Παιδικη Προστασια

Δημιουργια Κεντρου ΦιλοξενιαΣ Ασυνοδευτων Ανηλικων Μεταναστων και Προσφυγων

Κεντρο ΦιλοξενιαΣ Ασυνοδευτων Ανηλικων 

2015

To Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων αποτελεί καρπό δημιουργικής σύμπραξης μεταξύ 3 φορέων, καθώς δημιουργήθηκε κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέσω του Yπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς  Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του μέχρι την ένταξή του σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με φορέα υλοποίησης τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση PRAKSIS.

Το Κέντρο ήλθε ως απάντηση στην επιτακτική ανάγκη για στέγαση των ασυνόδευτων ανηλίκων που συσσωρεύονται στα κέντρα κράτησης για χρονικά διαστήματα που ξεπερνούν ακόμα και τους τρεις μήνες, καθώς δεν είναι δυνατή η άμεση εύρεση διαθέσιμων κλινών σε δομές φιλοξενίας λόγω πληρότητας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Κέντρο Φιλοξενίας, παράλληλα με τη στέγαση, είναι:

  • ψυχοκοινωνική στήριξη
  • νομική συμβουλευτική
  • υπηρεσίες διαμεσολάβησης
  • εκμάθηση ελληνικών / ενισχυτική διδασκαλία
  • δημιουργική απασχόληση
  • οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων
  • κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης (σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια)

Παράλληλα, παρέχεται στους ωφελούμενους ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική υποστήριξη µέσω του Πολυϊατρείου και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας της PRAKSIS.

Το Κέντρο Φιλοξενίας έχει δυναμικότητα είκοσι τεσσάρων (24) κλινών, φιλοξενεί άρρενες ηλικίας 8-18 ετών, απασχολεί 12 άτομα (κοινωνικοί επιστήμονες, νομική υπηρεσία, μάγειρας και φύλακες) και κινητοποιεί 10-15 εθελοντές για την εκμάθηση Ελληνικών, τη συνοδεία σε δραστηριότητες εκτός δομής και την εν γένει ομαλή ένταξή των φιλοξενούμενων. Όλες οι διαδικασίες παραπομπής ακολουθούν τις εθνικές διαδικασίες, καθώς και τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη λειτουργία των Κέντρων Φιλοξενίας. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι παραπέμπονται στο Κέντρο Φιλοξενίας µέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και εντολής.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται έχουν πραγματοποιήσει μακριά και επώδυνα ταξίδια (συχνά έχοντας εμπιστευθεί τις υποσχέσεις διακινητών ή έχοντας απομακρυνθεί βίαια από τις οικογένειές τους) και γίνονται αντικείμενο τριών βασικών ειδών εκμετάλλευσης:

  • Εκμετάλλευσης Οργάνων (κυρίως σε τρίτες χώρες όπου οι διακινητές τα προωθούν)
  • Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης (οι διεθνείς έρευνες δείχνουν πως αγόρια ηλικίας 8 έως 14 ετών είναι ο κύριος όγκος διεθνικής σωματεμπορίας καθώς εκδηλώνεται αυξημένη ζήτηση από τα διεθνή κυκλώματα)
  • Εργασιακής Εκμετάλλευσης (προώθηση στην παράνοµη αγορά εργασίας, σε κάκιστες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και καθημερινής διαβίωσης).

Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας επιχειρείται να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες οι οποίες θα προστατεύσουν τους ασυνόδευτους ανηλίκους από όλους αυτούς τους κινδύνους µε τη διαβίωσή τους σε σταθερό και προστατευμένο περιβάλλον και µε βασικό και κύριο σκοπό την επανασύνδεση µε τις οικογένειές τους. Το επιστημονικό προσωπικό έχει και την ευθύνη της εύρυθµης λειτουργίας του Κέντρου, την παρακολούθηση και υποστήριξη των αναγκών των φιλοξενούμενων και, ασφαλώς, τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που αφορούν στην επανασύνδεση του ασυνόδευτου ανηλίκου µε την οικογένειά του όπου αυτή και αν βρίσκεται, µε βάση το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου της έναρξης λειτουργίας του. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και, πιο συγκεκριμένα, εκείνων που αφορούν τους ασυνόδευτους ανήλικους, αναδεικνύεται ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής.

Σύμφωνα με στατιστικά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 400% το τελευταίο έτος (Απρίλιος 2014- Απρίλιος 2015), ενώ, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2014, φέτος για τους αντίστοιχους μήνες υπάρχει αύξηση 800%. 

Τριών Ιεραρχών 45

118 51 Άνω Πετράλωνα

Τ.: 213 136 49 35

menuShadow