ΠολιτισμοΣ

Ντοκιμαντερ «Το Ταξιδι τηΣ ΤροφηΣ»  

Anemon Productions

2016

 

Συνεχίστηκε το 2016 η παραγωγή της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Ταξίδι της Τροφής» της δημιουργικής ομάδας της Anemon Productiοns με την επιστημονική υποστήριξη και αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος, η οποία προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τον Μάιο του 2017.

 

Η σειρά πραγματεύεται θέματα όπως η εξέλιξη της τροφής, των σκευών και των διατροφικών συνηθειών στον ελλαδικό χώρο ανά τους αιώνες, οι επιρροές από και προς άλλους πολιτισμούς, οι τροφές του απλού κόσμου στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο, η σχέση των Αράβων, των Οθωμανών, των Ιταλών και των Γάλλων με την ελληνική κουζίνα, οι αλήθειες και οι μύθοι της «Μεσογειακής διατροφής» κ.ά.. Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς της διατροφής, που φωτίζουν άγνωστες πτυχές, μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση της εξέλιξης των τροφών και της μαγειρικής.

 

Τα 5 ωριαία επεισόδια παρουσιάζουν 5 αντίστοιχες ιστορικές περιόδους (προϊστορικά χρόνια, κλασσική αρχαιότητα και ρωμαϊκά χρόνια, Βυζάντιο, οθωμανικά χρόνια - νεότερη Ελλάδα και 20ος αιώνας μέχρι σήμερα). Το υλικό έχει βασιστεί σε εκτενή πρωτογενή έρευνα με τη συμμετοχή μεγάλης ομάδας επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υλικό από σπάνια κινηματογραφικά αρχεία, ενώ για την κάθε περίοδο έγιναν ρεαλιστικές ιστορικές αναπαραστάσεις και συντέθηκε πρωτότυπη μουσική για την επένδυση ολόκληρης της σειράς. 

 

Μπορείτε να παρακαλουθήσετε όλα τα επεισόδια εδώ

1ο επεισόδιο: "ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΥΜΑ"

2ο επεισόδιο:  "Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ"

3ο επεισόδιο: "MELTING POT"

4ο επεισόδιο: "ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ"

5ο επεισόδιο: "Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ"

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Έγιναν συνολικά 200 ώρες γυρισμάτων σε 9 διαφορετικές χώρες και 108 συνεντεύξεις με επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων.

menuShadow