή Συνεργάτις, Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

 

«Ο θεσμός του Ακαδημαϊκού Συνεργάτη βασίζεται στην αμοιβαία υποστήριξη, μία από τις βασικές αρχές των Κοινών. Φιλοδοξούμε, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, οι νεότεροι να βοηθηθούν από τις εμπειρίες, τη γνώση και τη στήριξη των παλαιότερων.»

 

Δρ Άντα Διάλλα

Καθηγήτρια, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Πρόεδρος Δ.Σ., Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

 

 

Κοινωνική Δράση & Αλληλεγγύη

 

Στο επίκεντρο της δραστηριότητας του Ιδρύματος παραμένει η υποστήριξη κοινωνικά καινοτόμων δράσεων που προάγουν την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του αποκλεισμού και της ανισότητας. Επιδιώκοντας να ανταποκριθεί στα πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα του σήμερα, το Ίδρυμα στηρίζει προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην ισότιμη συμμετοχή όλων στην κοινωνική ζωή, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Παράλληλα, μέσω της υποστήριξης δράσεων ενδυνάμωσης ικανοτήτων των ΟΚοιΠ, το Ίδρυμα αποσκοπεί στην προώθηση της δικτύωσης και της διαφάνειας στον Τρίτο Τομέα και στην ευρύτερη ενδυνάμωση του οικοσυστήματος. Το Ίδρυμα παραμένει πάντοτε σε ετοιμότητα να ενώσει τις δυνάμεις του με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ώστε να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση κρίσεων και έκτακτων αναγκών, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης ad hoc προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εκάστοτε κρίσης και την ανακούφιση των πληγεισών κοινωνικών ομάδων.

 

 

Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης

 

Στον απόηχο των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας τον Αύγουστο του 2021, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έθεσε σε εφαρμογή ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών, οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και την εν γένει ενίσχυση της εθνικής ετοιμότητας δασοπυρόσβεσης, καθώς και στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, και κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης και ιεράρχησης των υφιστάμενων αναγκών, το Ίδρυμα αποφάσισε την υλοποίηση ενός ολιστικού πλέγματος σημειακών παρεμβάσεων σε τρεις άξονες: Πρόληψη/Καταστολή, Αποκατάσταση και Ανακούφιση πυρόπληκτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Ίδρυμα δρομολόγησε εντός του 2022 τις ακόλουθες δωρεές:

 

 

 

«Η υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος και η προσφορά του ατομικού εξοπλισμού για την προστασία των εθελοντών μας διευκολύνει σημαντικά το έργο μας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο εθελοντισμός αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας των εθελοντών μας ενισχύει το Πυροσβεστικό Σώμα που αποτελεί τον κύριο επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας.»

 

Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς

Αρχηγός, Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

 

 

 

 

«Το Πρόγραμμα κάλυψε βασικές και μακροχρόνιες ελλείψεις του συλλόγου μας και θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη και ολοκληρωμένη προσφορά στο κοινωνικό μας έργο, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας που τόσο έχει πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές στο παρελθόν.»

 

Βασίλης Ζαβιτσάνος

Πρόεδρος, Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου Σάμου

 

«Η ένταξή μας στο Πρόγραμμα, οι γνώσεις που αποκομίσαμε στα εξειδικευμένα εργαστήρια για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, αλλά και ο εξοπλισμός δασοπυρόσβεσης, ενισχύει την αποτελεσματικότητά μας στο πεδίο και συμβάλλει στην ασφάλεια των μελών μας σε συμβάντα πυρκαγιάς ως πεζοπόρο τμήμα.»

 

Βασίλειος Ράπτης

Πρόεδρος, Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νομού Πρέβεζας

 

«Η βοήθεια αυτή έχει ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική, τόσο για εμάς και την ασφάλεια των μελών μας, όσο και για τη συνδρομή που καλούμαστε να προσφέρουμε στην Πυροσβεστική. Ειδικά κατά τις περιόδους ελλιπούς συγκοινωνιακής σύνδεσης, οπότε και είναι δύσκολη η λήψη βοήθειας από άλλα μέρη. Η δράση αυτή αποτελεί πρακτική στήριξη των εθελοντών, αλλά και ουσιαστική στήριξη των κατοίκων των ακριτικών νησιών.»

 

Άγγελος Λυμπέρης

Πρόεδρος, Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

 

Δωρεά προς υποστήριξη του ολιστικού «Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», στόχος του οποίου είναι η αναγέννηση και οικοδόμηση ενός περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμου μέλλοντος για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, οι οποίοι επλήγησαν βαρύτατα από τις πολυήμερες πυρκαγιές. Η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή επηρέασε αρνητικά τόσο την ταυτότητα της περιοχής ως οικιστικός ιστός και τουριστικός προορισμός ήπιας μορφής, ενταγμένος σε ένα υψηλής αισθητικής φυσικό τοπίο, όσο και την οικονομική δραστηριότητα του τοπικού παραγωγικού συστήματος που εξαρτιόταν από το δάσος (ξυλεία, ρητίνη, μελισσοκομεία) ή τις παρακείμενες αγροτικές καλλιέργειες. Καταλυτικός παράγοντας για την υλοποίηση του Προγράμματος ήταν η εκπόνηση 13 ειδικών μελετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 και έθεσαν στο επίκεντρό τους όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου: τις Υποδομές, το Νέο Δάσος, την Αγροδιατροφή, το Ανθρώπινο Δυναμικό, τα Δίκτυα Υγείας και Πρόνοιας, Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τον Τουρισμό και το Μάρκετινγκ, τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκπονήθηκαν τρεις διακριτές μελέτες οριζόντιας παρέμβασης που αφορούσαν στο «Ψηφιακό Κύμα», την «Πράσινη Ζώνη» και τον «Χώρο Καινοτομίας». Διαβάστε περισσότερα στο Στρατηγικό Σχέδιο (Master Plan) του Προγράμματος στην ιστοσελίδα: evoia-meta.gov.gr.

 

 

 

 

«Είμαι πολύ ευγνώμων που επιλέχθηκα και συμμετείχα στο 1ο ISEC στη Βόρεια Εύβοια. Μου άρεσε πολύ η αλληλεπίδραση με συμφοιτητές και η ενασχόληση με το ακαδημαϊκό προσωπικό στην όμορφη τοποθεσία της Αιδηψού. Αυτός ο τύπος διεπιστημονικού διαλόγου είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και προβληματισμού. Είναι μια εμπειρία ζωής που είχα την τύχη να μοιραστώ με συνομηλίκους που πλέον αποκαλώ φίλους. Τέτοιες ευκαιρίες είναι σπάνιες, όπως και η ευκαιρία να συναντήσει κάποιος διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές από όλο τον κόσμο.»

 

Βίλλη Ιερεμία

Φοιτήτρια, KU Leuven, Βέλγιο

 

«To ISEC διοργανώνεται στην Εύβοια με στόχο να στρέψει την προσοχή των Ελλήνων συμμετεχόντων φοιτητών στον διεπιστημονικό διάλογο που έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά και των ξένων στην όμορφη Ελλάδα που ωστόσο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της περιβαλλοντικής κρίσης. Αυτές τις 6 ημέρες στην Εύβοια, διευρύναμε τους επιστημονικούς ορίζοντές μας, είδαμε την ομορφιά του τοπίου που δεν κατέστρεψε η μεγάλη πυρκαγιά, αναλύσαμε τα αίτια που προκάλεσαν αυτή τη σύνθετη καταστροφή και βιώσαμε την αγωνία των ανθρώπων για τον τόπο τους που είχε αρχίσει να παρακμάζει πληθυσμιακά και οικονομικά πριν τη μεγάλη καταστροφή. Το ISEC είναι ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο διεπιστημονικό πρόγραμμα για θέματα περιβάλλοντος που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Τα οφέλη που προσφέρει στους Έλληνες φοιτητές που συμμετέχουν είναι εκπαιδευτικά και επιστημονικά. Επιπλέον, το ISEC δημιουργεί προστιθέμενη τουριστική αξία στην περιοχή της Bόρειας Εύβοιας, η οποία έχει πληγεί περιβαλλοντικά και οικονομικά από τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2021.»

 

Δρ Κωνσταντίνος Δροσάτος

Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο του Cincinnati Συντονιστής Διοργάνωσης, Διεπιστημονικό Σχολείο για την Περιβαλλοντική Κρίση (ISEC)

Αντιπρόεδρος, Ινστιτούτο «ARISTEiA»

 

 

 

 

 

 

«Είμαι εγκαυματίας από την πυρκαγιά στη Σιδηρούντα της Χίου τον Αύγουστο του 2016. Έκανα 10 βαριά χειρουργεία και αναρίθμητες επεμβάσεις και ακόμα και σήμερα παλεύω για την αποκατάστασή μου. Φεύγοντας από το νοσοκομείο ένιωθα σαν τον ναυαγό που κολυμπάει στον ωκεανό χωρίς σωσίβιο. Χωρίς καθοδήγηση, συμπαράσταση και βοήθεια από το κράτος. Στη Salvia αισθάνθηκα πως βρήκα μία οικογένεια.»

 

Άρτεμις Καψύλη

Εγκαυματίας

 

«Ασχολήθηκα με το έγκαυμα και την υποστήριξη εγκαυματιών ως εθελόντρια, μετά τη φωτιά στο Μάτι. Ήρθα σε επαφή με πολλά και δύσκολα περιστατικά και διαπίστωσα πόσο μοναχικά βιώνουν τον τραυματισμό τους οι εγκαυματίες, αλλά και πόσο απέχουν τα νοσοκομεία μας από τα αντίστοιχα άλλων χωρών και τα διεθνή πρότυπα. Με τον συνεργάτη μου, Αλέξη Ανδρονόπουλο, οραματιστήκαμε να κάνουμε το έγκαυμα “ορατό” στην Πολιτεία, “αόρατο” στα στατιστικά νούμερα μέσω της πρόληψης, με προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και οι εγκαυματίες ενδυναμωμένοι να γίνονται οδηγοί και πρότυπα νέων εγκαυματιών. Το Ίδρυμα ήταν δίπλα σε εμάς και τους εγκαυματίες από τα πρώτα μας βήματα ως εθελοντές τότε, πίστεψε στο όραμά μας, μας ενθάρρυνε και μας υποστήριξε για την υλοποίησή του. Πίσω από κάθε χαμόγελο ενός εγκαυματία, πίσω από κάθε δική μας “νίκη”, κρύβεται η υποστήριξη των ανθρώπων του Ιδρύματος και προσωπικά θα τους ευγνωμονώ πάντα για την ευκαιρία που μας έδωσαν.»

 

Μαρίνα Καρύδα

Συν-ιδρύτρια, ΑΜΚΕ Salvia Burn Association

 

 

 

«Είμαι συγγενής ατόμου που χρειάζεται αρκετές μεταγγίσεις αίματος μηνιαίως. Χρειάστηκε αρκετές φορές να αιμοδοτήσω ο ίδιος, αλλά και να παρακαλέσω φίλους και γνωστούς. Το ‘Αιμοδοσία 365’ το γνώρισα από την Αιμοδοσία της Σύρου μετά από μια επίσκεψη που είχα ως αιμοδότης. Μου λύθηκαν αρκετές απορίες και μπόρεσα να ενημερώσω φίλους και γνωστούς μου, οι οποίοι θεωρούσαν ότι για κάποιους λόγους δεν μπορούσαν να αιμοδοτήσουν, ότι τελικά μπορούν να δώσουν αίμα ακόμη και αν λαμβάνουν ένα χάπι για την πίεση ή τον θυροειδή.»

 

Αιμοδότης

Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο»

 

Αμέσως μετά την τοποθέτηση των αφισών του ‘Αιμοδοσία 365’, ο ιατρικός αλλά και ο παραϊατρικός κόσμος έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για την αφίσα ‘Το ήξερες ότι το αίμα λήγει?’. Φάνηκε λοιπόν ότι αρκετοί γιατροί αλλά και πολίτες, ακόμη και αιμοδότες δεν ήξεραν τη διάρκεια ζωής της μονάδας αίματος. Το Πρόγραμμα μάς βοήθησε και έφερε στην πόρτα της Αιμοδοσίας μας περισσότερους αιμοδότες που ευαισθητοποιήθηκαν από τα φυλλάδια, αλλά και από τις συνεχείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»

 

Μέλος Προσωπικού Τμήματος Αιμοδοσίας

Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο»

 

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας βασίζεται στις μεταγγίσεις αίματος και οι ασθενείς που τις χρειάζονται αναμένουν ότι θα υπάρχει αρκετό και ασφαλές αίμα διαθέσιμο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η γνώση του τι οδηγεί και αποθαρρύνει τους δυνητικούς αιμοδότες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών. Ο στόχος αυτός, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εκπαίδευση των εθελοντών αιμοδοτών, υπήρξε και το έναυσμα της δράσης ‘Αιμοδοσία 365’ που αποτελεί την πρώτη επιστημονική προσέγγιση ανάλυσης των κινήτρων και εκπαίδευσης των εθελοντών αιμοδοτών. Η δημόσια εκπαίδευση σχετικά με την αιμοδοσία, οι απαντήσεις σε τυχόν φόβους ή ερωτήματα των αιμοδοτών και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των προσελκυτών έχουν τη δυνατότητα να παρακινήσουν τους αιμοδότες και να εξαλείψουν τα εμπόδια στην εθελοντική αιμοδοσία.»

 

Ισιδώρα Δ. Μυτιληναίου

Κοινωνική Ερευνήτρια, Πρόγραμμα «Αιμοδοσία 365»

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

Έργο «Αναδιαρρύθμιση – Ανακαίνιση – Αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών»

 

Το 2022 ολοκληρώθηκε η δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση προς το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» για την αναδιαρρύθμιση, ανακαίνιση και αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενός από τα πιο νευραλγικά ΤΕΠ της χώρας. Το έργο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2022, συμβάλλοντας σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών επείγουσας φροντίδας του Νοσοκομείου, στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών τους, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του υγειονομικού προσωπικού. Η δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση αφορούσε στη μελέτη και υλοποίηση της πλήρους οικοδομικής και Η/Μ ανακατασκευής του συνολικού κτιριακού συγκροτήματος (1.192 τ.μ.) του ΤΕΠ, του περιβάλλοντος αυτού χώρου (1.600 τ.μ.) και του νέου στεγάστρου (350 τ.μ.), καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Με τον λειτουργικό και χωροταξικό επανασχεδιασμό του ΤΕΠ εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της δομής και αυξάνεται η αποδοτικότητα του Νοσοκομείου, με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης.

 

Η δωρεά αυτή εντάσσεται σε μια δέσμη στοχευμένων δράσεων στο πλαίσιο του έκτακτου Προγράμματος Αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (προϋπολογισμού €5.000.000) που είχε ανακοινώσει το Ίδρυμα το 2018, στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές της Αττικής τον Ιούλιο του ίδιου έτους, εκφράζοντας τη δέσμευσή του να συνεισφέρει στη συλλογική προσπάθεια στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και των υποδομών τους. Μέσω των εν λόγω σημειακών παρεμβάσεων, στόχος του Ιδρύματος ήταν η κάλυψη άμεσων αναγκών στον τομέα της Υγείας σχετικών με τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης είναι σαφώς ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί έναν διαπιστωμένα κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

 

 

«Η αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, του οποίου γνώμονας για τη λειτουργία του είναι ο ασθενής και η ασφάλειά του, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, μάς δίνει τη δυνατότητα να στοχεύουμε στην έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος υγείας του, την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας, την ταχύτητα και την αποδοτικότητα με την οποία θα μπορεί να παρέχεται η φροντίδα αυτή και την ανάπτυξη και εξέλιξη της ιατρικής έρευνας, στην εκπαίδευση και εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού. Παράλληλα, ιδιαίτερα είναι τα οφέλη και για όλους τους επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου, καθώς μέσω της δωρεάς αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς περιβάλλοντος εργασίας και στη διασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε να ασκούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το έργο τους, καθώς και στον σεβασμό και την εμπιστοσύνη εκ μέρους των ασθενών και των οικογενειών τους κατά την εκτέλεση του έργου τους.»

Ελευθέριος Μπούλιας

Διοικητής, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»

 

Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

 

Το Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία» είναι μία κοινή πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, που υλοποιείται από το 2018 και αφορά στη χρηματοδότηση έργων μικρής και μεσαίας κλίμακας, με σκοπό την κάλυψη επιτακτικών αναγκών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση των υπηρεσιών των φορέων παροχής υγείας στην Ελλάδα μέσω της προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της αναβάθμισης των υποδομών τους

 

Σε συνέχεια του 3ου κύκλου του Προγράμματος και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των φορέων παροχής ιατρικής φροντίδας σε παιδιά και νεογνά, ο 4ος κύκλος του Προγράμματος απευθύνθηκε εκ νέου σε Γενικά Νοσοκομεία Παίδων, σε Γενικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία με στόχο την αναβάθμιση των Παιδιατρικών Κλινικών/Τμημάτων/Μονάδων τους, σε Κέντρα Υγείας για την αναβάθμιση των Παιδιατρικών Ιατρείων τους, καθώς και σε μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάρτιο του 2022 ανακοινώθηκαν οι φορείς παιδιατρικής φροντίδας που επιλέχθηκαν προς υποστήριξη και δρομολογήθηκε η διαδικασία υλοποίησης των ακόλουθων δωρεών:

 

  1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» Ανακαίνιση χώρων και προμήθεια εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

 

  1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση της Νεογνολογικής Κλινικής

 

  1. Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών της Παιδιατρικής Κλινικής

 

  1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Ανακαίνιση χώρων και προμήθεια εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδοχειρουργικής Πτέρυγας

 

  1. Γενικό Νοσοκομείο «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ-ΠΑΝΑΝΕΙΟ» Ηρακλείου Κρήτης Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

 

  1. Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδιατρικής Κλινικής

 

  1. Κέντρο Υγείας Μαντουδίου Ευβοίας Ανακαίνιση χώρων και προμήθεια εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση του Τμήματος Παιδικών Επειγόντων Περιστατικών

 

«Πλέον ο πλήρως ανακαινισμένος και ξεχωριστός από τους ενήλικες χώρος του παιδιατρικού ΤΕΠ, δεν θυμίζει σε τίποτα το προηγουμένως παγερό και απρόσωπο εξεταστικό ιατρείο-κοινό χώρο εξέτασης και βραχείας νοσηλείας για ενήλικες και παιδιά. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον, κατάλληλο να υποδεχτεί τους μικρούς μας ασθενείς, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στον εξοπλισμό άριστης ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών που προμηθευτήκαμε, προάγοντας την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας και ενισχύοντας την αξιοπιστία των διαγνώσεών μας σε επίπεδο παιδιατρικού επείγοντος. Η προσφορά αυτή σε έναν φορέα της περιφέρειας, απομακρυσμένο από δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας, όπως η υγειονομική μονάδα μας, όπου ο γιατρός βασίζει τη διάγνωσή του στην κλινική παρατήρηση και στις αξιόπιστες μετρήσεις της κλινικής εξέτασης, δεν ήταν απλά μείζονος σημασίας, αλλά έμπρακτη απόδειξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του Προγράμματος.»

 

Κατερίνα Στεργίου

Επιμελήτρια Β’ Παιδιατρικής, Κέντρο Υγείας Μαντουδίου Ευβοίας

 

«Η δωρεά αυτή αναβαθμίζει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας στους μικρούς μας ασθενείς. Στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, η ευγενική αυτή προσφορά μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας.»

 

Γεώργιος Μάντσος

Διοικητής, Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας

 

«Όλο το προσωπικό, Ιατρικό και Νοσηλευτικό και εγώ προσωπικά, είμαστε ευγνώμονες για την άμεση ανταπόκριση, την ευαισθησία, την αποφασιστικότητα, και την ταχύτητα εκπλήρωσης των αιτημάτων μας. Τα μηχανήματα αυτά θα διευκολύνουν και θα βελτιώσουν σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας στα νεογνά της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου που περιθάλπουμε.»

 

Μαρίνα Κοροπούλη

Διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, Γενικό Νοσοκομείο «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ-ΠΑΝΑΝΕΙΟ» Ηρακλείου Κρήτης

 

ΑΜΚΕ GIVMED

Πρόγραμμα Δωρεάς Προϊόντων Υγείας από Ιδιώτες

 

Το GIVMED είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση και αποτελεσματική κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών κοινωνικά ευπαθών ομάδων, μέσω δράσεων συντονισμού δωρεών φαρμάκων, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών και συνηγορίας για την ορθή διαχείριση των φαρμάκων. Για την επίτευξη των σκοπών της, η οργάνωση έχει αναπτύξει το πρώτο ηλεκτρονικό δίκτυο αξιοποίησης και δωρεάς περισσευούμενων φαρμάκων (MEDforNGOs), σε συνεργασία με 179 κοινωφελείς φορείς (κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κ.ά.), φαρμακευτικές εταιρείες και δημόσιους φορείς.

 

Το 2022, το GIVMED, συνέχισε την πολυεπίπεδη συνεργασία του με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ξεκινώντας την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος επέκτασης δωρεών ιδιωτών σε όλα τα προϊόντα υγείας. Στο πλαίσιο της δράσης, μέσω μίας ενημερωτικής καμπάνιας ευαισθητοποίησης, το ευρύ κοινό ενημερώθηκε για τη δυνατότητα δωρεάς προϊόντων υγείας, εκτός από φάρμακα, όπως ορθοπεδικά είδη, υγειονομικό υλικό και παραφάρμακα ενώ, ταυτόχρονα, η GIVMED ανέλαβε τον συντονισμό και την υποστήριξη των ιδιωτών που επιθυμούσαν να δωρίσουν προϊόντα υγείας, καθώς και των κοινωφελών φορέων που τα παραλαμβάνουν για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.

 

 

 

«Συχνά ο δημόσιος λόγος γύρω από τις θεματικές με τις οποίες ασχολείται το GIVMED επικεντρώνεται αποκλειστικά στην έλλειψη βασικών αγαθών όπως τα ρούχα, τα τρόφιμα ή τα φάρμακα, με τη δωρεά των οποίων ασχολείται το GIVMED. Στο GIVMED όμως παρατηρούμε πως και τα προϊόντα υγείας – ακόμα και τα πιο απλά καθημερινά αναλώσιμα (όπως επίδεσμοι, υγρομάντηλα, χάνζαπλαστ, οξυζενέ) – είναι αγαθά αναγκαία και δυσεύρετα για τους φορείς του δικτύου μας και τους ωφελούμενούς τους. Το παρόν πρόγραμμα έρχεται να προσφέρει μία εναλλακτική λύση, γνωστοποιώντας στο ευρύ κοινό το πρόβλημα και προσκαλώντας ιδιώτες να συνεισφέρουν για την επίλυσή του.»

 

Ιωάννα Δημητρακοπούλου Κουταβά

 Διευθύντρια, GIVMED

 

 

HUMANE SOCIAL ENTERPRISE ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

Συνεργατικός χώρος καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών «Patients Hub»

 

Με σταθερή προτεραιότητά του την υποστήριξη κοινωνικά καινοτόμων δράσεων που προάγουν την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υπήρξε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικός υποστηρικτής της πρωτοβουλίας «Patients Hub», του πρώτου συνεργατικού κόμβου καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε από το δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις «Humane». Βασισμένο στις αρχές του συμμετοχικού σχεδιασμού, το «Patients Hub» αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπου οι ίδιοι οι ασθενείς ως experts σε διεπιστημονικές ομάδες συμβάλουν στον «επανασχεδιασμό της Υγείας» μέσω της υλοποίησης καινοτόμων και εξατομικευμένων υπηρεσιών περίθαλψης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας. Επιπλέον, στον πλήρως προσβάσιμο και εξοπλισμένο χώρο του «Patients Hub» φιλοξενούνται εκδηλώσεις δικτύωσης, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης, και παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των ασθενών, των συλλόγων της χώρας, καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων στον τομέα της Υγείας.

 

 

 

«Πρόσφατα συμμετείχα στα σεμινάρια πολιτικών υγείας στο Patients Hub και είχα μια εξαιρετική εμπειρία. Ένα από τα πράγματα που μάθαμε όλοι οι συμμετέχοντες ήταν πώς να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψής μας, αλλά και να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τη λειτουργία του συστήματος υγείας. Μέσα από τις συζητήσεις και τη διαδραστικότητα των σεμιναρίων, αποκτήσαμε νέες ιδέες και εμπειρίες για τον ρόλο μας ως ασθενείς σε ζητήματα συνηγορίας, καθώς και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των συλλόγων μας. Αισθανόμουν ότι ήμουν μέρος μιας κοινότητας όπου όλοι ήταν υποστηρικτικοί και πρόθυμοι να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, ενώ παράλληλα ήταν καθησυχαστικό να ξέρω ότι δεν ήμουν μόνη στο ταξίδι μου.»

 

Κατερίνα Κουτσογιάννη

Αντιπρόεδρος, Ένωση Ασθενών Ελλάδος

 

«Το Patients Hub επιτέλους είναι πραγματικότητα. Πλέον οι ασθενείς μπορούν να στεγάζονται σε έναν μοντέρνο συνεργατικό χώρο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τις σύγχρονες ανάγκες των εκπροσώπων ασθενών για συνεργασία και δικτύωση. Το Patients Hub είναι μια κοινότητα όπου οι ασθενείς, οι φροντιστές και οι επαγγελματίες υγείας συγκεντρώνονται για να μοιραστούν τις γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες τους από διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες. Είμαι ευγνώμων που το εγχείρημα βρήκε υποστηρικτές από την πρώτη στιγμή, που πίστεψαν ότι οι ασθενείς μπορούμε να καινοτομούμε και να συμμετέχουμε ισότιμα στη χάραξη Πολιτικής Υγείας. Το όραμά μας είναι να “επανασχεδιάσουμε την Υγεία” με όρους καινοτομίας, όπου η αξία επιστρέφει στον ασθενή.»

 

Δημήτρης Κοντοπίδης

Συν-ιδρυτής & Διευθυντής, Humane Social Enterprise Κοιν.Σ.Επ. Ιδρυτής, PatientsHub

Αντιπρόεδρος & Υπεύθυνος για την Ψηφιακή Υγεία, Ένωση Ασθενών Ελλάδος

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΝΟΣΗΛΕΙΑ»

Πρόγραμμα «Ανακουφιστική Φροντίδα στο σπίτι»

 

Έχοντας 22ετή δράση στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την κατ’ οίκον νοσηλεία, ο Σύλλογος «ΝΟΣΗΛΕΙΑ» αποσκοπεί στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών κατ’ οίκον ιατρονοσηλευτικής, ψυχοκοινωνικής και φυσικοθεραπευτικής φροντίδας σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και δυσκολίες μετακίνησης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιήθηκε ο 2ος κύκλος του προγράμματος «Ανακουφιστική Φροντίδα στο σπίτι», ενός προγράμματος που προσφέρει ένα εξατομικευμένο πλαίσιο ολιστικής φροντίδας στους χρόνια πάσχοντες ασθενείς μέσα από μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, και συγχρόνως στοχεύει στην εκπαίδευση και καλύτερη υποστήριξη των φροντιστών και των μελών της οικογένειάς τους. Βασικός σκοπός του Προγράμματος είναι η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής μέσω της πρόληψης, αξιολόγησης και ανακούφισης των σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών αναγκών των ασθενών, που στο σύνολό τους εμφανίζουν συνύπαρξη περισσότερων από μία χρόνιων παθήσεων, καθώς και ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και έντονο άγχος. Στο πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά με τη θεραπευτική αγωγή που λαμβάνουν, οι ασθενείς δέχονται κατ’ οίκον ανακουφιστική φροντίδα (ιατρική, νοσηλευτική, ψυχοκοινωνική, φυσικοθεραπευτική και πνευματική), υπηρεσίες τηλεϊατρικής (προσωποποιημένη ιατρική μέσω της Ψηφιακής Κλινικής), καθώς και τηλεφωνική καθοδήγηση, συμβουλευτική και ενημέρωση για λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η προμήθεια υγειονομικού υλικού και φαρμάκων από την Κοινωνική Αποθήκη της οργάνωσης.

 

 

«Ευχαριστώ τη ‘ΝΟΣΗΛΕΙΑ’ για τη βοήθεια που μου έχει παράσχει όλο αυτόν τον καιρό. Έχω πολλαπλή σκλήρυνση από το 1993 και η κατάσταση της υγείας μου έχει επιδεινωθεί, δεν μπορώ να κινηθώ, έχω αναπηρία 90%, δεν εργάζομαι και η οικονομική μου κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Από όταν ξεκίνησα να λαμβάνω υπηρεσίες και μάλιστα δωρεάν από τη ‘ΝΟΣΗΛΕIΑ’ ήταν σαν να είχα βρει μια όαση στην έρημο. Με στήριξαν με συνεδρίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής που μου έδωσαν δύναμη, και τρόπους να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες που βιώνω εγώ και η οικογένειά μου. Η φυσικοθεραπεία με βοηθά να δυναμώνω το σώμα μου και να ελπίζω σε μια βελτίωση. Πιστεύω πως η ‘ΝΟΣΗΛΕIΑ’ παρέχει ένα έργο σημαντικό και απαραίτητο και ευχαριστώ που υπάρχει και βοηθάει όλους εμάς που την έχουμε ανάγκη.»

 

Γεωργία Βασιλάκη

Ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση

 

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε επικοινωνία με τη ‘ΝΟΣΗΛΕΙΑ’, διαπιστώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόβλημά μας. Μας βοήθησαν πολύ τόσο σε ψυχολογικό, όσο και πρακτικό επίπεδο για την περίπτωση του πατέρα μας, ο οποίος έχει άνοια και είναι κλινήρης τον τελευταίο χρόνο. Όλες οι υπηρεσίες μάς προσφέρονται πάντα με ευγένεια, χαμόγελο και με πλήρη ενσυναίσθηση της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε. Είμαστε ευτυχείς που ήρθαμε σε επαφή μαζί τους, καθώς ήδη βλέπουμε διαφορά στη μητέρα μας, η οποία έχει την αποκλειστική φροντίδα του πατέρα μας και είναι αρκετά καταβεβλημένη.»

 

Βίνα & Ειρήνη Νομικού

Μέλη οικογένειας ασθενούς

 

«Η συνεργασία μου με τη ‘ΝΟΣΗΛΕΙΑ’ ξεκίνησε κατά τον 2ο κύκλο του Προγράμματος, που παρέχει υπηρεσίες πολύ σημαντικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους που καλούνται να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους στο σπίτι. Ειδικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που απευθύνεται η ‘ΝΟΣΗΛΕΙΑ’ παρατηρείται ότι η σωματική αδυναμία και οι υποτροπές μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσουν σε ψυχοκοινωνική καθήλωση των πασχόντων και των οικογενειών τους. Το ψυχικό τραύμα που προκύπτει από τη διάγνωση και το πέρασμα σε μια νέα ζωή μπορεί να ξεπεραστεί όταν οι πάσχοντες νιώθουν πως έχουν πλαίσιο στήριξης, όμοιο με εκείνο των “συμβολικών γονιών”. Γιατί το να υπάρχει καθοδήγηση, ενημέρωση/ γνώση, στήριξη και φροντίδα, αποτρέπει τον επανατραυματισμό των ασθενών, ενώ αυξάνει το παράθυρο της ψυχολογικής ανθεκτικότητας των φροντιστών και των οικογενειών τους.»

 

Ανδρεάνα Τσούτσουρα

Ψυχολόγος

 

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Πρόγραμμα Ψηφιακής και Γνωστικής Ενδυνάμωσης

 

Με στόχο την αύξηση του ποσοστού ψηφιακής εγγραματοσύνης των ηλικιωμένων ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους, καθώς και την πρόσβασή τους στα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών υλοποίησε, με τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας με τίτλο «Μένουμε Συνδε-Δεμένοι», μια καινοτόμα κατ’ οίκον παρέμβαση για άτομα με διάφορες μορφές άνοιας, προβλήματα μνήμης, και ήπιες νοητικές διαταραχές, καθώς για τους φροντιστές/μέλη της οικογένειάς τους. Μέσω του Προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση που επέφερε η πανδημία, να αναπτύξουν χρήσιμες ψηφιακές δεξιότητες και να ενισχύσουν τις γνωστικές τους λειτουργίες, μένοντας σε επαφή με τα οικεία τους πρόσωπα και ισχυροποιώντας τους μεταξύ τους δεσμούς. Στο πλαίσιο της παρέμβασης, κάθε οικογένεια έλαβε μία συσκευή tablet με πρόσβαση στο διαδίκτυο και συμμετείχε σε εβδομαδιαίες κατ’ οίκον συνεδρίες εκπαίδευσης στη χρήση του και σε επιλεγμένες εφαρμογές, μέσω ασκήσεων γνωστικής εξάσκησης που βρίσκονται διαθέσιμες στην ψηφιακή πλατφόρμα της οργάνωσης. Παράλληλα, οι ωφελούμενοι έλαβαν εξατομικευμένες υπηρεσίες ψυχολογικής ενδυνάμωσης προκειμένου να ζουν πιο ενεργά και ανεξάρτητα, ενώ το tablet παρέμεινε στην εκάστοτε οικογένεια και μετά τη λήξη του Προγράμματος, με στόχο τη μέγιστη εξοικείωση των ατόμων με την τεχνολογία προς όφελός τους.

 

«Μου φάνηκε πάρα πολύ καλή η συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα. Ήξερα αρκετά για τον υπολογιστή, αλλά στο πλαίσιο του Προγράμματος κάναμε πράγματα που μου κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον. Έχω τον άνδρα μου που είναι σε προχωρημένο στάδιο άνοιας, εξυπηρετούμαι όμως γιατί μπορώ να του βάζω μουσική, εικόνες και παιχνίδια να βλέπει.»

 

Φροντιστής ατόμου με άνοια

 

«Η καινοτομία του Προγράμματος ήταν ότι έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να αντιμετωπίσουν τον εγκλεισμό στο σπίτι και την αναγκαστική κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω της πανδημίας COVID-19 και συγχρόνως να ενισχύσουν τις νοητικές λειτουργίες τους, μένοντας σε επαφή με τα οικεία τους πρόσωπα μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος είμαστε πλέον σε θέση να σχεδιάσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά προγράμματα διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια, έχοντας διαπιστώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως απομακρυσμένοι χρήστες. Τέλος, το Πρόγραμμα βοήθησε σημαντικά στην καταπολέμηση του στίγματος, του κοινωνικού αποκλεισμού και της απομόνωσης που βιώνουν τα άτομα με άνοια.»

 

Πάτρα Μπλέκου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών

 

 

 

ΑΜΚΕ PEOPLE BEHIND

Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας

 

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης δράσεων που προάγουν την ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε την υλοποίηση μίας σειράς εργαστηρίων που παρέχονται από το «Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας» της ΑΜΚΕ People Behind. Αποστολή της οργάνωσης είναι η ενεργοποίηση των ατόμων ηλικίας 65+ μέσω της διά βίου μάθησης, της ψηφιακής εκπαίδευσης, της διαγενεακής επαφής και της συμμετοχής στα κοινά, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της Υγιούς και Ενεργού Γήρανσης. Το «Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας» είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, το οποίο μέσω μίας ειδικής πλατφόρμας προσφέρει ποικίλα εργαστήρια, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες αποκτούν γνώσεις, μοιράζονται σκέψεις και εμπειρίες, εξασκούν το σώμα και το πνεύμα τους, κοινωνικοποιούνται και εν τέλει βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος υλοποιήθηκαν εργαστήρια σε τέσσερις θεματικές και συγκεκριμένα στην Ψηφιακή Ενδυνάμωση, τη Σωματική Άσκηση, τη Συμβουλευτική και τη Φιλοσοφία. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με τη χρήση υπολογιστή, εντάχθηκαν στο ψηφιακό περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών, και συζήτησαν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές αγορές. Παράλληλα, βελτίωσαν την ευεξία και τη φυσική τους κατάσταση με ασκήσεις ισορροπίας, ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και τεχνικές αναπνοών, ενώ μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών εκπαιδεύτηκαν στη διαχείριση του άγχους, του θυμού, του πένθους και της διαπροσωπικής επικοινωνίας. Τέλος, μελέτησαν την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης στο πέρασμα των αιώνων, ενισχύοντας την προσωπική και συλλογική αυτογνωσία τους.

 

 

 

«Παιδί του εμφυλίου, μεγάλωσα στη φυλακή με τη μητέρα μου και βγήκα στην κοινωνία γεμάτη αρνητικά συναισθήματα για τους ανθρώπους. Με τα ταξίδια μου σε πολλές περιοχές του κόσμου, γνώρισα παιδιά αδικημένα και διάβασα για εκατομμύρια παιδιά που ζουν μόνιμα σε εμπόλεμες περιοχές και αυτό με βοήθησε να φτιάξω μια ευτυχισμένη οικογένεια. Αυτούς τους μήνες με τα μαθήματα και τις ασκήσεις των εισηγητών έψαξα μέσα μου, χωρίς φόβο, να βρω τα αρνητικά συναισθήματά μου (π.χ. θυμό) και διεπίστωσα πως είναι ασήμαντα, σχεδόν ανύπαρκτα. Μπορώ να μιλώ στις εγγονές μου για τη ζωή μου χωρίς να πονάω σαν να τη διάβασα σ’ ένα βιβλίο. Αυτό το οφείλω στους συνεργάτες της People Behind.»

 

Ελπίδα Ηλιού

Συμμετέχουσα

 

«Το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας δεν αφορά μόνο τους 65+, αλλά κι εμάς που το υλοποιούμε κάθε μέρα, που ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που διψούν για γνώση και κοινωνικοποίηση. Ανθρώπους που συχνά δεν έχουν πολλές διεξόδους δραστηριοποίησης, που μένουν σε ένα άδειο σπίτι μόνοι και επιζητούν την παρέα μέσα από τα εργαστήριά μας. Για όλη την ομάδα της People Behind αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος: κάθε φορά, σε κάθε εργαστήριο, να βλέπουμε ακόμα ένα άτομο μοναχικό να βρίσκει λόγο να χαμογελάσει.»

 

Μαρία Ηλιοπούλου

Συν-ιδρύτρια & Διαχειρίστρια Έργου, ΑΜΚΕ People Behind

 

 

Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης»

 

Το 2022 ξεκίνησε η υλοποίηση του πέμπτου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», μιας κοινής πρωτοβουλίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, του Costas M. Lemos Foundation, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ΚΙΚΠΕ, καθώς και του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που έχει αναλάβει τον συντονισμό του νέου κύκλου.

 

Στόχος του Προγράμματος είναι, αφενός, η στήριξη πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας και μέγιστου κοινωνικού αντίκτυπου και, αφετέρου, η ενδυνάμωση δομών και η ανάπτυξη ικανοτήτων ελληνικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη, αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα του έργου τους.

 

Η Δημόσια Πρόσκληση του πέμπτου κύκλου του Προγράμματος απευθύνθηκε εκ νέου σε ελληνικά, μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, καθώς και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Από σύνολο 217 αιτήσεων επελέγησαν προς χρηματοδότηση 30 δράσεις, που υλοποιούνται από 45 οργανώσεις, εκ των οποίων οι 15 συμμετέχουν στις δράσεις ως συνεργαζόμενοι φορείς. Οι δράσεις έχουν διάρκεια έως 6 μήνες και εμπίπτουν σε μία από τις εξής θεματικές ενότητες:

 

  1. «Κοινωνική Ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρία»

(Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση)

 

  1. «Υποστήριξη Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας»

(ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα)

 

  1. «Υποστήριξη Ευάλωτων Ομάδων»

(Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ΚΙΚΠΕ)

 

  1. «Υποστήριξη Δράσεων για το Παιδί»:

(Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου)

(Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη)

 

  1. «Υποστήριξη Δράσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος»:

(Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη)

(Costas M. Lemos Foundation)

 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι επιλεχθείσες οργανώσεις συμμετέχουν δωρεάν σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building), οι οποίες χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη μέσω του Social Dynamo, μίας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων (μέσω της πλατφόρμας συνΑθηνά), με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητάς τους με άξονες τη μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση.

 

«Δράσεις όπως αυτή που σχεδιάσαμε θα ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν χωρίς τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ‘Σημεία Στήριξης’. Ουσιαστικά μας βοήθησε να μετουσιώσουμε την απλή ιδέα μας σε πράξη.»

 

Βασίλης Πουλόπουλος

Συν-ιδρυτής, Ο Σπόρος ΑΜΚΕ Δράση «Καλαμάτα για όλους

 

Με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ξεκίνησε η υλοποίηση των εξής δράσεων για την περίοδο 2022-2023:

 

  1. ΑΜΑΚΑ – Ενίσχυση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε δομές πολιτισμού και της ενεργού συμμετοχής τους στην καλλιτεχνική δημιουργία ως μέσο αυτοσυνηγορίας.

 

  1. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Νομού Μεσσηνίας «Η Υπομονή» – Δράση εκμάθησης συντήρησης τροφίμων μέσα από την κονσερβοποίηση και την αποξήρανση με σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση των ΑμεΑ.

 

  1. THE BEE CAMP AMKE – Περιβαλλοντική εκπαίδευση για παιδιά με οπτική αναπηρία, σε συνεργασία με την οργάνωση «Off Stream – Καινοτομία & Προσβασιμότητα στον Πολιτισμό».

 

  1. Ο Σπόρος ΑΜΚΕ – Δημιουργία προσβάσιμων διαδρομών για όλες τις μορφές αναπηρίας μέσω διαδικτύου και τρισδιάστατων αντικειμένων πολιτισμού (3D εκτύπωση) στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ «ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ».

 

  1. ALL – Accessible Limitless Living – Υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού σε φορείς εμπλεκόμενους στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών.

 

  1. ΣΗΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ – Δημιουργία «θεραπευτικού» αγροκτήματος σχεδιασμένου με τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας με στόχο την απασχόληση ΑμεΑ, σε συνεργασία με τον φορέα «Κύκλοι Εξέλιξης ΑΜΚΕ».

 

  1. Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής Include – Σχεδιασμός και εφαρμογή προγράμματος αυτοεπίγνωσης και αυτορρύθμισης για ΑμεΑ μέσω των θεραπευτικών τεχνικών της αναπνοής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «ΣΥΖΩΗ».

 

  1. Σύλλογος Κοινωνικοοικονομικής Δικτύωσης και Αλληλοβοήθειας Cosmus DIY – Εγκατάσταση τριών σταθμών ψηφιακής πρόσβασης σε πληροφορίες με δυνατότητα εντοπισμού θέσης χωρίς κατανάλωση ενέργειας (i-point) για άτομα με προβλήματα όρασης.

 

 

HIGHER INCUBATOR GIVING GROWTH AND SUSTAINABILITY (HIGGS)

Υποστήριξη Προγραμμάτων & Δράσεων

 

Το Higher Incubator Giving Growth & Sustainability (HIGGS) αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσα από εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του. Με όραμα να αποτελέσει φάρο δημιουργίας, εξέλιξης και ανοιχτού διαλόγου, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική και βιώσιμη λειτουργία των ΟΚοιΠ, το HIGGS εντός του 2022 υλοποίησε, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και λοιπών δωρητών, τρία βασικά προγράμματά του: το «Incubator», το «Green and Social Entrepreneurship (GSE) Incubator» και το «Accelerator», καθώς και τη διοργάνωση του Διαγωνισμού «Green Ideas Greece». Μέσω των προγραμμάτων παρέχεται δωρεάν, εντατική εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ΟΚοιΠ, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του οικοσυστήματος.

 

Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό πρόγραμμα «Incubator» υποστηρίζει υπό σύσταση ή νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρομεσαίες ΟΚοιΠ προκειμένου να αυξήσουν τον αντίκτυπό τους και παρέχει καθοδήγηση σε ζητήματα που τις απασχολούν στα πρώτα τους βήματα, όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, η σύσταση, η οργανωσιακή λειτουργία και η εύρεση χρηματοδοτήσεων. Το νέο πρόγραμμα «Green and Social Entrepreneurship Incubator» αποτελεί μετεξέλιξη του «Incubator» και παρέχει ίδιας θεματικής σεμινάρια αποκλειστικά σε φορείς κοινωνικής & πράσινης επιχειρηματικότητας που αναπτύσσουν δράσεις περιβαλλοντικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα «Accelerator» απευθύνεται σε ωριμότερες ΟΚοιΠ, με στόχο να τις υποστηρίξει στη διαμόρφωση στρατηγικής, την εν γένει λειτουργία τους και τη συγγραφή προτάσεων χρηματοδότησης. Τέλος, το 2022 πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός πράσινων ιδεών «Green Ideas Greece» με στόχο την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών πράσινης ή/και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων. Οι τρεις νικήτριες ομάδες, εκτός του χρηματικού βραβείου, έλαβαν και υπηρεσίες ενδυνάμωσης ικανοτήτων για την υλοποίηση των στόχων τους και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον 11o Βαλκανικό Διαγωνισμό «Balkan Green Ideas», με τη μία ομάδα εξ αυτών να κερδίζει ένα από τα τρία βραβεία των 10.000$.

 

 

 

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ‘Accelerator’ αποτελεί μια μοναδική εμπειρία απόκτησης νέας γνώσης, ευκαιριών για νέες συνεργασίες, αλλά και έμπνευση για νέες δράσεις. Για όλους εμάς η καθοδήγηση και η τεχνογνωσία των ανθρώπων του HIGGS μάς έδωσαν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το όραμά μας με τον καλύτερο τρόπο και αυτό αποτελεί ανεκτίμητη αξία για όλους μας.»

 

Ευαγγελία Μπίστα

Ιδρύτρια, Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3)

 

«Το πρόγραμμα ‘Incubator’ μας έχει παρακινήσει να σκεφτούμε από διαφορετικές οπτικές και να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους και εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα έχει δώσει περισσότερη δομή στις ιδέες και το όραμά μας.»

 

Έφη Λάγγαρη

Υπεύθυνη Μάρκετινγκ & Χορηγιών, Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας

 

«Το HIGGS ενδυναμώνει τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει προγράμματα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης της πράσινης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η πραγματοποίηση των δράσεων αυτών δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύτιμη συνδρομή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η οποία επιτρέπει στο έργο μας να έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία.»

 

Σωτήρης Πετρόπουλος

 Συν-ιδρυτής, HIGGS

 

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας

Με κοινό όραμα να στηρίξουν την αριστεία, τις αξίες και το πνεύμα του Ολυμπισμού και τις ελπίδες των νέων αθλητών, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ένωσαν για έκτη συνεχή χρονιά τις δυνάμεις τους, ενισχύοντας αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο κατά την προετοιμασία τους για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και αυτήν τη χρονιά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με στόχο να υποστηριχθούν αθλητές από όλες τις Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων της χώρας. Με τη συμμετοχή και των τριών φορέων χορηγήθηκαν συνολικά 56 υποτροφίες σε αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους το 2021.

 

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη αποτελεί θεσμό στον χώρο, λειτουργώντας επί 23 συναπτά έτη ως αρωγός των προσπαθειών εκείνων που προπονούνται σκληρά, συχνά υπό ιδιόμορφες συνθήκες, ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν επάξια τους καλύτερους του κόσμου στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους την αγάπη για τον αθλητισμό στη χώρα μας. Παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση επιτυχιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες – ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της 32ης Ολυμπιάδας στο Τόκιο το 2021 κατέκτησε την 36η θέση στη λίστα μεταλλίων ανάμεσα σε 206 χώρες που συμμετείχαν.

 

 

 

 

 

«Η υποτροφία που έλαβα μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας αποτέλεσε μεγάλη τιμή και κίνητρο για εμένα! Είμαι ευγνώμων, καθώς με βοήθησε να συμμετάσχω στο Archery World Cup stage 1 2022, όπου δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να αγωνιστώ χωρίς την υποτροφία και βρέθηκα στις 17 καλύτερες αθλήτριες στον κόσμο. Παράλληλα με βοήθησε στην προετοιμασία μου για τους προκριματικούς αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων Paris 2024, όπου θα διεκδικήσω την πολυπόθητη πρόκριση. Το 2022 κατάφερα να μπω στις 100 καλύτερες αθλήτριες στον κόσμο (Νο. 84) και στις 50 καλύτερες στην Ευρώπη!»

 

Ανατολή-Μάρθα (Ανίτα) Γκορίλα

Αθλήτρια Τοξοβολίας, Μέλος Προ Ολυμπιακής και Εθνικής Ομάδας

 

«Μέσω αυτής της στήριξης έχω καταφέρει να καλύψω μέρος της προετοιμασίας μου που γίνεται κυρίως στην Ορλεάνη της Γαλλίας, καθώς και τις προετοιμασίες που χρειάζονται πριν από τις μεγάλες διοργανώσεις, όπως τα Παγκόσμια Κύπελα, τα Grand Prix και το Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Με τη στήριξη που δεχόμαστε οι αθλητές μέσω του Προγράμματος, μάς δίνεται η δυνατότητα να συγκεντρωθούμε 100% στην προπόνησή μας. Εκτός αυτού, είναι τεράστια χαρά να νιώθεις ότι τα αποτελέσματά σου επιβραβεύονται. Είμαι πολύ ευγνώμων για την πρωτοβουλία αυτή, καθώς αυτή η υποτροφία για μένα σημαίνει πολλά παραπάνω από μια απλή οικονομική στήριξη.»

 

Δέσποινα Γεωργιάδου

Αθλήτρια Ξιφασκίας, Μέλος Εθνικής Ομάδας Σπάθης