Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

Αναπτυξη ανοσοδοκιμασιαΣ για τη μετρηση ενοΣ νεου δεικτη βακτηριακηΣ μολυνσηΣ, του δεκαπεπτιδιου προΤα(100-109), στο πλασμα του αιματοΣ

Τμημα ΒιολογιαΣ, Σχολη Θετικων Επιστημων, Εθνικο και Καποδιστριακο Πανεπιστημιο Αθηνων

2013

H προθυμοσίνη α (προΤα) είναι πολυπεπτίδιο απαραίτητο για τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, ενώ εξωκυτταρικά ενισχύει την κυτταρομεσολαβητική ανοσία. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο ανοσοενισχυτικός της ρόλος ασκείται από το καρβοξυτελικό δεκαπεπτίδιο προΤα(100-109). Κατά την απόπτωση, ένα ιδιαίτερα πρώιμο (εντός 2 ωρών) γεγονός είναι η θραυσματοποίηση της προΤα και η αποκοπή του προΤα(100-109) από την ενεργοποιημένη κασπάση-3. Αδημοσίευτα αποτελέσματά έδειξαν ότι το προΤα(100-109) εξωκυτταρώνεται με άγνωστο μηχανισμό και δρα ως «σήμα κινδύνου» στα ανοσοκύτταρα. Σκοπός είναι η ανάπτυξη συστήματος ευαίσθητης και ειδικής ELISA για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του προΤα(100-109) σε βιολογικά υγρά. Η παρουσία του δεκαπεπτιδίου θα συσχετιστεί με διάφορους τύπους κυτταρικού θανάτου σε in vitro συστήματα κυτταροκαλλιεργειών. Χρησιμοποιώντας μοντέλα βακτηριακών μολύνσεων σε ποντίκια, θα μελετηθεί η in vivo παραγωγή του. Τέλος, θα αξιολογηθούν τα επίπεδα του προΤα(100-109) στο πλάσμα ασθενών, ως κλινική δοκιμασία έγκαιρης διάγνωσης βακτηριακών λοιμώξεων και διαφοροδιάγνωσής τους από φλεγμονώδεις καταστάσεις (π.χ. αυτοφλεγμονώδη νοσήματα) μη λοιμώδους αιτιολογίας.

Τελική Αναφορά

Συντονιστής:

Ουρανία Τσιτσιλώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Μέλη Ομάδας:

Πηνελόπη Σαμαρά, Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Ελένη Τσιτσάμη, Επιστημονικός Συνεργάτης, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Ιωάννης Βουτσάς, Βιολόγος, Μεταδιδάκτορας, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Αναστάσιος Γερμενής, Καθηγητής Εργαστηριακής Ανοσολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου

15701 Αθήνα

Τηλ.: 210 72 74 397

Φαξ: 210 72 74 065

secr@biol.uoa.gr

www.biol.uoa.gr

menuShadow