ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ›

Saint Catherine’s Project

Saint Catherine’s Project
ΕΤΟΣ
2018

Το Ίδρυμα στηρίζει το Saint Catherine’s Project, το οποίο υπάγεται στο Ερευνητικό Κέντρο Ligatus του University of the Arts London. To Project αφορά στην προστασία και διατήρηση της αρχαιότερης βιβλιοθήκης στον κόσμο, που βρίσκεται στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά της Αιγύπτου, η οποία με τη σειρά της αποτελεί το αρχαιότερο ενεργό μοναστήρι στον κόσμο. Η βιβλιοθήκη της Μονής διαθέτει μία σπάνια συλλογή χειρογράφων από τον 4ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Η πλειοψηφία των χειρογράφων είναι στα Ελληνικά, υπάρχουν όμως αρκετές συλλογές στην Αραβική, τη Συριακή και τη Γεωργιανή γλώσσα και πολύ μικρότερος αριθμός σε επτά ακόμη γλώσσες.

Το Ligatus έχει αναλάβει το έργο της αξιολόγησης της κατάστασης τόσο των χειρογράφων όσο και της συλλογής των αρχέτυπων, ταξινομώντας τις πληροφορίες μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και παρέχοντας συμβουλές για περαιτέρω εργασίες συντήρησης. Υπεύθυνος του Saint Catherine’s Project είναι ο καθηγητής Nicholas Pickwoad, το έργο του οποίου ενίσχυσε το Ίδρυμα εντός του 2018.

Το ετήσιο Θερινό Σχολείο Ligatus με θέμα την προηγμένη συντήρηση βιβλίων πραγματοποιήθηκε στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα από τις 15 έως τις 26 Οκτωβρίου 2018. Οκτώ μέλη του προσωπικού της Βιβλιοθήκης παρακολούθησαν το μάθημα του καθηγητή Pickwoad την πρώτη εβδομάδα του Θερινού Σχολείου. Η ομάδα επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στον Πειραιά και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και απέκτησε πρόσβαση στις σπάνιες συλλογές τους, ώστε να επιλέξει υλικό για τις απογευματινές συνεδρίες του Σχολείου. Το μάθημα της δεύτερης εβδομάδας, το οποίο παρακολούθησαν οκτώ σπουδαστές, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού της Βιβλιοθήκης, διδάχθηκε από τον Δρ. Αθανάσιο Βέλιο και τον Δρ. Γεώργιο Μπουδαλή.

Ο καθηγητής Nicholas Pickwoad έδωσε μία δημόσια διάλεξη στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Θερινού Σχολείου, με τίτλο «Πορτραίτα με βιβλία: εξέταση των βιβλίων στους πίνακες του Lorenzo Lotto και της γενιάς του», η οποία είχε ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση.

  • 33 άτομα από 9 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα για την κατάσταση των 3.307 χειρογράφων της αρχαίας βιβλιοθήκης της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.
  • 22 σπουδαστές συμμετείχαν στο Θερινό Σχολείο Ligatus.