Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

Αλληλεγγυα κοινωνικα δικτυα στον αστικο ιστο: νεεΣ μορφεΣ πολιτειοτηταΣ στην Αθηνα τηΣ οικονομικηΣ κρισηΣ

plays2place Productions

2014

Η κρίση και οι συνεπακόλουθες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της σταδιακά αναδεικνύουν νέες μορφές συνύπαρξης, συμμετοχής και συνεργασίας, ανάγοντας τις έννοιες της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης ως άτυπο μηχανισμό εξασφάλισης άμεσων κοινωνικών αναγκών. Η αναγκαιότητα οικοδόμησης σχέσεων και δομών αλληλεγγύης σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας αποτυπώνεται στη σημαντική εξάπλωση πρωτοβουλιών και ευρύτερων δικτύων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι πολίτες που συμμετέχουν σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης αυξήθηκαν κατά 44% την περίοδο 2010-2012, ενώ το 38% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να αναζητήσει βοήθεια από σχετικές οργανώσεις.
Η προτεινόμενη μελέτη, ορμώμενη από τη συνειδητοποίση της έκτασης που έχουν λάβει οι εν λόγω πρακτικές κοινωνικής αλληλεγγύης, στοχεύει στην χαρτογράφηση, την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και κατ’ επέκταση την αξιολόγηση και ερμηνεία τους, επιχειρώντας παράλληλα να αφουγκραστεί και να αναδείξει τις εκφάνσεις και τα περιεχόμενα της “ενεργούς πολιτειότητας” (Ladson-Billings, 2005, 72), έτσι όπως αυτά αναδύονται στα πλαίσια της οικονομικής ύφεσης και των επιπτώσεών της στην ελληνική κοινωνία. 

Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκε και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της επιδίωξης του Ιδρύματος να ενισχύσει επιστημονικές ομάδες των οποίων όλα τα μέλη είναι κάτω των 40 ετών.

Τελική αναφορά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συντονιστής:

Μάρθα Μπουζιούρη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, plays2place/ Υποψήφια Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ομάδα Μελέτης

Βασίλειος Κατσαρδής, Παραγωγός Ειδήσεων, Associated Press / Υπ. Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών

Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, Θεατροπαιδαγωγός, Ίδρυμα Εικαστικών Τέχνων και Μουσικής B & Μ Θεοχαράκη

Καλλιδρομίου 36

11473 Αθήνα

Τηλ.: 2112261105

info@plays2place.gr

plays2place.gr/

menuShadow