ΠολιτισμοΣ

Αρχιτεκτονικη Εκθεση "Οι Ρωμιοι ΑρχιτεκτονεΣ τηΣ ΠοληΣ στην περιοδο του Εκδυτικισμου"

ΣυνδεσμοΣ Αποφοιτων Ζωγραφειου

2010

Συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανάδειξης του σημαντικού έργου που προσέφεραν οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Κωνσταντινούπολης στην εικόνα της πόλης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στήριξε την έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο "Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του Εκδυτικισμού".

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 22 Νοεμβρίου 2010 στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi). Το εγχείρημα υλοποιήθηκε από τον Σύνδεσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ιστανμπούλ 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 κ. Şekib Avdagic, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Βασίλειος Μπορνόβας, ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες και  καλλιτέχνες από την Τουρκία και την Ελλάδα, μέλη της ομογένειας της Πόλης καθώς και επισκέπτες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το 2011 η έκθεση ταξίδεψε και στην Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, συνοδευόμενη από τον δίγλωσσο (ελληνική και αγγλική) κατάλογο που επίσης χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το Ίδρυμα Λάτση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης. Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με στόχο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού πλήθυσμού της Πόλης και λειτουργεί απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα. 

menuShadow