Επιστημη

Ψηφιακο Αρχειο Ι. Καποδιστρια

Μουσειο Καποδιστρια - Κεντρο Καποδιστριακων Μελετων

2015

Κατά τα έτη 2013 και 2014 το Ίδρυμα χρηματοδότησε αποκλειστικά τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου/κόμβου σχετικά με τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831), μέσα από την καταγραφή, συγκέντρωση και ψηφιακή παρουσίαση αρχειακών συλλογών και τεκμηρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στις διαφορετικές πόλεις και χώρες στις οποίες έζησε και έδρασε. Η επιστημονική επιτροπή του προγράμματος απαρτιζόταν από διακεκριμένους ιστορικούς και ειδικευμένους στο πεδίο της ψηφιακής παρουσίασης της ιστορίας.

Η συγκρότηση του ψηφιακού αρχείου είχε στόχο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, να υπερβεί τις δυσκολίες που παρουσίαζε μέχρι τώρα η συγκέντρωση των τεκμηρίων που αφορούν στο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Ξεφεύγοντας από τους περιορισμούς ενός παραδοσιακού αρχείου, ο ψηφιακός κόμβος που δημιουργήθηκε φιλοδοξεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πολλαπλότητα και διαφορετικότητα των τεκμηρίων που αφορούν στον Ι. Καποδίστρια, τη γεωγραφική διασπορά τους καθώς και τη γλωσσική τους ποικιλία, αποτελώντας, ταυτόχρονα ερευνητικό και εκπαιδευτικό εργαλείο για τη μελέτη της εποχής, της ζωής και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για τις δυνατότητες αξιοποίησης του αρχείου μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, διοργανώθηκε ημερίδα στην Αίγινα. Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι διαθέσιμο εδώ

Επισκεφθείτε το Ψηφιακό Αρχείο εδώ.

Η τελική αναφορά του έργου είναι διαθέσιμη εδώ..

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Οι ερευνητές της ομάδας μελέτησαν 86 Ευρωπαϊκά αρχεία στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αυστρία και εντόπισαν υλικό σχετικό με τον Ι. Καποδίστρια σε 27 από αυτά.

Εκτός από την καταγραφή και ψηφιοποίηση αρχειακών τεκμηρίων, στο πλαίσιο του έργου παράχθηκαν 4 ντοκιμαντέρ και 3 εκπαιδευτικά σενάρια.

Το Μουσείο Καποδίστρια στεγάζεται σε μία από τις αρχοντικές κατοικίες της οικογένειάς του.

49100 Ευρωπούλοι

Κέρκυρα

Τηλ.: 26610 39 528

Fax: 26610 32 440

https://capodistriasmuseum.com/ 

menuShadow