Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

Αναδειξη φυτικων εκχυλισματων τηΣ ΕλληνικηΣ χλωριδαΣ ωΣ πιθανων θεραπειων για την οστεοπορωση

Τμημα ΕπιστημηΣ ΔιαιτολογιαΣ-ΔιατροφηΣ, Χαροκοπειο Πανεπιστημιο

2009

 

Ο ελλαδικός χώρος διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό φυτικών ειδών και τα περισσότερα ενδημικά είδη στην Ευρώπη αναλογικά με το μέγεθός της. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.), προειδοποιεί ότι, από πλευράς συχνότητας, η οστεοπόρωση καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τις καρδιαγγειακές νόσους και χαρακτηρίζεται πλέον ως ασθένεια επιδημικού χαρακτήρα.

Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης φυτικών εκχυλισμάτων, που προέρχονται από την ελληνική χλωρίδα και αποτελούν συστατικά της μεσογειακής διατροφής, στο μεταβολισμό των οστών.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος μελετήσαμε, ως προς την πιθανή επίδρασή τους στην οστεοπόρωση, τα φυτά׃ τσάι του βουνού (Sideritis clandestina subsp. Clandestina) που φύεται στον Πάρνωνα και στον Ταΰγετο, τσάι του βουνού (Sideritis clandestina subsp. Peloponnesiaca) που φύεται στην Κυλλήνη και στο Χελμό και το σταμναγκάθι (Cichorium spinosum) που φύεται στην παραλία της Αργολίδας.

Τα φυτά συλλέχθηκαν από την ελληνική περιφέρεια και μελετήθηκαν τα φυτοχημικά χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επεξεργασία των φυτών και απομόνωση των συστατικών τους. Τέλος, τα φυτικά εκχυλίσματα χορηγήθηκαν σε κυτταρική σειρά οστεοβλαστών, όπου έδειξαν σημαντική δράση.

Από την παρούσα μελέτη αναδεικνύεται η μοναδικότητα των χαρακτηριστικών των φυτών της ελληνικής χλωρίδας και τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάδειξη νέων φαρμακευτικών ουσιών με ευεργετική δράση στην οστεοπόρωση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συντονιστής:

Ροξάνη Τέντα, Λέκτορας, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ομάδα Μελέτης:

Νεκτάριος Αληγιάννης, Λέκτορας, Φαρμακευτική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μαρία Μαρκοπούλου, Υποψήφια Διδάκτορας, Ιατρικής Σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ιφιγένεια Μπουργιέζη, Προπτυχιακή Φοιτήτρια, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 70

17671 Καλλιθέα Αθήνα

Tel.: +30 210 95 49 111

www.ddns.hua.gr

menuShadow