Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

«Αμφιβια Ζωη»: Μια υποβρυχια Οδυσσεια στο Ιονιο ΠελαγοΣ με το Omer 6 - ενα μονοθεσιο, ποδοκινητο υποβρυχιο, σχεδιασμενο και κατασκευασμενο απο το πανεπιστημιο École de technologie supérieure, του Καναδα.

Ανεξαρτητη Ομαδα

2009

Το εγχείρημα 'Αμφίβια Ζωή ήταν μια υποβρύχια αποστολή που ηγήθηκαν ο Αυστραλός Βιολόγος θαλάσσης Λόιντ Γκόντσον και η Ελληνίδα Καρολίνα Σαρασίτη, ειδικευμένη στο μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις. Στόχος  ήταν να καλυφτεί μία απόσταση 15 ναυτικών μιλίων από την Κεφαλονιά στην Ιθάκη, με ένα ποδοκίνητο υποβρύχιο. Το εγχείρημα είχε τρεις σκοπούς: να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους νέους σχετικά με την επιστήμη και την εφαρμοσμένη μηχανική; να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του κοινού για το περιβάλλον; να προσφέρει σε φοιτητές πανεπιστημίου μια εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία να μεταφράζει τη θεωρητική τους γνώση στην πράξη.

Το Omer 6 ήταν το επιλεγμένο υποθαλάσσιο όχημα, καθότι ο σχεδιασμός του είναι βασισμένος στον αποδοτικό τρόπο κολύμβησης των πιγκουίνων (αρχή της βιομημιτικής). Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από φοιτητές του πανεπιστημίου École de technologie supérieure (ÉTS) στο Μόντρεαλ, Καναδά και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας 4.916 κόμβων στην κατηγορία μη-προωστικών, ποδοκίνητων υποβρυχίων.

Αν και οι κακές καιρικές συνθήκες περιόρισαν την υποβρύχια αποστολή σε περίπου πέντε ναυτικά μίλια, η ομάδα αντιμετώπισε και έλυσε όλες τις προκλήσεις που προέκυψαν στον θαλάσσιο βυθό. Οργανώθηκαν καθημερινές παρουσιάσεις σε σχολεία, κοινωνικές ομάδες και το κοινό στα νησιά του Ιονίου καθ’όλη τη  διάρκεια της αποστολής καθώς και μια εκπαιδευτική έκθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στο τέλος της αποστολής. Με βάση αυτά τα θετικά αποτελέσματα και την πρόοδο της μάθησης που σημειώθηκε, η ομάδα σχεδιάζει να επαναλάβει το πρόγραμμα σε μεγαλύτερη κλίμακα το καλοκαίρι του 2010.

Τελική αναφορά (στα Αγγλικά)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συντονιστής:

Godson Lloyd Matthew, Βιολόγος

Μέλη Ομάδας:

Karolina Sarasiti, Υπεύθυνη Marketing

menuShadow