Απολογισμός Έργου 2018

Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

«Κανείς δεν δικαιούται μνείας ή επαίνων όταν πράττει το στοιχειώδες καθήκον προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους του.»

Γιάννης Λάτσης

Το 2018 σε αριθμούς

~86.000 άτομα ωφελήθηκαν άμεσα από δράσεις που χρηματοδότησε το Ίδρυμα στους τομείς: Εκπαίδευση & Επιστήμη, Τέχνες & Πολιτισμός, Κοινωνική Πρόνοια & Ανάπτυξη

6 συνεργατικές πρωτοβουλίες υλοποιήθηκαν με 20 κοινωφελή ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με σκοπό:

166 φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έλαβαν χρηματοδότηση για τις δράσεις τους

10 θέσεις εργασίας σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα

34.242 άτομα ωφελήθηκαν από δωρεές σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ιατρικής περίθαλψης

3.367 άτομα υποστηρίχθηκαν μέσω δράσεων κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης

22.745 μαθητές & μαθήτριες και 1.723 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα

155 υποτροφίες χορηγήθηκαν σε νέους και νέες που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

4.285 άτομα συμμετείχαν σε δράσεις που υποστήριξε το Ίδρυμα στον τομέα των Τεχνών και του Πολιτισμού

19.808 άτομα επισκέφθηκαν το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα εκ των οποίων 2.920 μαθητές που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου

Εκπαίδευση & Επιστήμη

Το Ίδρυμα επιδιώκει τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε όλες τις βαθμίδες, μέσω στοχευμένων δράσεων, καθώς και την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση κυρίως μέσω της χορήγησης υποτροφιών. Στον τομέα της Επιστήμης, βασική στόχευση είναι η υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας νέων επιστημόνων στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα»

Το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα» είναι μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λάτση, η οποία υλοποιείται από το 2013. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της μαθησιακής και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι δημόσιες προσκλήσεις απευθύνονται κάθε χρόνο σε δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.

Από το 2013 έως το 2016 ο κάθε κύκλος του προγράμματος είχε, ανά σχολικό έτος, διαφορετική γεωγραφική στόχευση. Στον 1ο κύκλο η δημόσια πρόσκληση απευθύνθηκε σε σχολικές μονάδες από τη νησιωτική Ελλάδα. Το αμέσως επόμενο σχολικό έτος υποβλήθηκαν προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις από σχολεία από ηπειρωτικές παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Η ομάδα στόχος του 3ου κύκλου του προγράμματος περιελάμβανε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Σχολικές μονάδες από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής κατέθεσαν τις ιδέες τους προς υλοποίηση το σχολικό έτος 2016 – 2017.

Το πρόγραμμα από το 2017 έχει αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια και προσφέρει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας να υποβάλουν τις προτάσεις τους με στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην τάξη τους.

Ιανουάριος – Ιούνιος 2018

Ολοκληρώθηκαν 20 δράσεις σε σχολικές μονάδες από 18 διαφορετικές περιοχές της χώρας. Δύο ταινίες μικρού μήκους, ένα ενυδρειοπονικό σύστημα καλλιέργειας, ένα λεύκωμα με οροφογραφίες των νεοκλασικών σπιτιών της Ερμούπολης και μία μακέτα που απεικονίζει τη μελλοντική αποικία στον πλανήτη Άρη είναι λίγα μόνο απ' όσα δημιούργησαν οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με την καθοδήγηση των δασκάλων τους.

Η συμμετοχή των μαθητών στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ο βιωματικός χαρακτήρας των δραστηριοτήτων έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να αλληλοεπιδράσουν με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο και συνέβαλε στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων, πετυχαίνοντας έναν από τους βασικούς στόχους του προγράμματος.

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018

Άλλος ένας κύκλος του προγράμματος ξεκίνησε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλώντας εκπαιδευτικούς απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Η υλοποίηση 20 δράσεων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και, όπως σε κάθε κύκλο του προγράμματος, θα ολοκληρωθεί με το κλείσιμο των σχολείων.

«Μέσω του “Μαθαίνουμε Παρέα”, οι 48 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης προσέγγισαν την τέχνη του κινηματογράφου. Παρακολούθησαν σεμινάρια φωτογραφίας και σκηνοθεσίας. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, ανέλαβαν ρόλους και δημιούργησαν δύο ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες “γυρίστηκαν” με εξοπλισμό που εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο των δράσεων του σχολικού μας συνεταιρισμού “Galerita”, ιδρύθηκε άτυπη κινηματογραφική λέσχη. Προβλήθηκαν οκτώ ποιοτικές ταινίες, σε εκδηλώσεις ανοικτές στην τοπική κοινωνία, οι οποίες αγκαλιάστηκαν με θέρμη, δημιουργώντας έναν πυρήνα πολιτισμού.»

Σταυρούλα Λαγού, 5ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, Συντονίστρια της εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Έκτη τάξη – Έβδομη τέχνη … η Galerita κινηματογραφεί!»

Χάρη στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση, κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την προώθηση μιας φιλαναγνωστικής κουλτούρας και την ανάδειξη της λογοτεχνίας ως μέσο διαπολιτισμικού διαλόγου, ενισχύοντας την πολυπολιτισμική διάσταση του νηπιαγωγείου μας. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που αποκτήθηκε, και κυρίως ο πλούτος των βιβλίων, αποτελεί σημαντική ενίσχυση του διδακτικού μας έργου και για τα επόμενα σχολικά έτη.»

Μαρία Καραγιάννη, 35ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, Συντονίστρια εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Μέσα στα βιβλία καθρεφτίζομαι, μαθαίνω τον κόσμο και συλλογίζομαι»

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων

Το Ίδρυμα Λάτση υποστηρίζει το Πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία, μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, η οποία υλοποιείται από το 2015 από το Athens Partnership με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των σχολικών κτιρίων, εκτός του σχολικού ωραρίου, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων αποτελούν έναν χώρο δημιουργίας και καινοτομίας με δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας και άθλησης για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι δράσεις αυτές στηρίζονται στην καινοτομία, προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες και διεξάγονται στις εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων τα απογεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα.

Οι δράσεις που προσφέρονται στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων προτείνονται από τους φορείς της κοινωνίας πολιτών ή από ιδιώτες, επιλέγονται κατόπιν αξιολόγησης και υλοποιούνται από τον φορέα με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων. Μέσω του προγράμματος, ανοίγουν οι πόρτες των σχολικών κτιρίων με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο, παρέχεται πρόσβαση σε δωρεάν γνώση και ψυχαγωγία σε πολίτες όλων των ηλικιών και κατ’ επέκταση αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους.

Τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε η υλοποίηση των παρακάτω δράσεων με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος:

ΔΕΣΜΟΣ

Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω»

Το Ίδρυμα συνεχίζει να στηρίζει το έργο του Δεσμού, αυτή τη φορά στον τομέα της εκπαίδευσης, μέσω του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω». Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει την υιοθέτηση του εθελοντισμού και της συνεισφοράς στα κοινά από τη νέα γενιά σαν στάση ζωής. H υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» στα σχολεία δίνει το ερέθισμα και τα εφόδια στους μαθητές να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες μέσω της καλλιέργειας των αξιών του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προφοράς.

Το «Νοιάζομαι και Δρω» υλοποιείται σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, σε όλων των τύπων τα σχολεία σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και, από το τρέχον σχολικό έτος, για τις οικογένειες και διατίθεται δωρεάν στον ιστότοπο του προγράμματος. Η βιωματική μάθηση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της μεθοδολογίας του προγράμματος, καθώς ο συνδυασμός ακαδημαϊκών γνώσεων με βιωματικές δράσεις, η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους μαθητές και η αλληλεπίδραση του σχολείου με την κοινωνία είναι καταλύτες για την κατανόηση της αξίας και της χαράς της προσφοράς. Επίσης, επιδιώκεται η συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τοπικούς φορείς, με απώτερο στόχο την κινητοποίηση των οικογενειών των μαθητών και των σχολικών και τοπικών κοινοτήτων.

ΔΗΜΟΤΙΚO ΘEΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑIA

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Τρίτο Κουδούνι ή το Θέατρο Αλλιώς»

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποιεί, με την υποστήριξη του Ιδρύματος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τρίτο Κουδούνι ή Το Θέατρο Αλλιώς» με στόχο την ενεργή υποστήριξη της ενασχόλησης των μαθητών με δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα ενώνει συνειδητά τα πεδία του θεάτρου και της εκπαίδευσης μέσα στη σχολική αίθουσα και σε μία επαγγελματική θεατρική σκηνή. Η θεατρική διδασκαλία, υπό την καθοδήγηση νέων σκηνοθετών και ανθρώπων του θεάτρου, ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν τη σχέση τους με το διάβασμα, το γράψιμο και τις ικανότητες συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο του 3ου κύκλου του προγράμματος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θεατρικό κείμενο. Σκηνοθέτες και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, συνεργάστηκαν για τη συγγραφή ενός κειμένου, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησαν για να «χτίσουν» μία θεατρική παράσταση. Τα παιδιά έκαναν πρόβες, έφτιαξαν κοστούμια και σκηνικά και τελικά παρουσίασαν τη σχολική τους παράσταση στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Οι σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και οι παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 2018 ήταν οι ακόλουθες:

ΜΟΥΣΕIΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚHΣ ΤEΧΝΗΣ

Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής & Πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο»

Το Ίδρυμα ενισχύει τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ) και, συγκεκριμένα τον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώνει και υλοποιεί για παιδιά 4-12 ετών, όπως επίσης και το πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο», οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι!», ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά και καλεί παιδιά προσχολικής ηλικίας και όλων των τάξεων του Δημοτικού να γίνουν οι καλλιτέχνες της επόμενης έκθεσης του Μουσείου. Πρωταγωνιστής του διαγωνισμού είναι ένα πήλινο λυχνάρι, αντικείμενο του 1ου αιώνα μ.Χ., το οποίο εκτίθεται στον δεύτερο όροφο του Μουσείου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαία Ελληνική Τέχνη με Εικόνες». Οι νικητές του διαγωνισμού, που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή που έχει συστήσει το Μουσείο, θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στους χώρους του Μουσείου.

Το πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε το 2016 και προσφέρει μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 5 έως 17 ετών με μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες, τα οποία στόχο έχουν να ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την κοινωνικοποίησή τους. Μέσα από τα εργαστήρια, τα οποία οργανώνονται και υλοποιούνται από το έμπειρο προσωπικό του Μουσείου που ειδικεύεται στην εκπαίδευση και την ψυχοθεραπευτική διάσταση της τέχνης, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, έχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία επίσκεψης πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018

Οι παρακάτω επιμέρους δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαζί Παρέα στο Μουσείο»:

ΧΑΡΙΣΜΑΘΕΙΑ

Ενίσχυση Μαθητικού Διαγωνισμού “Out of the Box Challenge”

Το 2018 το Ίδρυμα ενίσχυσε τον Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικότητας – Κριτικής Ικανότητας “Out of the Box Challenge”, ο οποίος διοργανώνεται από τη Χαρισμάθεια και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και δημοτικού και γυμνασίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τον Απρίλιο του 2018 πραγματοποιήθηκε η Α’ φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία οι μαθητές κλήθηκαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απαντώντας σε προβλήματα λογικής και φαντασίας. Τα 120 παιδιά που διακρίθηκαν προχώρησαν στη Β’ φάση όπου είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα φεστιβάλ δημιουργίας και κατασκευών στην Αθήνα. Τα παιδιά δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε δεξιότητες όπως η ομαδικότητα και η επικοινωνία. Στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, τα 12 παιδιά που προκρίθηκαν διέμειναν για 10 ημέρες σε κατασκηνωτικό χώρο, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να αναζητήσουν και να βρουν καινοτόμες και ρεαλιστικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, συμβιώνοντας μαζί με άλλα παιδιά. Σε αυτή τη φάση οι μαθητές κλήθηκαν να περάσουν από την ιδέα στην πράξη με τη χρήση της τεχνολογίας και να παράξουν ένα πρωτότυπο προϊόν, το οποίο θα έχει ανταποδοτικό όφελος στην κοινωνία. Η νικήτρια ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα της συλλογικής ευφυΐας περιγράφοντας μία έξυπνη πόλη με επίκεντρο έννοιες όπως η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα και η ελευθερία.

Η Χαρισμάθεια ιδρύθηκε το 2015 και υλοποιεί δράσεις που στόχο έχουν την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των παιδιών, την αναγνώριση και ανάδειξη χαρισματικών παιδιών και την εφαρμογή της προσαρμοσμένης εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο. Οι βασικοί πυλώνες δράσης του οργανισμού είναι η διαθεματικότητα, η δημιουργικότητα και η κριτική ικανότητα και απώτερο σκοπό αποτελεί η προσωπική ολοκλήρωση των παιδιών και η μελλοντική προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

CERN & SOCIETY FOUNDATION

Επιμόρφωση Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το καλοκαίρι του 2018, 37 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στο CERN, στην Ελβετία, και παρακολούθησαν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος ένα εντατικό σεμινάριο διαρκείας 4 ημερών. Το σεμινάριο υπάγεται στο Greek Teacher Programme, το οποίο υλοποιήθηκε το 2018 για 10η χρονιά και ως στόχο έχει την προώθηση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας της Φυσικής μέσω εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και εργαστηρίων στις εγκαταστάσεις του CERN.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από Έλληνες επιστήμονες του CERN αναφορικά με επιστημονικά θέματα όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής, των ανιχνευτών, της μετατροπής ενέργειας, της ηλεκτρονικής, της πληροφορικής, αλλά και των ιατρικών εφαρμογών τους. Συμμετείχαν επίσης σε εργαστήρια, μέσω των οποίων είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις βέλτιστες πρακτικές διεξαγωγής επιστημονικών πειραμάτων, ώστε πέραν του εκπαιδευτικού τους χαρακτήρα να είναι συναρπαστικά και να διεγείρουν το ενδιαφέρον των μαθητών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν ήδη σχεδιάσει την υλοποίηση δραστηριοτήτων για το τρέχον σχολικό έτος.

Το πιο συναρπαστικό μάθημα για τους εκπαιδευτικούς ήταν η κατασκευή του δικού τους ανιχνευτή σωματιδίων (Cloud Chamber) κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων S’Cool Lab. Το S’Cool Lab είναι μία άρτια εγκατάσταση έρευνας και εκπαίδευσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς με σκοπό να εφαρμόσουν και να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σε ένα πρωτόγνωρο γι’ αυτούς και καινοτόμο περιβάλλον.

Εντυπώσεις εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα

«Ήταν μία εμπειρία η οποία μας ωφέλησε σε πολλαπλά επίπεδα πέραν των καθαρά εκπαιδευτικών στόχων. [Εδώ] μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις προηγμένες τεχνολογικές εξελίξεις. [Το CERN] αντιπροσωπεύει ένα μέρος στο οποίο συνεργάζονται άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες και προσφέρει τη δυνατότητα για προσωπική εξέλιξη, τόσο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές τους.»

«Όταν φεύγεις από αυτό το μέρος νιώθεις πιο πλούσιος σε γνώση και εμπειρίες. Αποτελεί θαύμα το πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι τόσο μεγάλο και σημαντικό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα!»

«Θα πρότεινα με απόλυτη σιγουριά το Πρόγραμμα στους συναδέλφους μου, διότι πιστεύω ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν το ερευνητικό έργο του μεγαλύτερου επιστημονικού κέντρου στον κόσμο!»

«Είναι μία μοναδική ευκαιρία για άμεση αλληλεπίδραση με το μέρος και τους ανθρώπους που δημιουργούν τη νέα γνώση και τεχνολογία!»

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Υποτροφιών

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συνεχίζει να στηρίζει τις νέες και τους νέους που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσω του ετήσιου προγράμματος μεταπτυχιακών υποτροφιών που υλοποιεί από συστάσεώς του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης των αιτήσεων δίνεται στην ακαδημαϊκή επίδοση, την εκπαιδευτική εξέλιξη, το επίπεδο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και τις μελλοντικές επιδιώξεις των υποψηφίων, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση.

«Η υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία, χάρη στην οποία συνεχίζω τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο εξωτερικό. Καλύπτοντας την πλειονότητα των εξόδων διαβίωσής μου στον τόπο σπουδών μου, μου επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρων για την περαιτέρω ακαδημαϊκή μου πορεία. Συνιστά μια σημαντική διάκριση, η οποία λαμβάνεται ιδιαιτέρως υπ’ όψιν τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον επαγγελματικό χώρο.»

Κλεμαντίν-Ελένη Νικολαΐδη-Λεφρανσουά, Master 2 Droit Public: Pratique des Droits Fondamentaux, Aix-Marseille Universite, Aix-en-Provence, Γαλλία

«Με την αρωγή του Ιδρύματος Λάτση ως προπτυχιακή υπότροφος απέκτησα εμπειρία σε εργαστήρια στην Ισπανία και τις ΗΠΑ, χάρη στην οποία βρίσκομαι σήμερα να κάνω μεταπτυχιακό στις Νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το Ίδρυμα συνεχίζει να με στηρίζει, πλέον ως μεταπτυχιακή υπότροφο. Για όλη αυτή τη βοήθεια – χωρίς την οποία θα είχα τελείως διαφορετική πορεία- είμαι βαθιά ευγνώμων.»

Ιωάννα Μητράκου, MSc in Neuroscience, University of Oxford, Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο

«Η αρωγή που λαμβάνω από το Ίδρυμα Λάτση είναι καθοριστική για την πραγματοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών μου, καθώς χάρις σ’ αυτήν καταφέρνω να καλύπτω καθ' ολοκληρίαν τα έξοδα διαβίωσής μου στο Λονδίνο. Εάν δεν λάμβανα την υποτροφία του Ιδρύματος, η φοίτηση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μου θα ήταν κάτι το σχεδόν απροσέγγιστο για εμένα και ενδεχομένως να είχα ακολουθήσει διαφορετική πορεία ως πτυχιούχος. Γι' αυτό, ειλικρινά, τρέφω βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για το Ίδρυμα.»

Μέγκι Ζενελάκ, MSc in Culture and Society, London School of Economics and Political Science, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πρόγραμμα Υποτροφιών Chevening

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του Ιδρύματος για παροχή στοχευμένων ευκαιριών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε η συνεργασία του με τη Βρετανική Κυβέρνηση με σκοπό τη χορήγηση μίας υποτροφίας Chevening. Η υποτροφία προσφέρει πλήρη χρηματοδότηση για ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στους τομείς της Κοινωνικής Πολιτικής, της Δημόσιας Διοίκησης, της Διεθνούς Ανάπτυξης και των Πολιτικών Επιστημών σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου για το ακαδημαϊκό έτος 2019/2020. Προτεραιότητα δίδεται σε υποψηφιότητες για προγράμματα που σχετίζονται με την Κοινωνία των Πολιτών και τη Διοίκηση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών.

Οι Υποτροφίες Chevening χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργαζόμενους φορείς και απονέμονται σε άτομα που επιδεικνύουν ηγετικό προφίλ και έχουν δυνατό ακαδημαϊκό υπόβαθρο.

«Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη που το Chevening δίνει και πάλι την ευκαιρία στους πλέον λαμπρούς και αξιόλογους Έλληνες φοιτητές να πραγματοποιήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε αυτόν τον σημαντικό κλάδο. Η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις κοινωνίες και των δύο χωρών μας.»

Βρετανίδα Πρέσβης στην Αθήνα, Ms Kate Smith CMG

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Χρηματοδότηση Ερευνών

Το Ίδρυμα συνεχίζει να στηρίζει το ερευνητικό έργο Ελλήνων επιστημόνων, εστιάζοντας στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, μέσω της σταθερής συνεργασίας του με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ). Το ΚΕΑΕ έχει ως βασικό σκοπό την ενίσχυση και χρηματοδότηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως επίσης και την περαιτέρω διάδοση και διάχυση των αποτελεσμάτων προς την επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό, μέσω της διοργάνωσης ημερίδων, συνεδρίων και συναντήσεων.

Κάθε χρόνο το ΚΕΑΕ απευθύνει δημόσια πρόσκληση σε μεταδιδακτορικούς ερευνητές και ερευνητικές ομάδες για την υποβολή προτάσεων. Οι προτάσεις αξιολογούνται από ειδικούς επιστήμονες του κάθε πεδίου, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος ή άλλων χωρών. Σημαντική δραστηριότητα του ΚΕΑΕ αποτελεί η επικοινωνία και η συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα και ιδρύματα διεθνώς, με στόχο την ανταλλαγή υποτρόφων, τη συνδιοργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων και άλλων επιστημονικών δραστηριοτήτων.

Το 2018, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος εκπονήθηκαν οι ακόλουθες έρευνες:

• Πρόσφυγες από την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1941– 1944), Αλέξανδρος Λάμπρου,

• Το Νησί των Απόκληρων: η Ιστορία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου (1957– 1995), Δανάη Καρυδάκη,

• Ο «ανοικτός» αρχαιολογικός χώρος ως εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης σε αστικό περιβάλλον: Ακαδημία Πλάτωνος και Λόφος Φιλοπάππου, ερευνητική ομάδα Δέσποινας Καταπότη, Ιουλίας Σκουνάκη και Γεωργίας Γκουμοπούλου,

• Η αναγκαιότητα του «χρήσιμου ψεύδους» στην Πλατωνική Πολιτεία, Ελένη Κακλαμάνου,

• Αδαμάντιος Κοραής – Προς μια διανοητική βιογραφία: Το ιατρικό του έργο, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν ημερίδες όπου οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα του έργου τους με τη συμμετοχή επιστημόνων, ερευνητών και φοιτητών του κάθε πεδίου.

UNIVERSITY OF THE ARTS LONDON - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ LIGATUS

Saint Catherine’s Project

Το Ίδρυμα στηρίζει το Saint Catherine’s Project, το οποίο υπάγεται στο Ερευνητικό Κέντρο Ligatus του University of the Arts London. To Project αφορά στην προστασία και διατήρηση της αρχαιότερης βιβλιοθήκης στον κόσμο, που βρίσκεται στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά της Αιγύπτου, η οποία με τη σειρά της αποτελεί το αρχαιότερο ενεργό μοναστήρι στον κόσμο. Η βιβλιοθήκη της Μονής διαθέτει μία σπάνια συλλογή χειρογράφων από τον 4ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Η πλειοψηφία των χειρογράφων είναι στα Ελληνικά, υπάρχουν όμως αρκετές συλλογές στην Αραβική, τη Συριακή και τη Γεωργιανή γλώσσα και πολύ μικρότερος αριθμός σε επτά ακόμη γλώσσες.

Το Ligatus έχει αναλάβει το έργο της αξιολόγησης της κατάστασης τόσο των χειρογράφων όσο και της συλλογής των αρχέτυπων, ταξινομώντας τις πληροφορίες μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και παρέχοντας συμβουλές για περαιτέρω εργασίες συντήρησης. Υπεύθυνος του Saint Catherine’s Project είναι ο καθηγητής Nicholas Pickwoad, το έργο του οποίου ενίσχυσε το Ίδρυμα εντός του 2018.

Το ετήσιο Θερινό Σχολείο Ligatus με θέμα την προηγμένη συντήρηση βιβλίων πραγματοποιήθηκε στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα από τις 15 έως τις 26 Οκτωβρίου 2018. Οκτώ μέλη του προσωπικού της Βιβλιοθήκης παρακολούθησαν το μάθημα του καθηγητή Pickwoad την πρώτη εβδομάδα του Θερινού Σχολείου. Η ομάδα επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στον Πειραιά και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και απέκτησε πρόσβαση στις σπάνιες συλλογές τους, ώστε να επιλέξει υλικό για τις απογευματινές συνεδρίες του Σχολείου. Το μάθημα της δεύτερης εβδομάδας, το οποίο παρακολούθησαν οκτώ σπουδαστές, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού της Βιβλιοθήκης, διδάχθηκε από τον Δρ. Αθανάσιο Βέλιο και τον Δρ. Γεώργιο Μπουδαλή.

Ο καθηγητής Nicholas Pickwoad έδωσε μία δημόσια διάλεξη στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Θερινού Σχολείου, με τίτλο «Πορτραίτα με βιβλία: εξέταση των βιβλίων στους πίνακες του Lorenzo Lotto και της γενιάς του», η οποία είχε ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση.

FRIENDS OF EUROPE

Πρόγραμμα Νέων Ευρωπαίων Ηγετών

Το Ίδρυμα συνέχισε για τέταρτη συνεχή χρονιά τη συνεργασία του με το think-tank Friends of Europe ενισχύοντας το πρόγραμμα των Νέων Ευρωπαίων Ηγετών (European Young Leaders), το οποίο υλοποιείται από το 2011. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στο πρόγραμμα 40 νέοι ηγέτες, ηλικίας έως 40 ετών, από την πολιτική, την επιστήμη, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις τέχνες και την κοινωνία των πολιτών.

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος, οι Νέοι Ευρωπαίοι Ηγέτες συναντήθηκαν στη Βαρσοβία και τη Μάλτα, όπου είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε συζητήσεις αναφορικά με τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Είχαν, επίσης, τη δυνατότητα να ακούσουν το μήνυμα του Marian Turski, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, για τη σημασία της ελευθερίας και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την προάσπιση των φιλελεύθερων αξιών εν μέσω μίας κρίσιμης χρονικής περιόδου για την Ευρώπη. Οι 40 Νέοι Ευρωπαίοι Ηγέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητη μία αμεσότερη μορφή δημοκρατίας και περισσότερες ηθικές καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέματα που συζήτησαν εκ νέου στη συνάντηση των αποφοίτων του του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στις Βρυξέλλες.

Τέχνες & Πολιτισμός

Η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού και η στήριξη νέων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Ιδρύματος και γίνονται πραγματικότητα μέσω της συνεργασίας του με οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδος.

ROBERT BOSCH STIFTUNG

Πρόγραμμα «START – Create Cultural Change»

Το «START – Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους διαχειριστές πολιτισμού στην Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος υποστηρίζονται νέοι δημιουργοί, ώστε να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες στόχο έχουν να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον.

Το πρόγραμμα START περιλαμβάνει τρεις φάσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους υποτρόφους του προγράμματος να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες φάσεις:

• Φάση Ι: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκείας τριών μηνών στη Γερμανία για 30 επιλεχθέντες υποτρόφους (από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο).

• Φάση ΙΙ: Υλοποίηση των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και πρόγραμμα καθοδήγησης για 15 επιλεχθέντες υποτρόφους για περίοδο έξι μηνών (από Δεκέμβριο έως Μάιο).

• Φάση ΙΙΙ: Βραβεία «Scaling Awards», τα οποία απονέμονται σε υποδειγματικές πρωτοβουλίες του προγράμματος, για χρονικό διάστημα ενός έτους (από τον Ιούνιο).

To Ίδρυμα Λάτση για δεύτερη συνεχή χρονιά απένειμε τα 5 Βραβεία Ανάπτυξης (Scaling Awards). Οι διακριθέντες για το 2018 είναι οι:

• Ηλίας Αδάμ για την πρωτοβουλία «Smallville: The Rural Artivists», η οποία βασίζεται στα «άτυπα κοινωνικά συμβούλια» και τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες και υλοποιείται σε μικρές πόλεις της Πελοποννήσου,

• Όλγα Δασκαλή για την πρωτοβουλία «Roots are Routes», μέσω της οποίας υλοποιούνται εργαστήρια τοπικών επαγγελμάτων, δίνοντας ερεθίσματα επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές και ενηλίκους με βάση τα χαρακτηριστικά στοιχεία του τόπου και του τοπίου,

• Σωτήρης Καραγιώτας για την πρωτοβουλία «2BD (2 Basic Directions)», η οποία περιλαμβάνει ευκαιρίες εκπαίδευσης για νεαρά άτομα και γυναίκες με διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο στο πρώτο κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας στην Καρδίτσα,

• Αλέξανδρος Μιχαήλ για την πρωτοβουλία «To Whom It May Concern», ένα φόρουμ καλλιτεχνικής έκφρασης και ταυτόχρονα μία εκστρατεία ενημέρωσης για τον ιό HIV,

• Αγγελική Μητροπούλου για την πρωτοβουλία «KYMA Project», μία συμπεριληπτική πλατφόρμα χορού στην Αθήνα με σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με τον σύγχρονο χορό.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki και τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

«Με το Βραβείο Ανάπτυξης από το Ίδρυμα Λάτση έχουμε την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο πολλαπλασιάζοντας τις δράσεις μας και να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του KYMA Festival και για το 2019. Η υποστήριξη του ιδρύματος μας βοηθάει να κρατάμε την υπόσχεσή μας για ίση πρόσβαση όλων των ατόμων, με ή χωρίς αναπηρία, σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώνουμε.»

Αγγελική Μητροπούλου, Founder / Project Manager, «Kyma Project»

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα START σε κάνει μέρος της αγοράς. Συνεργάζεσαι, διαπραγματεύεσαι, αποτυγχάνεις και επιτυγχάνεις ταυτόχρονα, βλέπεις αυτό που έχεις σχεδιάσει να πραγματοποιείται. Πέφτεις στα βαθιά και μάλιστα στον αχαρτογράφητο ακόμα χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης για τον οποίο τώρα γίνονται βήματα. Μέσω όμως της τεχνογνωσίας (νομική, λογιστική, mentoring) που σου παρέχεται καταφέρνεις να ανταποκριθείς και να ενδυναμώσεις τις ικανότητές σου, να συνειδητοποιήσεις πώς λειτουργεί η θεωρία στην πράξη και να συνδιαμορφώσεις και εσύ την αλλαγή.»

Όλγα Δασκαλή, Διαχειρίστρια, ΑΜΚΕ-Διαδρομή, Project «Roots are Routes»

«Η υποστήριξη του Ιδρύματος μας βοήθησε να ξεκινήσουμε τον vatira, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με πρόταγμα την “τέχνη για μια κοινωνία ελεύθερη από προκαταλήψεις”, μέσα από τον οποίο συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το “To Whom It May Concern”, μία πρωτοβουλία που σε συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών φέρνει στη δημόσια σφαίρα τον HIV όχι, ως είθισται, σαν απειλή, αλλά ως αυτό που πλέον είναι: μια απολύτως διαχειρίσιμη ανθρώπινη εμπειρία.»

Αλέξανδρος Μιχαήλ, Συνιδρυτής, vatiras, Project «To Whom it May Concern»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ

Ενίσχυση Λειτουργίας και Διοργάνωση Συναυλιών

Σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση παραμένει υποστηρικτής της Ορχήστρας ενισχύοντας τη λειτουργία της για την καλλιτεχνική περίοδο 2018 – 2019.

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, αποτελείται από νέους μουσικούς απ’ όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και Έλληνες και Ελληνίδες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Αποσκοπεί, κυρίως, στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι δωρεάν, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα για τη μετακίνηση και τη διαμονή των μουσικών.

Βασικό στοιχείο της λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ αποτελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στο νεανικό κοινό, όπως για παράδειγμα η ανοιχτή γενική πρόβα της Ορχήστρας, την οποία έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μαθητές όλων των ηλικιών.

«Νομίζω πως η δύναμη της ΕΛΣΟΝ είναι η όρεξη, το πάθος και η ενέργεια που έχουν όλοι οι συμμετέχοντες. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις στα μάτια των συναδέλφων τη δίψα για μουσική. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος, ώστε να συμμετέχω στην ορχήστρα, σε συνδυασμό φυσικά με την εκτίμηση που τρέφω στον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, ο οποίος είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και έχει τη δύναμη να οδηγήσει το σύνολο σε υψηλό επίπεδο.»

Νικόλαος Πρεβεζιάνος, Βιολοντσέλο (26 ετών), Κορυφαίος τσελίστας της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

«Άκουσα την ΕΛΣΟΝ πρώτη φορά πέρυσι, μέσα από ένα βίντεο που είχαν κοινοποιήσει διάφορα μέλη της στο Facebook. Από την πρώτη στιγμή μου τράβηξε την προσοχή. Ήταν κάτι πολύ διαφορετικό απ’ όσα έχω δει και ακούσει σε νεανικές ορχήστρες στον Ελλαδικό χώρο. Η προσπάθεια της ΕΛΣΟΝ να φτιάξει μία νεανική ορχήστρα ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε μία εποχή δύσκολη, μοιάζει στα μάτια μου ένα γιγαντιαίο εγχείρημα, το οποίο ήδη βλέπω να αποφέρει καρπούς. Κι αυτό είναι τόσο αξιοθαύμαστο όσο και συγκινητικό.»

Αναστασία-Άρτεμις Δημοπούλου, Βιολί (23 ετών), Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

«Η ΕΛΣΟΝ αποτελεί μία νέα προσπάθεια για τη χώρα μας και είμαι πραγματικά πολύ ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι μέλος της προσπάθειας αυτής! Από τις πρώτες συναυλίες της πρώτης περιόδου της ορχήστρας, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το επίπεδο των μουσικών της, ο επαγγελματισμός που υπάρχει, αλλά και το γενικό κλίμα. Πραγματικά είναι μία ορχήστρα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες ορχήστρες του εξωτερικού. Είμαι πολύ χαρούμενος να δω τι θα φέρει η νέα σεζόν!»

Ανδρέας Ανθόπουλος, Φαγκότο (22 ετών), Ακαδημία Τεχνών της Βρέμης, Γερμανία

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας»

Το πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας» είναι μία πρωτοβουλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με βασικό στόχο να προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους την εμπειρία μίας καλλιτεχνικής περιόδου σε πραγματικές συνθήκες εργασίας με την καθοδήγηση και επίβλεψη πεπειραμένων καλλιτεχνών και δασκάλων. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συνεχίζει να στηρίζει το πρόγραμμα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία κατά την οποία οι νέοι καλλιτέχνες αποκτούν τα εφόδια και τα εργαλεία που θα τους καταστήσουν πραγματικά καταρτισμένους επαγγελματίες σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις στον χώρο του Λυρικού Θεάτρου.

Οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα υποκριτικής, σεμινάρια τελειοποίησης φωνητικής τεχνικής και προετοιμασίας ρόλων από επισκέπτες καθηγητές και αρχιμουσικούς. Με τις δύο μονόπρακτες όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι «Αδελφή Αγγελική» και «Ο μανδύας» και την παρουσίασή τους στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ολοκληρώθηκε η πρώτη καλλιτεχνική περίοδος του προγράμματος.

Οι δύο αυτές όπερες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης το 1918, ενώ στην Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1970 και πραγματεύονται ζητήματα όπως η απώλεια, το έγκλημα και ο θάνατος, δύσκολα θέματα τα οποία οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν με ευαισθησία.

Η παραγωγή των παραπάνω έργων αποτέλεσε την κορύφωση του προγράμματος. Η παρουσίαση σε μία μεγάλη αίθουσα και σκηνή με πλήρη ορχήστρα όπερας και σε πραγματικές συνθήκες και χρόνους μιας παραγωγής, έδωσε την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να αντιληφθούν τις προδιαγραφές που θα χρειαστεί να θέτουν και να τηρούν στην επαγγελματική τους διαδρομή.

«Ένας νέος καλλιτέχνης χρειάζεται (εκτός από ταλέντο) στοχοπροσήλωση, συνοδοιπόρους κι ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου μπορεί να ανθίσει...

Εμπειρίες σαν αυτή που είχα με τους Νέους της Όπερας με έχουν στιγματίσει και διαμορφώσει καλλιτεχνικά και πνευματικά. Μέσα από το πρόγραμμα εξερεύνησα τα όριά μου σε διάφορα επίπεδα. Η πίστη και η επιμονή των εισηγητών του προγράμματος με άνδρωσαν, ενώ η επί σκηνής αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους μου γέμισε τις “μουσικές μου τσέπες” με εφόδια που θα ήταν αδύνατο να αποκτήσω αποκλειστικά μέσω της ατομικής μελέτης. Τέλος, η αναμέτρησή μας με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας του χώρου (χρήση της Κεντρικής και Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, σύμπραξη με την ορχήστρα της ΕΛΣ και την ΕΛΣΟΝ του εξαιρετικού Διονύση Γραμμένου κ.ά.) απέδειξε το εφικτό των ονείρων μας. Η Όπερα, ως μορφή τέχνης που είναι πανανθρώπινη και διαχρονική, χρειάζεται τους “Νέους” της για να εξελιχθεί. Στην Ελλάδα του τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ.»

Μαριέττα Σαρρή, συμμετέχουσα στον πρώτο κύκλο του προγράμματος

ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ

Πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί»

Το πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» σχεδιάστηκε το 2013 από το Ωδείον Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λάτση, το οποίο χρηματοδότησε πλήρως τα πρώτα 3 χρόνια λειτουργίας του. Το Ίδρυμα συνεχίζει να στηρίζει το πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα, μέσω της χορήγησης υποτροφιών για μουσικές σπουδές σε παιδιά των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των διδάκτρων.

Το πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 – 13 ετών και για τη συμμετοχή σε αυτό, και συνεπώς τη χορήγηση υποτροφίας, συνεκτιμώνται, μεταξύ άλλων, η κλίση των υποψηφίων στη μουσική και η οικονομική τους κατάσταση. Οι μικροί υπότροφοι επιλέγονται μετά από ακροάσεις που πραγματοποιούνται από έμπειρους μουσικούς παιδαγωγούς στον χώρο του Ωδείου Αθηνών. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα θεωρίας, οργάνου, συμμετοχή σε μουσικά σύνολα και στη χορωδία των Μικρών Μουσικών.

Οι «Μικροί Μουσικοί» προοδεύουν, ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο των μουσικών τους σπουδών, συνεχίζουν να διακρίνονται σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και να συμμετέχουν σε αξιόλογες επαγγελματικές μουσικές εκδηλώσεις. Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια του 2018, η χορωδία των Μικρών Μουσικών έλαβε μέρος σε συναυλίες σε χώρους όπως το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΜΟΥΣΕIΟ ΜΠΕΝAΚΗ

Έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»

Τον Μάρτιο του 2018 εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη έκθεση αφιερωμένη στον σημαντικό Ελβετό φωτογράφο Fred Boissonnas, η οποία διήρκεσε για δύο μήνες και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Ο Ελβετός φωτογράφος Frédéric (Fred) Boissonnas (1858-1946) προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον βασιλιά Φουάντ Α΄ προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο Égypte [Αίγυπτος] (Γενεύη, 1932). Με συνοδοιπόρο τον συμπατριώτη του εκδότη και συγγραφέα Paul Trembley, περιηγήθηκε τη χώρα για έντεκα μήνες δημιουργώντας φωτογραφικές εικόνες οι οποίες αναφέρονταν τόσο στη μακραίωνη ιστορία της χώρας όσο και στην ταυτότητα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους.

Τον Μάιο του 1933 ο Fred Boissonnas επέστρεψε στην Αίγυπτο για την τελευταία, όπως αποδείχθηκε, φωτογραφική του αποστολή. Επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τη χερσόνησο του Σινά και τη Μονή Αγίας Αικατερίνης, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Οι εικόνες από το ταξίδι αυτό καθώς και οι εκτενείς χειρόγραφες σημειώσεις που κράτησε θα παρείχαν το υλικό για μία νέα έκδοση, παρόμοια με το Égypte, στην οποία δόθηκε ο προσωρινός τίτλος Au Sinaï [Στο Σινά]. Παρά τις προσπάθειες του Boissonnas, το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ.

Η έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» επικεντρώθηκε στο φωτογραφικό του έργο για τα δυο αυτά βιβλία, διερευνώντας οπτικά, από τη μια πλευρά, τις σύνθετες αφηγήσεις του νεοσυσταθέντος αιγυπτιακού κράτους (μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βρετανία) και, από την άλλη, την αναζήτηση έμπνευσης από τον ίδιο τον φωτογράφο στην έρημο του Σινά. Την έκθεση επιμελήθηκαν η κα Oriana Baddeley, τακτική καθηγήτρια στην Ιστορία της Τέχνης και Διευθύντρια Ερευνών, University of the Arts London, η κα Ewelina Warner, Επιστημονική Βοηθός και Συντονίστρια, Ερευνητική Μονάδα Ligatus, University of the Arts London και ο κ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

«Η έκθεση “O Fred Boissonnas στην Αίγυπτο” σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χάρη στην ενθουσιώδη συνεργασία των συνδιοργανωτών, των επιμελητών και του χρηματοδότη. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Ελβετού δημιουργού, αλλά και η γοητεία της Αιγύπτου σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας της, όταν ακροπατούσε ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα, αναδείχθηκαν από τα εναργή κείμενα, τον τολμηρό σχεδιασμό (που περιελάμβανε πανοραμικές εντυπώσεις τοπίων της σιναϊτικής ερήμου) κι ένα βίντεο που ταξίδευε τους επισκέπτες στη Μονή Αγίας Αικατερίνης μέσα από τα λόγια του Boissonnas.»

Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής, Μουσείο Μπενάκη

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη»

Το Ίδρυμα υποστήριξε τη διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη», η οποία αποτελεί το τρίτο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτηρίου που το στεγάζει.

Η τριλογία άνοιξε το 2015 με την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», όπου, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου, και συνεχίστηκε με τις «Οδύσσειες», μία έκθεση που αποτύπωσε αφαιρετικά και συμβολικά τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για δημιουργία και εξέλιξη. Το εκθεσιακό αφήγημα της τρίτης κατά σειρά έκθεσης, η οποία διήρκεσε από τις 26 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη και αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Την έκθεση πλαισίωσαν καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλά πειραματικά εργαστήρια. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσέφεραν την ειδική τους γνώση για να εξηγήσουν στους επισκέπτες τις πειραματικές τους προσεγγίσεις στην υφαντική της νεολιθικής περιόδου, το ένδυμα στο Αιγαίο κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., τη μυκηναϊκή ενδυμασία, την πολυχρωμία των αρχαίων γλυπτών και την απόδοση του Ωραίου στην αρχαία ελληνική μουσική.

ΕΦΟΡΕIΑ ΑΡΧΑΙΟΤHΤΩΝ ΚΥΚΛAΔΩΝ

Συστηματική Ανασκαφή και Αναστηλωτικό Πρόγραμμα 2018

Το Ίδρυμα Λάτση στήριξε για μία ακόμη χρονιά τις ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες στο ιερό του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα Δεσποτικού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες του 2018. Στην τοποθεσία έχει αποκαλυφθεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά των Κυκλάδων, αφιερωμένο στον Απόλλωνα (6ος αιώνας π.Χ.).

Τα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς αποκαλύφθηκαν δύο νέα κτίρια του 6ου αιώνα π.Χ., συνεχίστηκαν οι έρευνες στα κτίρια που είχαν εντοπιστεί το 2017 και ήρθε στο φως πληθώρα ευρημάτων: κεφάλι αρχαϊκού κούρου, ερυθρόμορφοι και μελανόμορφοι κρατήρες, ενεπίγραφα όστρακα αγγείων με το όνομα του θεού Απόλλωνα, χάλκινα σκεύη και πολλά άλλα. Πλέον είναι γνωστή η ύπαρξη 20 κτιρίων του ιερού του Απόλλωνα, το μέγεθος του οποίου στον 6ο αιώνα π.Χ. πρέπει να ξεπερνούσε και αυτό του ιερού του Απόλλωνα στη Δήλο.

Οι αναστηλωτικές εργασίες και οι εργασίες συντήρησης σημείωσαν, επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους σημαντικότατη πρόοδο. Μετά την τοποθέτηση και του τρίτου κίονα του ναού και του επιστηλίου πάνω από αυτόν, το μνημείο έχει αποκτήσει ξανά την Τρίτη διάστασή του και πλέον ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος και το μεγαλείο του ακόμα κι από την απέναντι ακτή της Αντιπάρου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΖΩΜΑ

Δημιουργία Ιστοσελίδας για τη Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας

Σε συνέχεια της στήριξης του έργου του Σωματείου Διάζωμα για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων μέσω του θεσμού του εταιρικού μέλους, το Ίδρυμα συνέβαλε στην υλοποίηση του Προγράμματος Πολιτιστικής – Περιβαλλοντικής Διαδρομής στη Στερεά Ελλάδα: «Τα Μονοπάτια της Ιστορίας – Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού». Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα και βασικός του στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλήρους και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού μέσω του οποίου θα αναδειχθούν τα αξιοθέατα της Περιφέρειας.

Τα μνημεία και αξιοθέατα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εξαίρεση τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, παραμένουν άγνωστα στην πλειοψηφία του πληθυσμού που επισκέπτονται τη χώρα μας. Ένας ακόμη βασικός σκοπός της Διαδρομής είναι η προσέλκυση δυνητικών τουριστών και επισκεπτών και κυρίως τουριστών ειδικών ενδιαφερόντων, ώστε να ωφεληθούν οι εγκατεστημένες στην περιοχή επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης και αναψυχής, καθώς και οι παραγωγοί προϊόντων αγροδιατροφής, οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες και επίσης οι παραγωγοί σύγχρονων πολιτιστικών προϊόντων.

Ως κύριοι κόμβοι που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας επελέγησαν οι παρακάτω περιοχές:

  1. Κόμβος Χαλκίδας - Ερέτριας (Εύβοια),

  2. Κόμβος Δελφών (Παρνασσός),

  3. Κόμβος Καρπενησίου (Ευρυτανία),

  4. Κόμβος Θερμοπυλών (Καμένα Βούρλα –Λαμία – Κάστρο Λαμίας),

  5. Κόμβος Θήβας,

  6. Κόμβος Ορχομενού,

  7. Σκύρος.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Η Αθήνα διακρίθηκε ως η 18η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 με την πρωτότυπη πρόταση που κατέθεσε στην UNESCO ο Δήμος Αθηναίων, με τη συνεργασία φορέων του βιβλίου και του πολιτισμού. Το Ίδρυμα ενίσχυσε την πρωτοβουλία «Από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 η πόλη διαβάζει. Βιβλία Παντού! Ιστορίες να ζεις!». Για τη διαμόρφωση του προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων συνεργάστηκε πληθώρα φορέων, οργανισμών, πρεσβειών, προγραμμάτων του Δήμου Αθηναίων, εκδοτικών οίκων, δημιουργικών ομάδων και μεμονωμένων ατόμων.

Σκοπός της διοργάνωσης με κεντρικό σύνθημα «Η πόλη διαβάζει -Βιβλία παντού!», είναι να εμπνεύσει, να διαδώσει την απόλαυση της ανάγνωσης, να προωθήσει τη δημιουργική έκφραση και να αναδείξει τη σημασία των ιστοριών και των αφηγημάτων για τη ζωή μας στις σύγχρονες μητροπόλεις, όπως είναι η Αθήνα.

Δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο και την ανάγνωση, όπως η Κινητή Βιβλιοθήκη και οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες και «ενεργοποιούν» διαφορετικά σημεία της πόλης της Αθήνας. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, εκθέσεις, ομιλίες προβολές και εργαστήρια που αναδεικνύουν τη σύνδεση του βιβλίου με τις τέχνες (εικαστικά, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, κινηματογράφο, κόμικ, street art κ.ά.), καθώς επίσης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια που σχετίζονται με το βιβλίο και την ανάγνωση και υλοποιούνται για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, διεθνώς αναγνωρισμένοι συγγραφείς απευθύνονται στο κοινό τους και συνομιλούν με Έλληνες δημοσιογράφους, συγγραφείς και ποιητές, μέσα από σειρά ομιλιών, εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

Κοινωνική Πρόνοια & Ανάπτυξη

Το Ίδρυμα δραστηριοποιείται σε πλήθος πεδίων της κοινωνικής πρόνοιας και ανάπτυξης, επιδιώκοντας να ανταποκριθεί στις τρέχουσες κοινωνικές προκλήσεις, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και υλοποιώντας έργα που στοχεύουν στην κάλυψη επιτακτικών αναγκών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

Το 2018, με κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λάτση και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Συμπράττουμε για την Υγεία». Σκοπό του προγράμματος αποτελεί η κάλυψη επιτακτικών αναγκών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και η συμβολή στην αναβάθμιση των υποδομών, καθώς και η ενίσχυση των υπηρεσιών των δημοσίων φορέων παροχής υγείας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αξιολογούνται, από κοινού με την ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, αιτήματα από φορείς παροχής υγείας απ’ όλη την επικράτεια που αφορούν σε α) προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και β) αναβάθμιση υποδομών δημόσιων ή άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων παροχής υγείας.

Το 2018 πραγματοποιήθηκε δωρεά ενός αγγειογραφικού συστήματος προς το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ» με σκοπό την αναβάθμιση της Αιμοδυναμικής Μονάδας Επεμβατικής Καρδιολογίας του Νοσοκομείου.

Παράλληλα εντός του έτους δρομολογήθηκαν οι ακόλουθες δωρεές με συγχρηματοδότηση των δύο φορέων:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Μονάδα Εμφραγμάτων του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του προγράμματος “Συμπράττουμε για την Υγεία”. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η αναβάθμιση της ιατρικής φροντίδας στους 500 και πλέον νοσηλευόμενους κατ’ έτος ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα. Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός πως ένα σημαντικό κομμάτι της δωρεάς προσανατολίζεται σε πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια που αποτελεί το 20% και πλέον των συνολικών εισαγωγών της καρδιολογικής κλινικής. Η συγκεκριμένη δράση θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην υλοποίηση του οράματός μας για ιατρικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.»

Αναστάσιος Ν. Μίλκας, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Υπεύθυνος Μονάδας Εμφραγμάτων, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

ΑΝΝΟΥΣΑΚΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Tο Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου λειτουργεί από το 1976 και παρέχει υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέσα από διαφορετικές δομές στους τομείς της κλειστής και ανοιχτής περίθαλψης. Απευθύνεται σε μοναχικά, οικονομικά και κοινωνικά αδύναμα ηλικιωμένα άτομα και άτομα με αναπηρία, καθώς και σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και χρήζουν ειδικής φροντίδας.

Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου αποτελείται πλέον από ένα πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο δίκλινο δωμάτιο στο οποίο υπάρχει monitor παρακολούθησης ζωτικών σημείων (αρτηριακή πίεση, σφύξεις, θερμοκρασία και οξυγόνωση), καθώς και ιατρικός εξοπλισμός, όπως απινιδωτής, υπέρηχος άνω και κάτω κοιλίας και καρδιάς, καρδιογράφος, μόνιμη παροχή οξυγόνου, σετ διασωλήνωσης και πρώτων βοηθειών.

Η Μονάδα θα φιλοξενεί ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά, θύματα τροχαίων και άτομα με παθολογικά, καρδιολογικά και χειρουργικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και υψηλού βαθμού ετοιμότητας από το ιατρικό προσωπικό, αφού παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο.

«Η πολύτιμη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση έχει στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση επειγουσών ιατρικών αναγκών. Συγκεκριμένα, η λειτουργία της ΜΑΦ παρέχει τον απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό για περιπτώσεις νοσηλευομένων που χρήζουν στενής ιατρικής παρακολούθησης και εξειδικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας. Επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην στην πορεία της υγείας των ασθενών, καθώς διασφαλίζει ένα ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον και προλαμβάνει τις πιθανότητες επιδείνωσης της κατάστασής, προστατεύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ανθρώπινη ζωή».

π. Αντώνιος Αρετάκης, Διοικητικός Διευθυντής του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου

ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Δωρεά Ιατρικού Εξοπλισμού

Το Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» έχει ως σκοπό την αποτροπή του καρκίνου σε επίπεδο πρόληψης, την προσφορά υψηλού επιπέδου φροντίδας στους καρκινοπαθείς και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αφορούν στην πλήρη αντιμετώπιση της ασθένειας σε ιατρικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το Ίδρυμα Λάτση προχώρησε στη δωρεά ενός αυτόματου συστήματος μοριακής ανάλυσης για την ανίχνευση και ταυτοποίηση του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, γνωστού και ως Human Papilloma Virus (HPV). Ο HPV θεωρείται πιθανή αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) και συχνά είναι ανιχνεύσιμος στον τράχηλο γυναικών που πάσχουν από αυτή τη μορφή καρκίνου.

Ο ΚΤΜ είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου των γυναικείων γενετικών οργάνων μετά από τον καρκίνο της ωοθήκης. Ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία παρατηρείται η εμφάνισή του είναι γύρω στα 52 χρόνια, αλλά έχει παρουσιαστεί μία αύξηση κρουσμάτων σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας.

Χάρις στα προγράμματα ανίχνευσης και θεραπείας των καταστάσεων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση του ΚΤΜ, η θνησιμότητα που προκαλεί έχει μειωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

ΓΕΝΙΚO ΝΟΣΟΚΟΜΕIΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ «AΓΙΟΣ ΠΑYΛΟΣ»

Δωρεά Ιατρικού Εξοπλισμού

Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» αποτελεί ένα από τα επτά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που εξυπηρετεί το ανατολικό τμήμα της πόλης, που περιλαμβάνει τους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού.

Το Ίδρυμα Λάτση και το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα ενίσχυσαν από κοινού το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» με την παροχή ενός καταγραφικού συστήματος ηλεκτροφυσιολογίας, ενός καρδιακού stimulator καθώς και λοιπού ιατρικού εξοπλισμού. Η εν λόγω δωρεά καθιστά δυνατή την οργάνωση ενός Ηλεκτροφυσιολογικού Εργαστηρίου στους χώρους του Νοσοκομείου και επιτρέπει την επέκταση των δραστηριοτήτων της καρδιολογικής κλινικής στο σύγχρονο πεδίο της ηλεκτροφυσιολογίας επεμβατικής αρρυθμολογίας και εμφύτευσης σύνθετων καρδιακών συσκευών.

Σε αντίθεση με τη φαρμακευτική θεραπεία, η οποία έχει αρκετές φορές περιορισμένο αποτέλεσμα, η δυνατότητα ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης στους πάσχοντες από καρδιακές αρρυθμίες επιτρέπει τη διενέργεια κατάλυσης (ablation) και κατά συνέπεια την οριστική τους θεραπεία.

ΓΕΝΙΚO ΝΟΣΟΚΟΜΕIΟ ΑΤΤΙΚHΣ ΣΙΣΜΑΝOΓΛΕΙΟ – ΑΜΑΛIΑ ΦΛEΜΙΝΓΚ

Δωρεά Εγχυτή

Σε συνέχεια παλαιότερης δωρεάς ενός αξονικού τομογράφου στο Σισμανόγλειο ΓΝΑ, το Ίδρυμα Λάτση ανταποκρίθηκε θετικά σε νέο αίτημα του Νοσοκομείου για χορήγηση ενός εγχυτή ενδοφλέβιου σκιαγραφικού διαλύματος.

Ο εγχυτής επιτρέπει τη χορήγηση σκιαγραφικών ουσιών – φαρμάκων που χορηγούνται για διαγνωστικούς σκοπούς, καθώς και για την απεικόνιση συγκεκριμένων περιοχών του ανθρώπινου σώματος – κατά τη διενέργεια επεμβατικών πράξεων υπό την καθοδήγηση ακτινολογικών μηχανημάτων, όπως ο εν λόγω αξονικός τομογράφος.

ΕΛΛΗΝΙΚH ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚH ΕΤΑΙΡΕIΑ

Ενίσχυση Λειτουργίας

Βασικούς στόχους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποτελούν η ενημέρωση του πληθυσμού αναφορικά με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η ψυχοκοινωνική στήριξη όσων έχουν ασθενήσει ή φροντίζουν ασθενείς, η επιστημονική ενημέρωση λειτουργών υγείας, όπως επίσης και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την Πολιτεία. Το 2018 το Ίδρυμα ενίσχυσε τη λειτουργία της Εταιρείας και κατ’ επέκταση την προσπάθεια που εθελοντικά καταβάλλουν τα μέλη της.

Η δημιουργία και λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας ασθενών με καρκίνο και των συγγενών τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η λειτουργία των δύο κινητών μονάδων μαστογράφου, οι οποίες παρέχουν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε γυναίκες σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και η παροχή δωρεάν ιατρικού ελέγχου, στο πλαίσιο προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης των πιο συχνών μορφών καρκίνου, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις της Εταιρείας. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ξεκίνησε επίσης τον αντικαπνιστικό αγώνα στη χώρα μας, ο οποίος αποδίδει καρπούς αφού, με τη βοήθεια της ιατρικής κοινότητας και της Πολιτείας, η Ελλάδα δεν είναι πλέον η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση προϊόντων καπνού και οι μη καπνιστές αποτελούν πλέον το 70% των συμπολιτών μας.

Η Εταιρεία είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντικαρκινικών Εταιρειών (ECL), τμημάτων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ. – WHO) και διαφόρων Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημόσια Υγεία» της Ε.Ε.

GIVMED

Ενίσχυση Λειτουργίας

Το GIVMED είναι ένα δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την ικανοποίηση των φαρμακευτικών αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Σκοπός του είναι η ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών αναφορικά με το περίσσευμα φαρμάκων, όπως επίσης και η σύνδεση του κόσμου με κοινωφελείς φορείς, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν. Για την επίτευξη των σκοπών του, το GIVMED διοργανώνει καμπάνιες σχετικά με την ορθή διαχείριση των φαρμάκων και αναπτύσσει ένα δίκτυο κοινωνικών φορέων, όπως, μεταξύ άλλων, κοινωνικά φαρμακεία και κοινωνικά παντοπωλεία.

To Ίδρυμα Λάτση, έχοντας ως βασικές προτεραιότητες την άμεση ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την ενδυνάμωση των ΜΚΟ, στηρίζει τον εν λόγω οργανισμό, χρηματοδοτώντας τη θέση εργασίας του «Υπεύθυνου Χρηματοδοτήσεων και Λειτουργίας». Οι στόχοι της παρούσας χρηματοδότησης αφορούν στους ακόλουθους άξονες ανάπτυξης του GIVMED:

  1. Στρατηγική: Σχεδιασμός, ανάλυση και προσαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου του οργανισμού στις ανάγκες που το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον επιβάλλουν.

  2. Χρηματοδοτήσεις: Εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτών για τα προγράμματα του οργανισμού.

  3. Δίκτυο συνεργατών: Ανάπτυξη του δικτύου συνεργατών, μέσω ενεργειών εξωστρέφειας, και διενέργεια νέων δράσεων και βελτίωση των υπαρχουσών.

«Η υποστήριξη του Ιδρύματος είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του οργανισμού, δεδομένου ότι επέτρεψε την πρόσληψη ενός νέου μέλους στην ομάδα, με σημαντική εμπειρία στον χώρο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτή η νέα στρατηγική θέση, με εξειδίκευση σε θέματα ανεύρεσης πόρων, συμβάλλει σημαντικά στην εκπλήρωση του οράματός μας για άμεση πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται.»

Θανάσης Βράτιμος, Strategic Advisor, GIVMED

ΑΠΟΣΤΟΛH «ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

Ενίσχυση Προγραμμάτων Ιατροφαρμακευτικής Στήριξης

Το 2018 το Ίδρυμα Λάτση ενίσχυσε τη δράση του οργανισμού Αποστολή «ΑΝΘΡΩΠΟΣ». Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό την προσφορά ιατροφαρμακευτικής στήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, χωρίς καμία ηλικιακή, φυλετική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλου είδους διάκριση. Έχει πραγματοποιήσει τρεις αποστολές στην Αιθιοπία, ενώ από το 2012 υλοποιεί δράσεις στην Ελλάδα. Tο 2018 ο οργανισμός πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, τα εξής προγράμματα:

«Στηρί-ζουμε: Ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους», στόχος του οποίου ήταν η άμεση και εξατομικευμένη κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών παιδιών και ενηλίκων, Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων.

«Φροντί-ζουμε την Τρίτη Ηλικία», με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε άτομα που φιλοξενούνται σε Μονάδες Μακροχρόνιας Φροντίδας Ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Αττική.

Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης»

Το 2018 ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» και ξεκίνησε η υλοποίηση του τρίτου κύκλου. Στόχος του Προγράμματος είναι, αφενός, η στήριξη πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας με μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο και, αφετέρου, η ενδυνάμωση δομών και η ανάπτυξη ικανοτήτων ελληνικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, κατά προτεραιότητα μικρού και μεσαίου μεγέθους, για την περαιτέρω εξέλιξη και αποτελεσματικότητα του έργου τους.

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος χρηματοδοτήθηκαν 19 δράσεις που υλοποιήθηκαν από 23 οργανώσεις σε 7 διαφορετικούς νομούς της Ελλάδας. Το Πρόγραμμα κάλυψε ένα ευρύ φάσμα δράσεων – από καινοτόμες πρακτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης ΑμεΑ και πρότυπα διαγενεακά προγράμματα για ηλικιωμένους και παιδιά, μέχρι πρωτοβουλίες πρόληψης κοινωνικής θυματοποίησης παιδιών. Παράλληλα οι επιλεγείσες οργανώσεις συμμετείχαν δωρεάν σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building), οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη μέσω του Social Dynamo, μίας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος και του Δήμου Αθηναίων (μέσω του ΣυνΑθηνά). Ο δεύτερος κύκλος του Προγράμματος ήταν μια κοινή πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, της κοινωφελούς οργανισμού Hellenic Ηοpe και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Η Δημόσια Πρόσκληση του τρίτου κύκλου του Προγράμματος απευθύνθηκε εκ νέου σε ελληνικά, μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, καθώς και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Στον τρίτο κύκλο του Προγράμματος συμμετέχουν επίσης ως χρηματοδότες το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Από σύνολο 198 αιτήσεων επελέγησαν προς χρηματοδότηση 24 δράσεις που υλοποιούνται από 33 οργανώσεις, εκ των οποίων οι 10 συμμετέχουν στις δράσεις ως συνεργαζόμενες οργανώσεις. Οι δράσεις έχουν διάρκεια έως 12 μήνες και εμπίπτουν σε μία από τις εξής θεματικές ενότητες: «Κοινωνική Ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρία», «Υποστήριξη Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας» και «Υποστήριξη Δράσεων για το Παιδί»: (α) «Παιδική προστασία», (β) «Παιδί και υγεία», (γ) «Παιδί και περιβάλλον», ενώ οι οργανώσεις συμμετέχουν δωρεάν στις δραστηριότητες ενδυνάμωσης ικανοτήτων του Social Dynamo.

  1. Career Sign – Αξιολόγηση προσβασιμότητας Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

  1. Challedu – Λειτουργία εργαστηρίων για τη δημιουργία ειδικά προσαρμοσμένων παιχνιδιών για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, σε συνεργασία με το Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας.

  1. Liminal, Πρόσβαση στον Πολιτισμό – Εξοικείωση ατόμων με οπτική αναπηρία με την τέχνη της φωτογραφίας, σε συνεργασία με το Beyond Sight Foundation.

  1. Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, Η ΑΜΥΜΩΝΗ – Δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης παραμυθιών για παιδιά με προβλήματα όρασης, σε συνεργασία με την οργάνωση Διαβάζω για τους Άλλους.

  1. Διαβάζω για τους Άλλους – Διοργάνωση και λειτουργία πολυαισθητηριακών εργαστηρίων ευαισθητοποίησης παιδιών σχετικά με την τυφλότητα, σε συνεργασία με την οργάνωση Κοιν.Σ.Επ. Black Light.

  1. Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής, INCLUDE – Υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης στο Judo για παιδιά με νοητικές και αυτιστικού φάσματος διαταραχές με τη στήριξη αθλητών, μελών και αποφοίτων του ΚΕ.ΘΕ.Α. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

  1. ΚΟΙΝΣΕΠ Puzzle – Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για τη διαχείριση του πένθους από ενήλικες με νοητική υστέρηση

  1. Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό Ν. Ρεθύμνου – Προώθηση εργασιακής ένταξης ΑμεΑ σε επιχειρήσεις του Ν. Ρεθύμνου.

«Μεγαλείο! Συγκίνηση βουβή στον χώρο προπόνησης του JUDO, όταν, μπροστά στα έκπληκτα μάτια δασκάλων και γονέων, παιδιά με νοητικές και αυτιστικού τύπου διαταραχές, με άσπρες στολές, ασκούνται, σεβόμενα τους κανονισμούς του αθλήματος, στέκονται στα πόδια τους, διεκδικούν την αυτονομία τους. Μαζί τους, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, με συνέπεια και ψυχή, υποστηρίζουν την προσπάθεια όλων, μοιράζονται αγωνίες, συγκινήσεις. Όσοι ωφελούν ωφελούνται, όσοι διδάσκουν διδάσκονται! Ζούμε το μεγαλείο του καθολικού σχεδιασμού, ενώ το υλικό εκπαίδευσης των τεχνικών που σχεδιάζουμε φτάνει σε όλα τα Dojo του κόσμου! Τα “Σημεία Στήριξης” ανοίγουν δρόμο κοινωνικής ένταξης για όλους μέσω του Judo! Πόση ευεργεσία! Rei! Hajime!»

Δρ. Ανδρομάχη Νάνου, Πρόεδρος, INCLUDE

«Το πρόγραμμα Σημεία Στήριξης έδωσε την ευκαιρία στην Challedu ως νέο οργανισμό να καινοτομήσει υλοποιώντας το πρώτο φεστιβάλ δημιουργίας παιχνιδιών για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού “ABI GAMES FESTIVAL”. Το φεστιβάλ αλλά και τα εργαστήρια που ακολούθησαν συγκέντρωσαν περισσότερους από 150 επωφελούμενους, παράγοντας 12 πρωτότυπα παιχνίδια και ένα εγχειρίδιο. Επιπλέον, συνέβαλε στη δημιουργία συνθηκών για την ένταξη των παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος στην τοπική κοινωνία προσεγγίζοντας έναν διαφορετικό τρόπο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.»

Ασημίνα Μπρούζου, Ιδρυτικό μέλος, Challedu

Σ.Κ.Ε.Π. – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία

Ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους ιδρύθηκε το 2008 στην Αθήνα, με στόχο να εξοικειώσει μαθητές και φοιτητές με την αναπηρία, να καταργήσει τα στερεότυπα σχετικά με τη διαφορετικότητα και να συμβάλει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία. Κεντρικός άξονας δράσης του Σ.Κ.Ε.Π. είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η ενδυνάμωση της κοινωνίας των ενεργών πολιτών μέσω της εθνικής και διεθνούς δικτύωσης του Συνδέσμου.

To Ίδρυμα Λάτση στήριξε μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενημέρωσης και εξοικείωσης με την αναπηρία που υλοποιεί ο Σ.Κ.Ε.Π. και απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου, εντός ή/και εκτός του σχολείου και περιλαμβάνουν έναν ανοιχτό διάλογο ενημέρωσης και αφύπνισης μεταξύ ατόμων με αναπηρία και των μαθητών. Σκοπός είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη διαφορετικότητα και η κατανόηση της σημασίας των εννοιών της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας.

«Νιώθω πολύ τυχερή που το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση με βοήθησε να προσεγγίσω το “ikigai” μου, κατά την ιαπωνική κουλτούρα δηλαδή τον λόγο ύπαρξής μου! Μου δόθηκε η ευκαιρία, για έναν ολόκληρο χρόνο, να κάνω κάτι που αγαπώ, στο οποίο είμαι καλή και είναι χρήσιμο στην κοινωνία μας. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, με τον Σ.Κ.Ε.Π., κάθε σχολική εβδομάδα υλοποιήσαμε 10 Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία και τη Διαφορετικότητα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας φέρατε λίγο πιο κοντά στο Όραμά μας: Μια κοινωνία μέσα στην οποία όλοι ανεξαιρέτως θα αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι.»

Θάλεια Κιούση, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εξοικείωσης με την Αναπηρία
Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους

HUMAN RIGHTS WATCH

Ενίσχυση Δράσεων για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το 2018 το Ίδρυμα Λάτση στήριξε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), έναν ανεξάρτητο οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας, o οποίος είναι αφιερωμένος στην προστασία και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δράση του οργανισμού περιλαμβάνει την εξέταση, καταγραφή και δημοσιοποίηση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρουσίαση σε αρμόδιους φορείς εξουσίας με σκοπό την άσκηση πίεσης για αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.

Το έργο του οργανισμού στην Ελλάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη ζητημάτων που συνδέονται με τη μετανάστευση, το άσυλο και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Συγκεκριμένα, το 2018 δημοσιοποιήθηκαν έρευνες σχετικά την καταπάτηση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και το ζήτημα της άρνησης στην εκπαίδευση των παιδιών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας.

«Χάρη στη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, είχαμε τη δυνατότητα να προασπιστούμε και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες στην Ελλάδα όπως, μεταξύ άλλων, γυναίκες, παιδιά, άτομα με αναπηρία και πρόσφυγες. Σε άμεση απάντηση στον αγώνα που δώσαμε σε συνεργασία με άλλους φορείς, η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε περισσότερους από 18.000 αιτούντες άσυλο από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά σε καλύτερες συνθήκες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν θα είχαμε καταφέρει να πετύχουμε κάτι τέτοιο χωρίς τη συνεργασία μας με το Ίδρυμα Λάτση.»

Εύα Κοσσέ, Ερευνήτρια για θέματα που αφορούν στην Ελλάδα Human Rights Watch

ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ενίσχυση Προγράμματος Φύτευσης

Το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών έχει ως κύριο στόχο την υποστήριξη των γυναικών που έχουν βιώσει στο παρελθόν ή βιώνουν εγκλεισμό σε Καταστήματα Κράτησης. Βασική αρχή του Δικτύου είναι η αλληλεγγύη, με όρους ισότητας και όχι φιλανθρωπίας, σε πρόσωπα που ανήκουν στη συγκεκριμένη ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Συνεπώς, οι δράσεις του Δικτύου στοχεύουν στην ενδυνάμωση των κρατουμένων, την επαγγελματική τους κατάρτιση, την παροχή ευκαιριών κοινωνικής ενσωμάτωσης και την πρόληψη του στιγματισμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Το Ίδρυμα Λάτση χρηματοδότησε το πρόγραμμα φύτευσης πολυετών φυτών Θυμαριού και Ρίγανης σε έκταση έξι στρεμμάτων στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών. Η δράση αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, στην εκμηδένιση της αδράνειας και του νεκρού χρόνου που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενες στη φυλακή και στην περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση των κρατούμενων γυναικών. Tα παραγόμενα προϊόντα θα προωθηθούν για χρήση στις φυλακές αλλά και στην αγορά.

ΣYΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Δωρεά Αντιπυρικού Εξοπλισμού

Ο Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης αποβλέπει στην προστασία των κατοίκων του Δήμου από φυσικές καταστροφές λαμβάνοντας μέτρα και υλοποιώντας δράσεις πρόληψης, ετοιμότητας και αποκατάστασης και συνδράμοντας τους κατοίκους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης σε ευπαθείς ομάδες που κατοικούν στην Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και τα Μελίσσια.

Το 2018, το Ίδρυμα Λάτση ενίσχυσε τον Σύλλογο με την αγορά ειδικού αντιπυρικού εξοπλισμού για το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά σε τυχόν δασικές ή/και αστικές πυρκαγιές που μπορεί να προκύψουν στην περιοχή της Πεντέλης.

RELOAD GREECE

Υποστήριξη Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας

Ο οργανισμός Reload Greece στοχεύει στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων εγχειρημάτων με κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα, μέσω της αξιοποίησης των Ελλήνων της διασποράς. Το Ίδρυμα Λάτση στήριξε τα προγράμματα Young Entrepreneurs Programme (RG YEP) και RG Connect που υλοποίησε ο οργανισμός το 2018.

Το YEP ενισχύει και εμπνέει νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να εξελίξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα εκτυλίσσεται σε τρεις φάσεις: Ignite ( Έναυσμα), Accelerate (Επιτάχυνση) και Pitch (Προώθηση). Η πρώτη φάση περιλαμβάνει συμμετοχή σε μια σειρά εργαστηρίων, όπου κορυφαίοι επαγγελματίες με επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο βοηθούν τους συμμετέχοντες στη στοιχειοθέτηση της επιχειρηματικής τους ιδέας. Η δεύτερη φάση (Accelerate) περιλαμβάνει ατομική καθοδήγηση των συμμετεχόντων από έμπειρους μέντορες με στόχο τη δημιουργία μιας επιχείρησης τύπου start-up. Τέλος, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης του προγράμματος, πραγματοποιείται παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό, των ιδεών και των επιχειρηματικών πλάνων σε κριτική επιτροπή με την ανάδειξη μίας νικήτριας ομάδας.

Το RG Connect 2018 έφερε κοντά την επόμενη γενιά επιχειρηματιών, κορυφαίους CEOs, αξιόλογους ακαδημαϊκούς, επενδυτές από τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα και πολιτικούς, σε μια προσπάθεια μεταξύ τους δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων.

«Η συμμετοχή μας στο RG YEP ήταν μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το επιχειρηματικό μας ταξίδι, καθώς λάβαμε το κατάλληλο mentoring, τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειαζόμασταν, και δουλεύοντας με τους μέντορές μας καταφέραμε να αποσαφηνίσουμε και να προσδιορίσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, αλλά κυρίως να αναγνωρίσουμε ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε ώστε να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας.»

Αλέξανδρος Τάντη, Co-Founder, Racecheck, Νικητήρια ομάδα RG YEP 17-18

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας

Με όραμα να στηρίξουν την αριστεία, τον ολυμπισμό και τις ελπίδες των νέων αθλητών και αθλητριών, το Ίδρυμα Λάτση ένωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά τις δυνάμεις του με το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και την Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative), ενισχύοντας Έλληνες και Κύπριους αθλητές οι οποίοι συνεχίζουν την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, το 2020. Οι τρεις φορείς χορήγησαν συνολικά 41 υποτροφίες σε αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους το 2017.

Το πρόγραμμα υποτροφιών ολυμπιακής προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη αποτελεί θεσμό στον χώρο, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια στηρίζει εκείνους που προπονούνται σκληρά, συχνά σε μη ευνοϊκές συνθήκες, για να μπορούν να συναγωνιστούν επάξια τους καλύτερους του κόσμου σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Πέρυσι είχα τη χαρά και την τιμή να μου δοθεί μία υποτροφία μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Χάρη σ’ αυτήν κατάφερα να πραγματοποιήσω μεγάλο μέρος της προετοιμασίας μου, καθώς είχα τη δυνατότητα να αγοράσω τον απαραίτητο ρουχισμό. Ευχαριστώ πολύ το Ίδρυμα και ελπίζω και φέτος τα παιδιά που θα λάβουν ανάλογη υποτροφία να βοηθηθούν όπως εγώ!»

Θανάσης Καλάκος, Αθλητής στίβου, 800μ και 1.500μ

«Θα ήθελα κι εγώ από τη μεριά μου να ευχαριστήσω θερμά το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη για την υποτροφία που έλαβα για το διάστημα 2017 – 2018. Ήταν ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια, διότι διένυσα μία χρονιά όπου χρειάστηκαν πολλές θεραπείες για να καταφέρω να επιτύχω κάποιους από τους αθλητικούς μου στόχους. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτή την υποτροφία και εύχομαι να εξακολουθήσει να υπάρχει τέτοιου είδους υποστήριξη προς τους αθλητές για πολλά χρόνια ακόμα!»

Ευαγγελία Πλυτά, Αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής

ΕΘΝΙΚO ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ / ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: Το Παρόν και το Μέλλον του Αστικού Δάσους της Αθήνας

Το ερευνητικό πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών εκπονήθηκε κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Λάτση. Αντικείμενο της έρευνας αποτελεί η διερεύνηση δυνατοτήτων παρέμβασης στον λόφο του Λυκαβηττού, με σκοπό την αναζωογόνησή του. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναγνωρίστηκαν ζητήματα όπως η σημασία του λόφου ως εμβληματικό τουριστικό τοπόσημο και σημείο αναφοράς της Αθηναϊκής ταυτότητας, η βελτίωση της προσβασιμότητας από την πόλη και τις γύρω γειτονιές, η ανάλυση των θεάσεων σε συνδυασμό με δυνατότητες ανάπτυξης χρήσεων και δραστηριοτήτων για τους περιοίκους, τους επισκέπτες και όλους τους Αθηναίους.

Τελικό στόχο αποτελεί η προετοιμασία ενός στρατηγικού πλαισίου για μελλοντικές παρεμβάσεις και η αναγνώριση έργων προτεραιότητας. Διατυπώνονται προτάσεις για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως η μονοδρόμηση του περιφερειακού δρόμου του Λυκαβηττού και η βελτίωση των κύριων εισόδων προς τον λόφο, η ανάδειξή του σε πολιτιστικό οικοσύστημα, καθώς και έργα προτεραιότητας, όπως η μετατροπή του εσωτερικού ασφαλτοστρωμένου δρόμου σε κύρια περιηγητική διαδρομή και η ανάπλαση του χώρου του υπαίθριου θεάτρου, με σκοπό την επαναλειτουργία του.

Στη σύνταξη του «Προγράμματος Λυκαβηττός» ως οδικού χάρτη, ο οποίος διευκολύνει και καθοδηγεί τις μελλοντικές επεμβάσεις, συνέβαλαν το Γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πληθώρα εμπλεκόμενων φορέων καθώς και ξένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ανέλαβαν την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση. Η δημόσια παρουσίαση του εγχειρήματος έλαβε χώρα στις 16 Οκτωβρίου 2018 στο Ωδείο Αθηνών.

«Το Ίδρυμα Λάτση αναγνώρισε πως ο λόφος αποτελεί ιδανικό πεδίο μελέτης της σχέσης μεταξύ της φύσης και του ανθρωπογενούς στοιχείου και ότι είναι δυνατό να αντισταθμιστούν η ανάδειξη και προστασία του και στήριξε το “Πρόγραμμα Λυκαβηττός” όπου συναντώνται θεωρία και εμπειρία, όραμα και πράξη, μέσα από τη σύνδεση επιστημονικών, διοικητικών και εμπειρικών προσεγγίσεων. Έτσι, η αντιμετώπιση των προβλημάτων έδωσε την ευκαιρία ύφανσης ενός σύγχρονου οράματος ανάδειξης ενός λόφου που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις τις εποχής του, και μπορεί να ενδυναμωθεί μέσα από έναν σύγχρονο αστικό σχεδιασμό που τόσο στερείται η Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ολοκληρώθηκαν οι πρώτες μελέτες σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων και έργων αναβάθμισης εγγράφοντας μία νέα αντίληψη για τον λόφο, ενώ ήδη δρομολογείται η διαδικασία έγκρισής τους από το Δασαρχείο ώστε να δημοπρατηθούν άμεσα από τον Δήμο.»

Μαρία Καλτσά, Αρχιτέκτονας και Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων, Υπεύθυνη για το «Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας»

Πλωτό Μουσείο Νεράιδα

Σκοπός του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα είναι, μεταξύ άλλων, η προβολή της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας της χώρας, η ανάδειξη του πεδίου της επιχειρηματικής ιστορίας, καθώς και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις εκπαιδευτικού, ενημερωτικού και επιστημονικού χαρακτήρα.

Λειτουργία Μουσείου

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου, λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό. Η μουσειακή συλλογή εξιστορεί τόσο την ιστορία του ίδιου του πλοίου, του επιβατηγού «Νεράιδα», ενός από τα πλοία-σύμβολα της ελληνικής ακτοπλοΐας που έπλεε στον Αργοσαρωνικό από το 1950 μέχρι το 1974, όσο και το χρονικό της ανακατασκευής του σε σύγχρονο και αξιόπλοο πλωτό μουσείο, καθώς επίσης και την επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.

Το έτος 2018 οι επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων αφιερώθηκαν στο θέμα «Μουσεία και (δια) δίκτυα: Νέες προσεγγίσεις-Νέο κοινό». Η θεματική αυτή, επιλεγμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στόχευε στην ανάδειξη των μουσείων ως φορέων πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης μέσω νέων προσεγγίσεων και τεχνολογιών, τόσο για τη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, όσο και για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στο ευρύ κοινό. Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις εορτασμού, διοργάνωσε και προσέφερε στο ευρύ κοινό ειδικές θεματικές ξεναγήσεις, με τίτλο «Η ναυτιλία των Ελλήνων στον 20ο αιώνα» αναδεικνύοντας την ιστορία του πλοίου «Νεράιδα» και την ιστορία της ελληνικής και ελληνόκτητης ναυτιλίας από τις αρχές του 20ου αιώνα, με αφορμή συγκεκριμένα εκθέματα, αντλώντας στοιχεία και από δημοσιεύματα της εποχής σχετιζόμενα με τα μουσειακά αντικείμενα.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα. Ένα παιχνίδι εν πλω»

Tο έτος 2018 το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα συνέχισε την υλοποίηση του εκπαιδευτικού διαδραστικού προγράμματος «Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα. Ένα Παιχνίδι εν Πλω», σε συνεργασία με σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για τις τάξεις Γ’ – ΣΤ’ του δημοτικού σχολείου, πραγματοποιείται δωρεάν στους χώρους του μουσείου και αποσκοπεί να εξοικειώσει τα παιδιά με θέματα της ναυτιλιακής ιστορίας και παράδοσης της χώρας. Ειδικευμένοι μουσειοπαιδαγωγοί διεξάγουν μια σειρά από ομαδικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες και ωθούν τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι και την ανακάλυψη, να εξερευνήσουν το ιστορικό πλοίο, αλλά και να γνωρίσουν όψεις της ελληνικής ναυτιλίας και ακτοπλοΐας του 20ου αιώνα και να διερευνήσουν επιμέρους θεματικές όπως το ταξίδι και η θάλασσα, τα καράβια και η ναυσιπλοΐα, η επικοινωνία κι οι μεταφορές, οι άνθρωποι κι οι αναμνήσεις.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας (δήμων Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας) και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (δήμων Αίγινας, Αγ. Ι. Ρέντη, Γαλατά, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Κυθήρων, Νίκαιας, Πειραιά, Περάματος, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας), ενώ με την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019, το πρόγραμμα απευθύνεται πλέον σε σχολικές μονάδες από όλη τη χώρα.

«Πέρα από την εκπαιδευτική και ψυχοπαιδαγωγική του αξία, είναι σημαντικό και το ότι είναι ένα δωρεάν, υψηλής ποιότητας πρόγραμμα. Συνδυάζει την έννοια πλοία / ταξίδια / περιπέτεια με την έννοια επιχειρηματικότητα / ανάπτυξη / ιστορία ζωής.»

Από τη Δ’ τάξη του 94ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας

«Ήταν ένα πολύ δημιουργικό πρόγραμμα καθώς περιείχε παιχνίδια, ζωγραφική, ξενάγηση αλλά και υλικό για να πάρουν τα παιδιά μαζί τους.»

Από τη Δ’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας

Ημέρες Θάλασσας 2018

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, συμμετέχοντας στον θεσμό των εορταστικών εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά, ελλιμενίσθηκε στη Μαρίνα Ζέας από την Παρασκευή 1/6 έως την Κυριακή 10/6 2018 για να υποδεχθεί τους επισκέπτες του. Ο θεσμός αυτός, με επίκεντρο τη θάλασσα και τον πολιτισμό, στόχο έχει να προβάλει τη σημασία της θάλασσας για την ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά και, μέσα από διάφορες θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις, επιχειρεί να αναδείξει διαφορετικά σημεία της πόλης και να τιμήσει τους ανθρώπους της.