Εκπαιδευση

Πρόγραμμα "Μαθαίνουμε Παρέα"

Ευελικτη αιθουσα
 

1ο Δημοτικο Σχολειο ΔροσιαΣ

2017

Σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία μίας ευέλικτης αίθουσας ή αλλιώς «αίθουσας των ομάδων» και ο εξοπλισμός της με υλικοτεχνική υποδομή, όπως μονά ευέλικτα θρανία, φορητούς υπολογιστές, τροχήλατους σταθμούς εργασίας και γωνιές χαλάρωσης, ώστε να εξυπηρετήσει διαφορετικό διδακτικό στόχο κάθε φορά.

Η ευέλικτη αίθουσα που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει τα εξής:

  • Είκοσι δύο μικρά μονοθέσια θρανία, ευέλικτα και προσαρμόσιμα, με ειδικές βάσεις σιλικόνης στα πόδια τους για να μετακινούνται εύκολα. Αυτά τα θρανία δεν «ανήκουν» σε κάποιο μαθητή. Μετακινούνται εξαιρετικά γρήγορα ώστε να σχηματίζουν Π, ομάδες ή να απομονώνουν μαθητές που θέλουν ησυχία για να ασχοληθούν με ατομική εργασία. Μέσα σε μια διδακτική ώρα, χωρίς φασαρία και χάσιμο χρόνου, μπορούμε να έχουμε και τις τέσσερις διατάξεις (μετωπική, Π, ομάδες, διαφοροποιημένη), ανάλογα με την πορεία της διδασκαλίας. Επίσης τα θρανία ευνοούν την διαπροσωπική επικοινωνία των μαθητών. Ουσιαστικά δεν υπάρχει «διπλανός», κανένας δεν μένει μόνος του, οι ομάδες αλλάζουν συνεχώς, ο κάθε μαθητής κάθεται σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά.
  • Πέντε «σταθμούς εργασίας» για την ομαδοσυνεργατική μέθοδο. Τροχήλατες συρταριέρες των πέντε συρταριών, ένα συρτάρι για κάθε μάθημα (Φυσική, Μαθηματικά, Γλώσσα, Ιστορία - Θρησκευτικά, Γεωγραφία). Για τις δρηστηριότητες που η τάξη χεριάζοντας να χωριστεί σε ομάδες υπήρχε η δυνατότητα να έχουν δίπλα τη συρταριέρα με τα υλικά στο συρτάρι του αντίστοιχου μαθήματος, π.χ. στο μάθημα της Φυσικής, τα 5 πρώτα συρτάρια των σταθμών είχαν τα υλικά για ένα πείραμα το καθένα, και συνολικά πραγματοποιήθηκαν 5 πειράματα. Οι ομάδες είχαν στη διάθεσή τους 10 λεπτά για να κάνουν κάθε πείραμα και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ώστε να προωθηθούν κυκλικά στον επόμενο σταθμό. Στο μάθημα της Γλώσσας η κάθε ομάδα βρήκε στο αντίστοιχο συρτάρι φυλλάδια εμπεδωτικών ασκήσεων, με τις οποίες έπρεπε να ασχοληθεί. Στο μάθημα των Μαθηματικών, επίσης υπήρχε διαφορετικό υλικό σε κάθε ομάδα, πχ σε μία προβλήματα, σε άλλη κλάσματα, σε άλλη δεκαδικοί κτλ, και εφαρμόστηκε η κυκλική μετακίνηση.
  • Ρηχές (για να μην πιάνουν χώρο) βιβλιοθήκες με ράφια (ένα για κάθε μαθητή), όπου τοποθέτησαν τα βιβλία τους προκειμένου να μην τα επιστρέφουν κάθε βράδυ σπίτι.
  • Κρεμάστρες τοίχου για τα επανωφόρια και τις τσάντες των μαθητών προκειμένου να υπάρχει ελεύθερος χώρος για την μετακίνηση των θρανίων.
  • Ένα καναπέ διθέσιο σε μια γωνία, με ένα τραπεζάκι και μια μικρή βιβλιοθήκη.

 

Τάξεις που συμμετείχαν στη δραστηριότητα: ΣΤ’ Δημοτικού

Αριθμός Συμμετεχόντων: 21 μαθητές και μαθήτριες

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αργυρουπόλεως 19

14572 Δροσιά

Τ: 2108133772

Ε: mail@dim-drosias.eyv.sch.gr

menuShadow