Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

Αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια και Βιοποικιλοτητα: Εθνοβιολογικη μελετη στην περιοχη του Κισσαμου στην Κρητη

Παρκο ΔιασωσηΣ ΧλωριδαΣ και ΠανιδαΣ, Πολυτεχνειο ΚρητηΣ

2010

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει γνώσεις ανεπτυγμένες από τους ανθρώπους μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τη φύση. Η περιοχή του Κισσάμου, βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κρήτης, φιλοξενεί πάνω από το 1/3 της Κρητικής χλωρίδας (720 είδη) και περί τα 300 πτηνά και σχεδόν όλα τα χερσαία θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια της Κρήτης.

Στην παρούσα μελέτη συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για 163 αυτοφυή φυτικά είδη, που συνιστούν το 22% της χλωρίδας της περιοχής, και 42 καλλιεργούμενα φυτικά είδη. Έγινε αναφορά σε 95 αυτοφυή εδώδιμα, 60 φαρμακευτικά, αρκετά βαφικά, εντομοαπωθητικά, φυτά για πλέξιμο καλαθιών, ψάθας, γέμισμα στρωμάτων, ξύλα για κατασκευές, σκεύη και εργαλεία, κόλλες και παιχνίδια. Επίσης, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για αράχνες, σκορπιούς, έντομα, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά. Αν εξαιρέσουμε τις χρήσεις για τροφή, οι υπόλοιπες πληροφορίες είναι πλέον μόνο αναμνήσεις, αλλά, δυστυχώς, η μνήμη διαβρώνεται και συγχέεται, οπότε απαιτούνται διασταυρώσεις για να συντεθεί μια πληροφορία.

Από τις παλιές ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ένα σπάνιο πια όσπριο, το μαναρώλι, το Lathyrus clymenum, το είδος από το οποίο προέρχεται η φάβα της Σαντορίνης, και που καλλιεργείτο συστηματικά από το 2000 π.Χ. μέχρι σήμερα. Διαπιστώθηκε ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι που κατέχουν τις παραδοσιακές γνώσεις έχουν χαμηλή εκτίμηση για αυτές, οπότε είναι κατανοητό γιατί οι νεώτερες γενιές είναι πλέον εντελώς αδιάφορες. Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και φύσης στο παρελθόν ήταν τόσο στενή, ώστε υποχρέωνε τους ανθρώπους να βρίσκουν τρόπους να διαχειρίζονται τους πόρους για να τους διατηρήσουν, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους απογόνους τους.

Τελική αναφορά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συντονιστής:

Σκουλά Μελπομένη, Βιολόγος / Βοτανολόγος, Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης

Μέλη Ομάδας:

Σαρπάκη Ανάγια, Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος

Dal Cin d’ Agata, Costanza, Βιολόγος / Βοτανολόγος, Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδαςκαι Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης

Γεωργιακάκης Παναγιώτης , Βιολόγος / Ζωολόγος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Λυμπεράκης Πέτρος, Βιολόγος / Ζωολόγος, Μουσείο ΦυσικήςΙστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου

73100 Χανιά

Τηλ.: 28210 37 071 / 28210 37 074

park@mail.tuc.gr

www.tuc.gr/index.php?id=2589

menuShadow