ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ›

Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής & Πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο» 2018

Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής & Πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο» 2018

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενισχύει τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ) και, συγκεκριμένα τον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώνει και υλοποιεί για παιδιά 4-12 ετών, όπως επίσης και το πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο», οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι!», ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά και καλεί παιδιά προσχολικής ηλικίας και όλων των τάξεων του Δημοτικού να γίνουν οι καλλιτέχνες της επόμενης έκθεσης του Μουσείου. Πρωταγωνιστής του διαγωνισμού είναι ένα πήλινο λυχνάρι, αντικείμενο του 1ου αιώνα μ.Χ., το οποίο εκτίθεται στον δεύτερο όροφο του Μουσείου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαία Ελληνική Τέχνη με Εικόνες». Οι νικητές του διαγωνισμού, που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή που έχει συστήσει το Μουσείο, θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στους χώρους του Μουσείου.

Το πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε το 2016 και προσφέρει μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 5 έως 17 ετών με μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες, τα οποία στόχο έχουν να ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την κοινωνικοποίησή τους. Μέσα από τα εργαστήρια, τα οποία οργανώνονται και υλοποιούνται από το έμπειρο προσωπικό του Μουσείου που ειδικεύεται στην εκπαίδευση και την ψυχοθεραπευτική διάσταση της τέχνης, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, έχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία επίσκεψης πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018

Οι παρακάτω επιμέρους δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαζί Παρέα στο Μουσείο»:

  • 90 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά με κάποιας μορφής μαθησιακή ή/και αναπτυξιακή δυσκολία. Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του εργαστηρίου, περιλαμβάνουν παιχνίδι με πολυαισθητηριακό υλικό, το οποίο λειτουργεί ως μέσο προσωπικής έκφρασης των παιδιών. Σε ορισμένα από τα εργαστήρια, η κίνηση του σώματος ανακαλύπτεται ως ένα ακόμη μέσο για δημιουργική συνεργασία.
  • 80 παιδιά συμμετείχαν στα εργαστήρια που υλοποιεί το ΜΚΤ σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και τον οργανισμό «Φλόγα» για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες που φοιτούν στο Δημοτικό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
  • 75 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν συμμετάσχει στο βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Τέχνη για Όλους» που ξεκίνησε για πρώτη φορά το ΜΚΤ το 2018. Το εργαστήριο «Τέχνη για Όλους» απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των σχολείων ειδικής εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς τμημάτων ένταξης, αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους σχετικά με το θέμα της σύνδεσης ειδικής εκπαίδευσης και τέχνης.