ΠολιτισμοΣ

Προγραμμα «Οι Νεοι τηΣ ΟπεραΣ»

Εθνικη Λυρικη Σκηνη

2018

Ο πρώτος καρπός του προγράμματος «Οι Νέοι της Όπερας» που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Λάτση στην Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάστηκε στις 4 και 6 Φεβρουαρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με το ανέβασμα της παράστασης «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και βρίσκονται στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής τους διαδρομής. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να δοκιμαστούν οι νέοι καλλιτέχνες σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας λαμβάνοντας μέρος έως και σε τρεις παραγωγές. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών γίνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας. Στους τέσσερις μήνες που πέρασαν από την έναρξη του προγράμματος τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι σήμερα, οι επιλεγμένοι με την ακρόαση καλλιτέχνες, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εξής δραστηριότητες:

 

Δώδεκα μαθήματα εισαγωγής στην υποκριτική από τον διακεκριμένο ηθοποιό - σκηνοθέτη Βασ. Παπαβασιλείου. Κατά τη διάρκεια αυτή των μαθημάτων, που έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στον Ταύρο, οι νέοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να πάρουν από τον διακεκριμένο θεατράνθρωπο κατευθύνσεις και άξονες στη σκηνική προσέγγιση ενός κειμένου. Το κείμενο αυτό ήταν τμήμα από τη σάτιρα του Δ. Σολωμού, «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος».

Λεπτομερής μουσική εκγύμναση των ρόλων που τους αντιστοιχούν, κατά φωνή, στην όπερα του W. A. Mozart «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης». Η μουσική εκγύμναση πραγματοποιήθηκε από τον νέο αρχιμουσικό Μιχ. Παπαπέτρου που έχει και τη μουσική διέυθυνση των παραστάσεων της όπερας στις 4 & 6 Φεβρουαρίου στην Εναλλακτική σκηνή της ΕΛΣ. Σε αυτές τις μουσικές πρόβες δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη μουσική και στυλιστική ακρίβεια της εκμάθησης.

Ο διακεκριμένος ιταλός αρχιμουσικός Ang. Cavallaro, παλαιός και εκλεκτός συνεργάτης της ΕΛΣ και πρώην διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ Puccini στο Torre del Lago της Ιταλίας, δίδαξε σε σεμιναριακή μορφή την αισθητική και μουσική προσέγγιση των ρόλων σε τρεις φάσεις: στην αρχική προσέγγιση (Οκτώβριος), στο στάδιο της κατακτημένης μουσικής γνώσης (Νοέμβριος) και στο στάδιο των σκηνικών δοκιμών που διεξάγονται ακόμα μέχρι την πρώτη παράσταση στις 4/2.

Οι λυρικοί καλλιτέχνες Βαγγ. Χατζησίμος και Σοφ. Κυανίδου έχουν την ευθύνη της τεχνικής φωνητικής μελέτης των νέων καλλιτεχνών που γίνεται σε καθημερινή βάση και κατά της ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Επίσης ο Βαγγ. Χατζησίμος, που έχει αναλάβει και τον συντονισμό του προγράμματος, εκπόνησε για τους νέους καλλιτέχνες τη μετάφραση του κειμένου (libretto) του «Ιδομενέα», στα Ελληνικά καθώς και τη μετάφραση από τα γερμανικά αισθητικών κειμένων αναφοράς του 18ου αιώνα ( Fr. Schiller: Die Schaubühne als eine moralische Anstalt betrachtet) που αποτέλεσαν και αντικείμενο συζήτησης με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Ο διεθνώς διακεκριμένος βαρύτονος Τάσσης Χριστογιαννόπουλος, που από την παρούσα καλλιτεχνική περίοδο επανήλθε στο δυναμικό της ΕΛΣ, προσέφερε ένα διήμερο σεμινάριο ερμηνείας σε γενικότερο ρεπερτόριο που βοήθησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και λειτούργησε σαν καταλύτης σε πολλές περιπτώσεις για τη θετική τους ενεργοποίηση. Θα επαναληφθεί την άνοιξη.

Μαθήματα κινησιολογίας προσέφεραν ο Θαν. Σολωμός χορευτής και χορογράφος, μέλος του μπαλέτου της ΕΛΣ καθώς και η Justine Guissot, χορογράφος επίσης. Οι δύο καλλιτέχνες εστίασαν σε διαφορετικές προσεγγίσεις της επαφής του σκηνικού ερμηνευτή με το σώμα του και τις εκφραστικές δυνατότητες που ανοίγονται από αυτή την σχέση.

Τέλος απο τον Δεκέμβριο άρχισαν, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Μαρ. Γυπαράκη, οι σκηνικές δοκιμές την παραγωγής «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης», του W. A. Mozart. Η πεπειραμένη σκηνοθέτις προσέγγισε την παράσταση μέσα από το πρίσμα της μύησης των νέων καλλιτεχνών στη λειτουργία μιας παράστασης με επαγγελματικές προδιαγραφές, με τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που αυτό θέτει στον καλλιτέχνη. Οι παραστάσεις στις 4 & 6 Φεβρουαρίου 2018, είναι ο πρώτος στόχος που θα κατακτήσουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα νέοι καλλιτέχνες ερχόμενοι αντιμέτωποι με ρόλους μιας όπερας του κεντρικού ρεπερτορίου των θεάτρων με απαιτήσεις επαγγελματικών προδιαγραφών και ποιότητας. Ο απολογισμός μετά τις παραστάσεις αυτές θα δώσει το μέτρο των προσπαθειών που όλοι πρέπει να καταβάλουν οδεύοντας στον τελικό στόχο του προγράμματος που είναι η επόμενη όπερα (Ιούλιος 2018), "The Rape of Lucretia", του Benjamin Britten.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

W: www.nationalopera.gr

E: info@nationalopera.gr 

menuShadow