ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ›

Πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (2020)

Πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (2020)
ΕΤΟΣ
2020

Στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές της Αττικής τον Ιούλιο του 2018, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεισφέρει στη συλλογική προσπάθεια στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και των υποδομών τους, υλοποιώντας ένα έκτακτο πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας προϋπολογισμού € 5.000.000.

 

Μέσω των σημειακών παρεμβάσεων του εν λόγω προγράμματος, το Ίδρυμα στοχεύει στην κάλυψη άμεσων αναγκών στον τομέα της Υγείας που σχετίζονται με τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ως αντίδραση σε μια καταστροφή της έκτασης εκείνης του Ιουλίου 2018 είναι σαφώς ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί έναν διαπιστωμένα κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας πολιτικής προστασίας και διαχείρισης οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

 

Κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης της κατάστασης και διερεύνησης και ιεράρχησης των μεγάλων αναγκών, και μετά από συναντήσεις στελεχών του Ιδρύματος με τους επικεφαλής των αρμοδίων Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής, με Διοικητές Νοσοκομείων της Αττικής και σε συνεργασία με εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, το Ίδρυμα αποφάσισε την υλοποίηση των ακόλουθων δωρεών:

  • Χρηματοδότηση της μελέτης και υλοποίησης του έργου αναδιαρρύθμισης, ανακαίνισης και αναβάθμισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».
  • Χρηματοδότηση της αναβάθμισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς και της δημιουργίας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ».
  • Χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».
  • Χρηματοδότηση προμήθειας εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας σταθερών αιθουσών και κινητών μονάδων αιμοληψίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).

 

Παράλληλα, το Ίδρυμα έχει αναπτύξει τις κάτωθι δράσεις, οι οποίες αφορούν στην άμεση υποστήριξη συνανθρώπων μας αλλά και την αποκατάσταση υποδομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018:

  • Ήδη από τα τέλη του 2018 το Ίδρυμα χρηματοδοτεί την παροχή εξατομικευμένης ιατρικής βοήθειας, προς υποστήριξη των εγκαυματιών της πυρκαγιάς του Ιουλίου 2018, σε συνεργασία με την 1η Υ.ΠΕ. Αττικής και τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ).
  • Δωρεά του Ιδρύματος για την ανακατασκευή κτιρίων και την αποκατάσταση φθορών στο ΚΑΑΥ (Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας) Αγίου Ανδρέα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η οποία ολοκληρώθηκε εντός του 2018.

 

Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο»

Τον Μάρτιο του 2020 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση δρομολόγησε και ολοκλήρωσε τη δωρεά προς το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ενισχύοντας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (TEΠ) καθώς και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων, που αποτελεί αναπόσπαστο, οργανικό μέρος του Νοσοκομείου, προς ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την έγκαιρη αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Μέσω της δωρεάς, το ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο» ενισχύθηκε με monitors παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, αναπνευστήρα, τροχήλατους καρδιογράφους, υπερηχοτομογράφο και φορεία. Στο Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου, η δωρεά αφορούσε στον εκσυγχρονισμό της ΜΕΘ με έναν καινούριο σταθμό κεντρικής παρακολούθησης των 8 κλινών της ΜΕΘ καθώς και με νέα, σύγχρονα παρακλίνια monitors. Η ΜΕΘ του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων, το οποίο λειτουργεί στο «Θριάσιο» από το 2005 με σκοπό την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών εγκαύματος και τραύματος, χρησιμοποιήθηκε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με λοίμωξη COVID-19.

 

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Το 2020 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στηρίζοντας έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ολοκλήρωσε μια επίκαιρη και στοχευμένη δωρεά προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που αφορούσε στα ακόλουθα:

  • Την προμήθεια 4 πλήρως εξοπλισμένων οχημάτων τύπου βαν, τα οποία χρησιμοποιούνται ως κινητές μονάδες αιμοληψίας. Τα οχήματα έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα εξορμήσεων του εξειδικευμένου προσωπικού του Ε.ΚΕ.Α., με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε μονάδες αίματος.
  • Την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία της Σταθερής Αίθουσας Αιμοληψιών του Ε.ΚΕ.Α. στο Αιγάλεω που περιλαμβάνει απαραίτητα εργαστηριακά έπιπλα (πτυσσόμενα τραπεζάκια, πολυθρόνες αιμοληψίας, ορθοστάτες ορών κ.ά.). Η Σταθερή Αίθουσα Αιμοληψιών Δυτικής Αττικής είναι ο πρώτος ειδικά διαμορφωμένος χώρος αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείου και αποτελεί ένα έργο κομβικής σημασίας του στρατηγικού σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, μέσω του οποίου αναμένεται να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες μονάδων αίματος του Δυτικού Τομέα της Αττικής, ειδικότερα εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

 

  • 3.939 αιμοδοτήσεις στη Σταθερή Αίθουσα Αιμοληψιών του Ε.ΚΕ.Α. στο Αιγάλεω και 65 εξορμήσεις κινητών μονάδων αιμοληψίας πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020.

 

«Ευχαριστούμε βαθύτατα τη διοίκηση και το προσωπικό του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για την ουσιαστική του συμβολή στο έργο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας αλλά και για τη στρατηγική επιλογή που έκανε να στηρίξει και να προβάλει την αιμοδοσία ως μια πράξη ύψιστου ανθρωπιστικού και κοινωνικού καθήκοντος.»

Παναγιώτης Κατσίβελας

Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δωρεά Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού (Έκτακτη Δωρεά COVID-19)

Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

3ος Κύκλος & Έκτακτη Δωρεά COVID-19 | Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Συμπράττουμε για την Υγεία”

Πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (2020)

Δωρεά Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Εργασίες Αναδιαμόρφωσης Χώρου

Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Εργασίες Αναδιαμόρφωσης και Θωράκισης Ακτινοπροστασίας Χώρου

Τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας, Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ»

Δωρεά Ιατρικού Εξοπλισμού

Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο

Πρόγραμμα Υγειονομικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δομών

Φαρμακοποιοί του Κόσμου

Τέταρτος (4ος) Κύκλος Προγράμματος "Σημεία Στήριξης"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Δωρεά Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων

Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.)

Ενίσχυση Λειτουργίας Κέντρου Ημέρας Ενήλικων Ατόμων με Αυτισμό

Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό - Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Δ.Α.Δ.) Ν. Καστοριάς

Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη / Πολυπολιτισμικό Κέντρο

We Need Books

Υποστήριξη Προγράμματος «WOMEN GOING DIGITAL»

Social Hacker AMKE

Υποστήριξη Δράσεων

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Καμπάνια U=U

Θετική Φωνή

Ενίσχυση Λειτουργίας 2020

ΑΜΚΕ VOULIWATCH

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας 2020