Εκπαιδευση

Πρόγραμμα "Μαθαίνουμε Παρέα"

Ολα μαζι τα δαχτυλα του χεριου δινουν το χαδι κι αΣ μην ειναι κανενα ιδιο με το αλλο: Εκπαιδευτικο προγραμμα για τη διαφορετικοτητα και την αλληλεγγυη

Δημοτικο Σχολειο Μικροκαμπου ΚιλκιΣ

2015

Σκοπός του προγράμματος ήταν να διαμορφώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αντιλήψεις, στάσεις και πρακτικές απέναντι στη διαφορετικότητα των μελών της κοινότητάς τους και να αναπτύξουν ειλικρινή διάθεση για αλληλεγγύη και συνεργασία με το σύνολο των μελών της κοινότητας. Υλοποιήθηκε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 3θέσιου Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Μικρόκαμπου με τη συνεργασία άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φορέων και ατόμων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε δέκα διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων, προκειμένου να προσεγγίσουν το θέμα από πολλές πλευρές: δραματοποιήσεις, παιχνίδια ρόλων και δημιουργία παραμυθιών, παρακολούθηση και ανέβασμα θεατρικής παράστασης με θέμα τη διαφορετικότητα, δημιουργία και παρουσίαση σε έκθεση εικαστικών έργων, παρακολούθηση σχετικών ταινιών, συζητήσεις με τη συμμετοχή ψυχολόγων με στόχο την ανάδειξη της διαφορετικότητας του καθενός, εκμάθηση στοιχείων της νοηματικής γλώσσας με σκοπό την επικοινωνία και ανάπτυξη σχέσεων με μαθητές με προβλήματα ακοής, συνεργασία με μαθητές με κινητικά προβλήματα, μελέτη βιογραφιών ατόμων που, παρά τη διαφορετικότητά τους, διακρίθηκαν για την κοινωνική προσφορά τους ή τη συνεισφορά τους στην τέχνη και γνωριμία με την έννοια της βιοποικιλότητας ως παράγοντα διατήρησης και εξέλιξης των ειδών.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Ο βιωματικός χαρακτήρας των δραστηριοτήτων συνέβαλε ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να συμμετέχουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτές. Άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία είναι ο κανόνας στη φύση αλλά και στις ανθρώπινες κοινωνίες. Έδειξαν να κατανοούν ότι κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλο και ότι ο καθένας έχει ιδιαίτερα χαρίσματα τα οποία εφόσον του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει είναι δυνατό να προσφέρει στην κοινότητα που ζει. Αντιθέτως, ο κοινωνικός αποκλεισμός μειώνει τις δυνατότητες εξέλιξης της κοινότητας, καθώς δημιουργεί εντάσεις και στερεί από την κοινότητα πολύτιμο δυναμικό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατανόησαν ότι η ανάπτυξη σχέσεων με τους άλλους απαιτεί αμοιβαία προσπάθεια και έλεγχο του εγωισμού που συχνά γίνεται εμπόδιο στη δημιουργία προσωπικών σχέσεων.

Ιστοσελίδα Προγράμματος:  blogs.sch.gr/cioannidis

Συντονιστής Εκπαιδευτικός: Χρήστος Ιωαννίδης

Μικρόκαμπος

57011 Κιλκίς

Τηλ.: 23410 98 473

Φαξ: 23410 98 286

mail@dim-mikrp.kil.sch.gr

 

menuShadow