Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

Αυτοματη Ανιχνευση Φυσηματων σε Παιδικα Φωνοκαρδιογραφηματα και Αναπτυξη Λογισμικου ΕκπαιδευσηΣ στην Παιδιατρικη Ακροαση

Ιδρυμα ΤεχνολογιαΣ και ΕρευναΣ (ITE)

2010

Η ακρόαση της καρδιάς είναι η βασική διαγνωστική μέθοδος αξιολόγησης του καρδιαγγειακού συστήματος, διότι μπορεί να αποκαλύψει φυσήματα που υποδηλώνουν υποκείμενες ανωμαλίες στην ανατομία της καρδιάς και των αγγείων. Ιδιαίτερα στα παιδιά πολλά φυσήματα είναι λειτουργικά, δηλαδή μη παθολογικά. Η διάκριση των λειτουργικών από τα οργανικά (παθολογικά) φυσήματα έχει πρωταρχική σημασία στις μαζικές εξετάσεις πληθυσμού (π.χ. σχολεία). Πλεονεκτήματα της ακρόασης είναι η απλότητα και η ταχύτητα της εξέτασης και το μηδαμινό κόστος της.

Διεθνώς, η διαγνωστική ακρίβεια των γενικών ιατρών και παιδιάτρων στην ακρόαση καρδιάς καταγράφεται από χαμηλή ως μέτρια: ο γενικός παιδίατρος/ιατρός θα παραπέμψει σωστά για υπερηχοκαρδιογράφημα μόνο τα 80 στα 100 παιδιά με παθολογικό φύσημα (ευαισθησία 80%) και θα παραπέμψει αδικαιολόγητα 30 έως 40 από τα 100 παιδιά με αθώα λειτουργικά φυσήματα (ειδικότητα 65%).

Στο πλαίσιο της μελέτης αναπτύχθηκε ένα σύστημα αυτόματης κατηγοριοποίησης φυσημάτων με ευαισθησία 95,2% και ειδικότητα 97,6%, οι οποίες είναι συγκρίσιμες με τη διαγνωστική ακρίβεια έμπειρων παιδοκαρδιολόγων.Το σύστημα αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους γενικούς παιδίατρους στην ακουστική ανίχνευση παθολογικών καρδιακών ήχων στον μαθητικό πληθυσμό, προσφέροντας τη δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής παρέμβασης. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να αναπροσαρμόζεται (να επανεκπαιδεύεται) όσο η αρχική βάση δεδομένων διευρύνεται.

Τελική αναφορά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συντονιστής:

Στυλιανού Ιωάννης, Συνεργαζόμενος Ερευνητής, Ινστιτούτο Πληροφορικής, ΙΤΕ

Μέλη Ομάδας:

Μαρκάκη Μαρία, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Γερμανάκης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Νικολάου Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών

70013 Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ.: 2810 391 500-2

Fax: 2810 391 555

central@admin.forth.gr

www.ite.gr

menuShadow