ΠολιτισμοΣ

Διγλωσση εκδοση «Οι Ρωμιοι ΑρχιτεκτονεΣ τηΣ ΠοληΣ στην Περιοδο του Εκδυτικισμου»

ΣυνδεσμοΣ Αποφοιτων Ζωγραφειου

2011

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Istanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ξεκίνησε το 2008 την ερευνητική προσπάθεια καταγραφής και αποτύπωσης της συμβολής της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην εικόνα της Πόλης, μελετώντας το έργο των Ρωμιών αρχιτεκτόνων.

Μέρος αυτού του προγράμματος ήταν και η σχετική έκθεση που φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών  Μιμάρ Σινάν και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου από τις 22 Νοεμβρίου 2010 έως τις 16 Ιανουαρίου 2011, που υλοποιήθηκε με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Το 2011 η έκθεση ταξίδεψε και στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενη από τον δίγλωσσο (ελληνική και αγγλική) κατάλογο που επίσης χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το Ίδρυμα Λάτση. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται άρθρα από Έλληνες και Τούρκους ακαδημαϊκούς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης. Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με στόχο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού πλήθυσμού της Πόλης και λειτουργεί απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα. 

menuShadow