Εκπαιδευση

Πρόγραμμα "Μαθαίνουμε Παρέα"

Παιζουμε, διερευνουμε, δοκιμαζουμε ιδεεΣ


 

101ο Δημοτικο Σχολειο Αθηνων - Ανω Πατησια

2017

 

Σκοπός της δράσης ήταν, μέσα από προσέγγιση θεμάτων που σχετίζονται με τη φύση της Επιστήμης, οι νεαροί μαθητές να καλλιεργήσουν δεξιότητες, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και κυρίως να καλλιεργήσουν θετική στάση απέναντι στην Επιστήμη. Οι Φυσικές Επιστήμες συνδυάστηκαν με τις ΤΠΕ και διάφορες μορφές Τέχνης, τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά προκειμένου να προωθήσουν διαδικασίες συνεργατικής διερεύνησης και ανάπτυξης της δημιουργικότητας των μαθητών. Συνδετικός κρίκος όλων το παιχνίδι, που λειτούργησε ως εργαλείο μάθησης.

Συγκεκριμένα οι δράσεις που υλοποιήθηκαν ήταν:

  • Οι μαθητές κατέγραψαν σε χαρτάκια επιστήμονες/ισσες που γνωρίζουν, ζωγράφισαν ομαδικά επιστήμονες/ισσες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, όπως τους φαντάζονταν, παρουσίασαν τους ορισμούς τους στην ολομέλεια της τάξης κι έγινε συζήτηση προκειμένου να αναδειχθούν καινούρια στοιχεία/χαρακτηριστικά που πρόσθετε η κάθε ομάδα. Στη συνέχεια συνεργάστηκαν για να φτάσουν σε έναν ορισμό ποιος ονομάζεται επιστήμονας/ισσα.
  • Με αφορμή τα «μυστηριώδη κουτιά» οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναστοχαστούν σε θέματα της φύσης της Επιστήμης, για παράδειγμα τις επιστημονικές διαδικασίες όπως η παρατήρηση μέσω των αισθήσεων, οι καταγραφές δεδομένων, οι προβλέψεις, η εξαγωγή συμπερασμάτων, η συνεργασία.
  • Έγιναν απλά πειράματα, προσομοιώσεις, ταξινομήσεις, μετρήσεις σε θεματικές των ΦΕ όπως ο ηλεκτρισμός, κυκλώματα και στατικός ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, το φως, η θερμότητα και η θερμοκρασία, κατάλληλα επιλεγμένα για την ηλικία των μαθητών. 
  • Δημιουργήθηκαν pads με θεματολογία σχετική με τις ΦΕ και τους επιστήμονες και σε ομάδες οι μαθητές, με τη χρήση των ρομπότ bee-bots, κλήθηκαν να διατρέξουν θεματικές διαδρομές και να αυτοαξιολογήσουν την προσπάθειά τους ή να αξιολογηθούν από τους συμμαθητές τους.
  • Το πρόγραμμα έκλεισε με τη «Γιορτή της Επιστήμης», όταν γονείς και φίλοι προσκλήθηκαν στην τάξη όπου είχαν δημιουργηθεί θεματικές γωνιές και όλοι μαζί με οδηγούς τους μαθητές/τριες έκαναν πειράματα και κουβέντιασαν για την Επιστήμη και τους επιστήμονες.  

 

Τάξεις που συμμετείχαν στη δραστηριότητα: Β’ Δημοτικού

Αριθμός συμμετεχόντων: 35 μαθητές και μαθήτριες

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πολυδούρη 4

Αθήνα 111 41

Τ: 210 2011026

Ε: mail@101dim-athin.att.sch.gr

menuShadow