ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ›

Τεχνολογική Αναβάθμιση της «Σφαίρας» και του «Θόλου Προβολής» στο Κέντρο ΓΑΙΑ

Τεχνολογική Αναβάθμιση της «Σφαίρας» και του «Θόλου Προβολής» στο Κέντρο ΓΑΙΑ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αποτελεί ένα πρωτοποριακό κέντρο επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης, το οποίο ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό τη μελέτη, τη συντήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την ευαισθητοποίηση του επισκέπτη με στόχο τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

 

Στο Κέντρο ΓΑΙΑ γίνεται με διαδραστικό τρόπο μια πρώτη γνωριμία με τον πλανήτη, τα τοπία, τη βλάστηση και τον ζωικό πλούτο του, καθώς και την παρέμβαση του σύγχρονου ανθρώπου στο περιβάλλον, μέσω των εκθέσεων που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και στις οποίες εφαρμόζονται οι νεότερες μέθοδοι της μουσειολογίας και της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο πλανήτης ζωντανεύει στο Αίθριο του Μουσείου μέσω της «Σφαίρας», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της μόνιμης έκθεσης του Κέντρου και προβάλλει ποικίλες γεωμορφολογικές όψεις της περιστρεφόμενης Γης. Η παγκοσμίως μοναδική αυτή κατασκευή ύψους 5 μέτρων, που δημιουργήθηκε ειδικά για το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, παρουσιάζει με περιεκτικό και κατανοητό τρόπο τη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη από τη γέννησή του πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια έως σήμερα, τη διαδικασία της ορογένεσης, την επίδραση του Ήλιου στη Γη, αλλά και τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον.

 

Παράλληλα, ο ημισφαιρικός «Θόλος Προβολής» διαμέτρου 7 μέτρων και χωρητικότητας περίπου 25 ατόμων που βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο αποτελεί ένα ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό εργαλείο, μέσω του οποίου εκατοντάδες επισκέπτες και κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας, εκπαιδεύονται καθημερινά με κύριο στόχο τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

 

Το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για υποστήριξη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης, χρηματοδότησε την τεχνολογική και θεματολογική αναβάθμιση της «Σφαίρας» και του «Θόλου Προβολής» στο Κέντρο Γαία. Η τεχνολογική αναβάθμιση της «Σφαίρας» θα επεκτείνει τις δυνατότητές της, καθώς μέσω του προηγμένου συστήματος προβολής «Science On a Sphere», των βίντεο-προβολέων τεχνολογίας λέιζερ και του νέου περιεχομένου (datasets) που σχεδιάστηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των Η.Π.Α., οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολλά φυσικά φαινόμενα του πλανήτη, όπως τα ατμοσφαιρικά ρεύματα, ο καιρός, οι σεισμοί, τα τσουνάμι, κ.ά.. Παράλληλα, ο «Θόλος Προβολής», ο οποίος θα εξοπλιστεί με βίντεο-προβολείς λέιζερ τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένες ταινίες θόλου υψηλής ποιότητας.

 

  • 40.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών παρακολουθούν ετησίως τις προβολές της «Σφαίρας».
  • Από το 2001 έως σήμερα περισσότεροι από 1.000.000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβολής της «Σφαίρας».

«Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι το πρώτο Μουσείο στη χώρα μας που εφάρμοσε την περιβαλλοντική εκπαίδευση, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο του τη διαμόρφωση συνείδησης στους νέους για έναν κώδικα αξιών με γνώμονα την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Χιλιάδες μαθητές παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Ειδικότερα για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, την Κλιματική Αλλαγή, θεωρήσαμε ότι η ενημέρωση της νέας γενιάς, είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις έγκαιρα και αποτελεσματικά.»

Φαλή Βογιατζάκη Πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας