Επιστημη

Συγχρονα Ελληνικα Τοπια

Τμημα ΓεωγραφιαΣ, Χαροκοπειο Πανεπιστημιο

2011

Προς ενίσχυση της μεταδιδακτορικής έρευνας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδότησε, τη διετία 2008-2010, την έρευνα με τίτλο: "Ελληνικά Τοπία: Αεροφωτογραφικός Άτλαντας Ελληνικών Τοπίων", που πραγματοποιήθηκε με συντονιστή τον Καθηγητή Κωστή Χατζημιχάλη από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Στόχος του προγράμματος ήταν η χαρτογράφηση και αποτύπωση των τοπίων που μπορεί να μην έχουν αισθητική/τουριστική ή περιβαλλοντική/οικολογική αξία, ωστόσο είναι προϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας, αντικατοπτρίζουν την οικονομική δραστηριότητα, την κοινωνική δομή καθώς και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου και αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της σύγχρονης Ελλάδας. Βάσει των αεροφωτογραφιών η ομάδα συνέγραψε επιστημονικά κείμενα ενώ, παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επιτόπια παρατήρηση, λήψη επίγειων φωτογραφιών, καθώς και δημιουργία χαρτών και διαγραμμάτων.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και στον εύχρηστο ιστότοπο www.greekscapes.gr. Ένα από τα παράγωγα της σημαντικής ερευνητικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε είναι η έκδοση "Σύγχρονα Ελληνικά Τοπία", που επίσης χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το Ίδρυμα.

Δείτε εδώ την τελική έκθεση του ερευνητικού προγράμματος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Από τα 134 τοπία που μελετήθηκαν, μόνο τα 19 βρίσκονται σε τόπους χωρίς κάποια μυθολογική ή ιστορική αναφορά.

 

Από τα σημαντικότερα φυσικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τοπίου είναι το τεράστιο μήκος των ακτών σε σχέση με την ηπειρωτική έκταση: 15.000 χλμ. ακτών, όταν η Αφρική με έκταση 230 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα έχει μόλις 1,8 φορές μεγαλύτερη ακτογραμμή. 

Ελ. Βενιζέλου 70

17671 Αθήνα

Τηλ.: 210 95 49 150

Φαξ: 210 95 14 759

geosec@hua.gr

www.hua.gr/index.php/el/

menuShadow