Εκπαιδευση

Πρόγραμμα "Μαθαίνουμε Παρέα"

«Ελα στην αυλη μαΣ»

4ο Δημοτικο Σχολειο ΘηβαΣ

2016

 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τις 3 παρακάτω εκπαιδευτικές δραστηριότητες και υλοποιήθηκε μέσα από projects, με βασικό στόχο την επεξεργασία τους από τα παιδιά μέσα από την ομαδική εργασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με αυτήν:

«Οι φτερωτοί μας συγκάτοικοι»: Οι μαθητές δημιούργησαν κολάζ, σκίτσα, ζωγραφιές πουλιών πραγματοποιώντας έρευνα και παρακολουθώντας εκπαιδευτικά βίντεο και ταινίες, κατασκεύασαν φωλιές πουλιών στην αυλή του σχολείου και επισκέφθηκαν το άλσος Μοσχοποδίου- Θήβας και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» .

«Το φως και ο αέρας ενεργούν μαζί μας»: Η εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιήθηκε με σταδιακό εμπλουτισμό της σκέψης και της πληροφόρησης των μαθητών σχετικά με την έννοια της ενέργειας. Η παρουσίαση και γνωριμία με ένα φωτοβολταϊκό πάνελ απεδείχθη μία άκρως ενδιαφέρουσα και ελκυστική δραστηριότητα. Οι τελικές δραστηριότητες (κατασκευές, εικονόλεξα, παζλ, αποτύπωση σε χαρτόνι μιας ανεμογεννήτριας συνδυασμένη με πληροφορίες για τη λειτουργία της) οδήγησαν στον καθορισμό των σημαντικών στοιχείων που αποτελούν τη βάση για την αξιοποίηση της ενέργειας στην καθημερινή ζωή και τελικά στο να καταστούν οι μαθητές υπεύθυνοι πολίτες του πλανήτη.

«Η αυλή μας, αυλή του βιβλίου»: Οι μαθητές μελέτησαν, ανέλυσαν εννοιολογικά και επεξεργάστηκαν γλωσσικά επτά παραμύθια με θέμα την διαφορετικότητα. Από την επεξεργασία των παραμυθιών προέκυψε με την συνδρομή της συγγραφέως – εικονογράφου κας Δενεζάκη, ένα δικό μας νέο παραμύθι με πρωταγωνιστές τους ήρωες των παραμυθιών. Το παραμύθι γράφτηκε, εικονογραφήθηκε και δραματοποιήθηκε από τους μαθητές στην γωνιά ανάγνωσης του αύλειου χώρου του σχολείου μας. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής δραστηριότητας ήταν τόσο καλό ώστε συναποφασίσαμε η εκτύπωση του παραμυθιού σε τυπογραφείο, σύμφωνα με τα πρότυπα των εκδοτέων παραμυθιών.

Διαβάστε εδώ τον αναλυτικό απολογισμό.

 

Τάξεις που συμμετείχαν στη δραστηριότητα: Β’, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ’ Δημοτικού

Αριθμός συμμετεχόντων: 187 μαθητές και μαθήτριες

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αγίου Αθανασίου 34

2262029063

mail@4dim-thivas.voi.sch.gr

32200, Θήβα

 

menuShadow