ΠολιτισμοΣ

«Ερετρια: ΜατιεΣ σε μια αρχαια πολη»

ΙΑ Εφορεια Προϊστορικων και Κλασικων Αρχαιοτητων

2010

Ο αρχαιολογικός πλούτος της Ερέτριας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο πλαίσιο περιοδικής έκθεσης (26 Απριλίου-25 Αυγούστου 2010) που διοργανώνεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την ΙΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με πρωτοβουλία της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής. Η έκθεση έχει τίτλο «Ερέτρια: Ματιές σε μια αρχαία πόλη» και αφηγείται το παρελθόν της πόλης της Ερέτριας και της κεντρικής Εύβοιας από τις απαρχές μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Αρχαιολογικά ευρήματα κάθε είδους, 437 τον αριθμό, συνθέτουν την εικόνα της σημαντικής αυτής πόλης της Εύβοιας και αφηγούνται την ιστορία της από την ίδρυσή της τον 8ο αιώνα π.Χ. ως και το τέλος της αρχαιότητας και τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους οπότε σβήνονται σιγά σιγά τα ίχνη της. Σκοπός της έκθεσης είναι μια ζωντανή και πρωτότυπη παρουσίαση της ζωής μιας αρχαίας ελληνικής πόλης μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, μακέτες και προβολές βίντεο. 

Μεταξύ των βασικών υποστηρικτών της περιοδικής έκθεσης συγκαταλέγεται και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της χορηγικής του πολιτικής για ενίσχυση δράσεων ανάδειξης του ελληνικού Πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Συλλογή Ludwig της Βασιλείας από το Σεπτέμβριο 2010 έως τον Ιανουάριο 2011.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Οι αρχαιοκαπηλικές δραστηριότητες στην περιοχή της Ερέτριας κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, με ευρήματα εξαιρετικής τέχνης που διέφυγαν στο εξωτερικό, θα δώσουν το έναυσμα για τις πρώτες έρευνες στην πόλη. Τα πρώτα πλούσια ευρήματα από τάφους, κυρίως υψηλής ποιότητας έργα κεραμικής και κοσμήματα, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Λ. Αθηνών 24Β

34100 Χαλκίδα 

Τηλ: 22210 22402

Fax: 22210 24130 

efaeuv@culture.gr

menuShadow