ΠολιτισμοΣ

Εκθεση «Κειμηλια του ΠαρελθοντοΣ: Θησαυροι τηΣ ΕλληνικηΣ ΟρθοδοξηΣ ΕκκλησιαΣ και η Ανταλλαγη Πληθυσμων»

Ορθοδοξο Κεντρο Ελληνικου Πατριαρχειου Σαμπεζυ ΕλβετιαΣ & Μουσειο Μπενακη

2011

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2011 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Το Μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει εστία διεθνούς προβολής της ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης. Μέχρι τις 24 Ιουλίου 2011 το Μουσείο φιλοξένησε την έκθεση με τίτλο ''Κειμήλια του Παρελθόντος: Θησαυροί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ανταλλαγή Πληθυσμών' και, παράλληλα, τη φωτογραφική έκθεση "Fred Boissonnas: Οι Αποστολές στο Σινά, 1929-1933», που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αγίας Αικατερίνης Σινά. Στα εγκαίνια παρευρέθη ο Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πλήθος προσκεκλημένων.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, σε ενίσχυση του έργου του Ορθόδοξου Κέντρου, χρηματοδότησε τόσο την έκθεση όσο και τον κατάλογο που τη συνοδεύει. Το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης ιδρύθηκε το 1966. Η πολυδιάστατη αποστολή του καλύπτει ένα ευρύτατο κύκλο θεσμοθετημένων δραστηριοτήτων για την πληρέστερη υποστήριξη των διορθόδοξων και των διεκκλησιαστικών σχέσεων, όπως είναι: η υποστήριξη των επισήμων, διμερών και πολυμερών, Θεολογικών Διαλόγων της Ορθοδοξίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο, η αποτελεσματική λειτουργία της Γραμματείας του Κέντρου για την προπαρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η τακτική σύγκληση των διεθνών Θεολογικών Σεμιναρίων και Συνεδρίων, η άρτια λειτουργία του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας, η πρωτοβουλία ακαδημαϊκών Διαθρησκειακών Διαλόγων με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, η κατάλληλη προβολή των δραστηριοτήτων του με πολύγλωσσες καλαίσθητες, περιοδικές ή αυτοτελείς, θεολογικές εκδόσεις και γενικότερα η πρόθυμη συμμετοχή σε κάθε πρωτοβουλία οικουμενικού διαλόγου για την ενότητα των Χριστιανών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Η έκθεση απαρτίζεται από 90 εκκλησιαστικούς θησαυρούς που χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα, κυρίως έργα αργυροχοΐας, κεντήματα και εικόνες που έφεραν στην Ελλάδα οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί της Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης.

Chemin de Chambésy 37

CH - 1292 Chambésy/GE

Τηλ.: +41-22-758-98-60

Fax: +41-22-758-98-61

centreorthodoxe@gmail.com

www.centreorthodoxe.org (στα Γαλλικά)

menuShadow