Ενταξη & προσβασιμοτητα

Υποστηριξη Θεατρου Κωφων για τη συνεχιση του εργου του

Θεατρο Κωφων ΕλλαδοΣ

2015

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος (ΘΚΕ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983 με στόχο την προσέγγιση και εξοικείωση του κοινού με την κουλτούρα των κωφών και τη νοηματική γλώσσα, μέσω της σύμπραξης και της ισότιμης συνεργασίας επί σκηνής κωφών και ακουόντων καλλιτεχνών. Από την αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας, το Θέατρο Κωφών Ελλάδος πραγματοποιεί παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αγγίζοντας θέματα κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού. Με στόχο τόσο τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης θεατρικής σκηνής όσο και τη βιωσιμότητά της, ο οργανισμός λειτουργεί θεατρικό εργαστήρι, όπου επαγγελματίες κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί διδάσκουν είδη και τεχνικές θεάτρου στη νεότερη γενιά κωφών ατόμων.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενισχύει το Θέατρο Κωφών Ελλάδος καλύπτοντας λειτουργικά του έξοδα, με στόχο την ευόδωση του οράματός του να λειτουργήσει ως χώρος συνεργασίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, καταρρίπτοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις ως προς την έννοια της διαφορετικότητας.

Για το 2015-2016 το Θέατρο Κωφών παρουσιάζει την παράσταση «Οδός Αστέγων». Το έργο βασίζεται στο διήγημα «Ζωή εν τάφω» του Γιάννη Ζευγώλη από το βιβλίο του «Αστεγοσκόπειο». Κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί συμπράττουν επάνω στη σκηνή, προσφέροντας μια παράσταση σε δύο γλώσσες, τη νοηματική και την ομιλούμενη.

Επιπλέον, η παράσταση διερευνά την ισορροπία μεταξύ του χιούμορ κωφών και ακουόντων, την έννοια του αστείου στις δύο γλώσσες και δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να διασκεδάσει για πρώτη φορά με το διαφορετικό χιούμορ που υπάρχει μεταξύ της κουλτούρας των δύο ομάδων.

Ακολουθεί το trailer της φετινής παράστασης που δημιουργησε ο κ. Αλέξανδρος Βηλαράς:

Δείτε παρακάτω το ντοκιμαντέρ «Λαβύρινθος» του Δημήτρη Παπαθανάση, για τη σχέση Κωφών και μουσικής: 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Στα 32 χρόνια λειτουργίας του, το Θέατρο Κωφών έχει ανεβάσει παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Ηρώδειο, έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό με τις παραστάσεις του, σε φεστιβάλ της Αμερικής, της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Δανίας και της Γαλλίας, αλλά και σε νησιά και πόλεις της Ελλάδας. Συμμετείχε στις τελετές έναρξης και λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004. Παράλληλα συμμετείχε στην πρώτη συναυλία για κωφούς στην Ελλάδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, συνοδεύοντας επί σκηνής τον Κωνσταντίνο Βήτα.

Σαχτούρη 8-10

Πλατεία Κουμουνδούρου Ψυρρή

10553 Αθήνα

Τηλ.: 210 32 14 708

www.deaftheaterofgreece.com

menuShadow