ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ›

Πρόγραμμα Υποτροφιών Chevening 2019-2020

Πρόγραμμα Υποτροφιών Chevening 2019-2020
ΕΤΟΣ
2019

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην εκπαίδευση, τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε η συνεργασία του με τη Βρετανική Κυβέρνηση με σκοπό την επανεκκίνηση του Προγράμματος Υποτροφιών Chevening στην Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος χορηγήθηκαν δύο υποτροφίες Chevening για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Οι Υποτροφίες Chevening αποτελούν το διεθνές Πρόγραμμα Υποτροφιών της Βρετανικής Κυβέρνησης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργαζόμενους φορείς και οι οποίες απονέμονται σε υποψήφιους με ηγετικές ικανότητες και ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, υπευθυνότητα και ικανότητα να επιφέρουν αλλαγές μέσω της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Η δημόσια πρόσκληση για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 αφορούσε στην πλήρη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών στους τομείς της Κοινωνικής Πολιτικής, της Δημόσιας Διοίκησης, της Διεθνούς Ανάπτυξης και των Πολιτικών Επιστημών. Προτεραιότητα δόθηκε σε υποψηφιότητες για προγράμματα που σχετίζονται με την Κοινωνία των Πολιτών και τη Διοίκηση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών.

 

Οι δύο υποψήφιοι που ξεχώρισαν, τόσο λόγω των υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων όσο και της ολοκληρωμένης προσωπικότητάς τους, ήταν η Αναστασία Μπενέκου στον τομέα της Διοίκησης και ο Mochament Elsaer στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, η Αναστασία και ο Mochament θα παρακολουθήσουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα «The Kent MBA» στο University of Kent και «MA War Studies» στο King's College London, αντίστοιχα, με στόχο να μεταλαμπαδεύσουν με την επιστροφή τους στην Ελλάδα τις γνώσεις τους και την εμπειρία που αποκόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον τομέα απασχόλησής τους.

 

  • Για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 απονεμήθηκαν 1.735 Chevening υποτροφίες σε φοιτητές από 140 χώρες, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα σε 177 Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Οι 50.000 και πλέον απόφοιτοι Chevening σε όλο τον κόσμο συνιστούν ένα αναγνωρισμένο και με μεγάλη επιρροή παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο.
  • Κατά τον 1ο κύκλο του Προγράμματος στην Ελλάδα, που υλοποιήθηκε από το 1984 έως το 2002, χορηγήθηκαν 112 υποτροφίες Chevening.

 

«H υποτροφία Chevening, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μου προσέφερε την ευκαιρία να σπουδάσω σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Καλύπτοντας τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσής μου, μου επιτρέπει να εστιάσω πραγματικά μόνο στις σπουδές μου και στην εξέλιξή μου ως επαγγελματίας. Εκτός αυτού, μου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσω ένα ευρύ δίκτυο επαγγελματιών από όλο τον κόσμο, να διδαχθώ από αυτούς αλλά και να συνεργαστώ μαζί τους στο πώς θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας. Νιώθω πραγματικά πολύ τυχερή και ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία, η οποία ήδη από την πολύ αρχή μοιάζει σαν μια εμπειρία που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.»

Αναστασία Μπενέκου

The Kent MBA, University of Kent

Κάντερμπερι, Ηνωμένο Βασίλειο

 

«Η υποτροφία Chevening αποτελεί σπουδαίο σταθμό της καριέρας μου. Ως Έλληνας υπότροφος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών μου δίνεται η ευκαιρία να σπουδάσω στο διακεκριμένο τμήμα Πολεμικών Σπουδών του Λονδίνου. Πρόσφατα, παρακολούθησα το φημισμένο «Chevening Orientation» κατά τη διάρκεια του οποίου γνώρισα νέους ηγέτες από όλο τον κόσμο και υψηλόβαθμο προσωπικό από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το Υπουργείο Άμυνας. Αναμφίβολα, η υποτροφία Chevening έχει συμβάλει καθοριστικά στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου εξέλιξη.»

Mochament Elsaer

MA in War Studies, King's College

London Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο