ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ›

Επιμόρφωση Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επιμόρφωση Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
ΕΤΟΣ
2018
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
CERN & Society Foundation

Το καλοκαίρι του 2018, 37 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στο CERN, στην Ελβετία, και παρακολούθησαν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος ένα εντατικό σεμινάριο διαρκείας 4 ημερών. Το σεμινάριο υπάγεται στο Greek Teacher Programme, το οποίο υλοποιήθηκε το 2018 για 10η χρονιά και ως στόχο έχει την προώθηση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας της Φυσικής μέσω εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και εργαστηρίων στις εγκαταστάσεις του CERN.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από Έλληνες επιστήμονες του CERN αναφορικά με επιστημονικά θέματα όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής, των ανιχνευτών, της μετατροπής ενέργειας, της ηλεκτρονικής, της πληροφορικής, αλλά και των ιατρικών εφαρμογών τους. Συμμετείχαν επίσης σε εργαστήρια, μέσω των οποίων είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις βέλτιστες πρακτικές διεξαγωγής επιστημονικών πειραμάτων, ώστε πέραν του εκπαιδευτικού τους χαρακτήρα να είναι συναρπαστικά και να διεγείρουν το ενδιαφέρον των μαθητών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν ήδη σχεδιάσει την υλοποίηση δραστηριοτήτων για το τρέχον σχολικό έτος.

Το πιο συναρπαστικό μάθημα για τους εκπαιδευτικούς ήταν η κατασκευή του δικού τους ανιχνευτή σωματιδίων (Cloud Chamber) κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων S’Cool Lab. Το S’Cool Lab είναι μία άρτια εγκατάσταση έρευνας και εκπαίδευσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς με σκοπό να εφαρμόσουν και να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σε ένα πρωτόγνωρο γι’ αυτούς και καινοτόμο περιβάλλον.

  • Περισσότεροι από 600 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ωφεληθεί από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του CERN.
  • 192 αιτήσεις υποβλήθηκαν από εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για συμμετοχή στην εκπαιδευτική αποστολή το καλοκαίρι του 2018.
  • Το 81% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εμπειρία συνέβαλε σημαντικά στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους ως εκπαιδευτικών και το 84% ότι ενισχύθηκε το κίνητρό τους για τη μετάδοση της γνώσης που απέκτησαν στους μαθητές τους.

 

«Ήταν μία εμπειρία η οποία μας ωφέλησε σε πολλαπλά επίπεδα πέραν των καθαρά εκπαιδευτικών στόχων. [Εδώ] μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις προηγμένες τεχνολογικές εξελίξεις. [Το CERN] αντιπροσωπεύει ένα μέρος στο οποίο συνεργάζονται άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες και προσφέρει τη δυνατότητα για προσωπική εξέλιξη, τόσο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές τους.»

«Όταν φεύγεις από αυτό το μέρος νιώθεις πιο πλούσιος σε γνώση και εμπειρίες. Αποτελεί θαύμα το πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι τόσο μεγάλο και σημαντικό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα!»

«Θα πρότεινα με απόλυτη σιγουριά το Πρόγραμμα στους συναδέλφους μου, διότι πιστεύω ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν το ερευνητικό έργο του μεγαλύτερου επιστημονικού κέντρου στον κόσμο!»

«Είναι μία μοναδική ευκαιρία για άμεση αλληλεπίδραση με το μέρος και τους ανθρώπους που δημιουργούν τη νέα γνώση και τεχνολογία!»

 

Εντυπώσεις εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα