Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

Tο παρακτιο ρευμα τηΣ ΕυβοιαΣ στην περιοχη τηΣ ΚυμηΣ: Η υδροδυναμικη δομη του και η σημασια του ωΣ θεση αφθονιαΣ ιχθυοπλαγκτου και πηγη αλιευτικων πορων

Ελληνικο Κεντρο Θαλασσιων Ερευνων

2011

Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η υδροδυναμική δομή του ρεύματος της Εύβοιας στην περιοχή της Κύμης, οι εποχικές κατανομές του ιχθυοπλαγκτού και οι τοπικές αλιευτικές δραστηριότητες. Για το σκοπό αυτό, έγιναν τρεις εποχικοί πλόες: το Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011, και παρατηρήθηκαν τα εξής αναφορικά με τα παραπάνω ερωτήματα.

Το ρεύμα της Εύβοιας στην περιοχή της Κύμης κατά το 2011 είχε μέγιστη επιφανειακή ταχύτητα ~1 κόμβο (~50 εκατοστά το δευτερόλεπτο) σε απόσταση 6-10 ναυτικών μιλίων ανοιχτά από την ακτή. Στον κόλπο της Κύμης ακολουθούσε μια κλειστή δεξιόστροφη ροή με μικρότερες επιφανειακές ταχύτητες ~10-15 εκατοστών το δευτερόλεπτο.

Ανιχνεύτηκαν συνολικά 43 ταξινομικές ομάδες στα είδη του ιχθυοπλαγκτού που ανήκουν σε 29 οικογένειες, 23 εκ των οποίων είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες. Τα ψυχρά/θερμά νερά στον κόλπο της Κύμης κατά το χειμώνα/θέρος και η χαμηλή αλατότητα από την παρουσία νερών από τη Μαύρη Θάλασσα το καλοκαίρι παρείχαν άριστες συνθήκες για ωοτοκία και πολλαπλασιασμό σε σαρδέλα/γαύρο, παρόμοιες με αυτές του Θρακικού Πελάγους.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 120 τοπικά αλιευτικά σκάφη που περιλαμβάνουν μηχανότρατες, γρι-γρι και μικρότερα σκάφη με δίχτυα ή παραγάδια. Οι μηχανότρατες αλιεύουν κυρίως μπακαλιάρο, αστακούς, κόκκινη γαρίδα, πεσκανδρίτσες και μπαρμπούνι/κουτσομούρα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πολυμορφία στο θαλάσσιο οικοσύστημα περιλαμβάνοντας από αποικίες κοραλλιών βαθιών νερών έως σημαντικό αριθμό από φώκιες που αλληλεπιδρούν με τις τοπικές αλιευτικές δραστηριότητες.

Τελική αναφορά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συντονιστής:

Κοντογιάννης Χαρίλαος, Κύριος Ερευνητής, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

Μέλη Ομάδας:

Σιαπάτης Απόστολος, Τεχνικός Επιστήμων, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

Λευκαδίτου Ευγενία, Δρ., Τεχνικός Επιστήμων, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

Παπαδόπουλος Βασίλειος, Δρ., Τεχνικός Επιστήμων, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

Δαμαλάς Δημήτριος, Δρ., Τεχνικός Επιστήμων, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

Καββαδάς Στέφανος, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμων, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

Λεοντάρη Χριστιάνα, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

46,7 χλμ. Αθηνών-Σουμίου

19013 Ανάβυσσος

Τηλ.: 22910 76 452

Φαξ: 22910 76 347

mavriki@ath.hcmr.gr

www.hcmr.gr/gr/listview2_el.php?id=923

menuShadow