Επιστημη

1ο ΔιεθνεΣ Συνεδριο «ΠρωιμοΣ ΚινηματογραφοΣ στα Βαλκανια και στη Μεση Ανατολη: Απο τιΣ ΑπαρχεΣ εωΣ τον Μεσοπολεμο»

Filmicon: Journal of Greek Film Studies

2015

Το διεθνές συνέδριο για τον πρώιμο κινηματογράφο (1896-1940) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, που πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, αποτελεί την πρώτη απόπειρα να βρεθούν μαζί και να συζητήσουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο επιστήμονες και ερευνητές που εξειδικεύονται σε ζητήματα του βωβού και του πρώιμου ηχητικού κινηματογράφου εκτός των κυρίαρχων κινηματογραφιών της Ευρώπης και του Χόλυγουντ. 

Στο πλαίσιο του του συνεδρίου θα εξετασθούν ομοιότητες και διαφορές στην εμφάνιση και την εξέλιξη του κινηματογράφου σε μια μεταβατική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρακμή και την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τις πτυχές της νεωτερικής όσμωσης με την ανάδυση των εθνικών κρατών, αλλά και την ιμπεριαλιστική και αποικιακή επέμβαση στην συγκεριμένη περιοχή. Η διαμόρφωση των εθνικών κινηματογραφιών, οι τρόποι παραγωγής και κατανάλωσης του κινηματογραφικού προϊόντος καθώς και η αλληλεπίδραση στο έργο των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών, όπως των αδελφών Μανάκια, αποτελούν βασικά θέματα που θα θίξουν ερευνητές από πανεπιστήμια της περιοχής, αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Συγχρόνως, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν βραδινές προβολές κινηματογραφικού υλικού της εποχής, από τις ταινιοθήκες της Ολλανδίας (ΕΥΕ) και της Ρουμανίας, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί υλικό με λήψεις από τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο (Σμύρνη, Βελιγράδι, Βόσπορος, Πειραιάς, Αίγυπτος, Τρίπολη) σε ζωντανό μουσικό και ηχητικό διάλογο με τον Χρήστο Γούσιο και τους 8HM2/3, φοιτητές της Κινηματογραφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα προβληθούν επίσης μια από τις πρώτες ρουμάνικες παραγωγές κινουμένων σχεδίων και ένα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ για την περιοχή της Τρανσυλβανίας που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ της Βενετίας το 1939.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις ομιλές και τις προβολές, μπορείτε να δειτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, καθώς και στο αναλυτικό πρόγραμμα (στα Αγγλικά).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Οι αδελφοί Μανάκια  είναι πρωτοπόροι κινηματογραφιστές στα Βαλκάνια με καταγωγή από τα Γρεβενά. Το 1905 που αγόρασαν την πρώτη τους μηχανή κινηματογράφισης, γύρισαν το πρώτο ντοκιμαντέρ στα Βαλκάνια με πρωταγωνίστρια την γιαγιά τους η οποία γνέθει μαλλί και υφαίνει στον αργαλειό. Στα επομενα χρόνια μαγνητοσκόπησαν σε μορφή ντοκιμαντέρ καθημερινές ασχολίες σε όλη τη Μακεδονία, αγωνιστές κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την επανάσταση των Νεότουρκων και την επίσκεψη του σουλτάνου Μεχμέτ Ε' στο Μοναστήρι. Μετά τον θάνατό τους άφησαν πισω 17.854 φωτογραφίες και 2.000 μέτρα ανεμφάνιστου κινηματογραφικού φίλμ τα οποία διασώζωνται μέχρι σήμερα.  

Ομήρου 47,

10672 Αθήνα

filmiconjournal@gmail.com

www.filmiconjournal.com (κυρίως στα Αγγλικά)

menuShadow