Επιστημη

Καταγραφη, οργανωση και ψηφιοποιηση τεκμηριων του Ιστορικου Αρχειου του Ελληνικου Ινστιτουτου Παστερ

Ελληνικο Ινστιτουτο Παστερ

2011

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) είναι ερευνητικό και διαγνωστικό κέντρο που, από την ίδρυσή του το 1920, δραστηριοποιείται στον τομέα της δημόσιας υγείας και της βιολογικής έρευνας, εστιάζοντας στην πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμωδών νοσημάτων. Από το 2009, το ΕΙΠ ξεκίνησε μια προσπάθεια διάσωσης και αξιοποίησης των ιστορικών του αρχείων και τεκμηρίων.

Συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του αναφορικά με την ενίσχυση προσπαθειών που σκοπό έχουν τη διάσωση αρχειακού υλικού και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υπήρξε ο αποκλειστικός χρηματοδότης του διετούς προγράμματος ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2011. Περιελάμβανε την ταξινόμηση-περιγραφή, την εκκαθάριση, την αποθήκευση/συντήρηση/διατήρηση, την τεκμηρίωση, την ψηφιοποίηση και τη δημιουργία βάσης δεδομένων του πλούσιου ιστορικού αρχείου του Ινστιτούτου. Για τη δημοσιοποίηση του υλικού σχεδιάστηκαν, επίσης, η ιστοσελίδα που φιλοξενεί το ψηφιακό κομμάτι του αρχείου (www.pasteur.gr/ha), καθώς και ο εκθεσιακός χώρος-μουσείο.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου, με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Παστέρ και Καθηγητή Ιατρικής  Αντώνη Αντωνιάδη, τον Γραμματέα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση Δημήτρη Αφεντούλη και τον Αντιπρόεδρο του Ομίλου Φϊλων του Παστέρ και Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής Δημήτρη Λουκόπουλο. Δόθηκαν οι εξής ομιλίες: "ΕΙΠ: Αναγκαιότητα συγκρότησης ιστορικού αρχείου", Σύλβα Χαραλάμπους, Κύρια Ερευνήτρια Βιολόγος, Υπεύθυνη του έργου, "Παρουσίαση του Προγράμματος", Ανδρέας Βούρτσης, Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Ιστορικός της Επιστήμης, ΕΚΠΑ, "Το αρχείο ως τόπος διεπιστημονικών συναντήσεων", Μανώλης Πατηνιώτης, Αναπ. Καθ. Ιστορίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ, Σύλβα Χαραλάμπους, Υπεύθυνη του έργου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Μεταξύ των πρώτων υποστηρικτών της ίδρυσης του Ινστιτούτου ήταν και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος.

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 127

11521 Αθήνα

Τηλ.: 210 64 78 800

Fax: 210 64 25 038

www.pasteur.gr 

menuShadow