Εκπαιδευση

Εκδοση «Στο σχολειο ξεχνω τη φυλακη»

ΚωσταΣ ΜαγοΣ, ΛεκτοραΣ ΔιαπολιτισμικηΣ ΕκπαιδευσηΣ, Πανεπιστημιο ΘεσσαλιαΣ - ΕκδοσειΣ Καλειδοσκοπιο

2015

Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου λειτουργεί, από το 2010, το 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Οι μαθητές του Σχολείου κατάγονται από διαφορετικές χώρες και οι περισσότεροι από αυτούς γνωρίζουν λίγα ή καθόλου ελληνικά, επομένως η διδασκαλία και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς του συγκεκριμένου Σχολείου.

Η έκδοση με τίτλο «Στο σχολείο ξεχνώ τη φυλακή» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο διαπολιτισμικού εκπαιδευτικού προγράμματος με αντικείμενο την εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας που υλοποιήθηκε στο σχολείο. Πρόκειται για μια σύνθεση ιστοριών και εμπειριών που αφηγήθηκαν οκτώ μαθητές μετανάστες από το Πακιστάν, ηλικίας από 17 έως 21 ετών.

Με τη στήριξη του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε ψηφιακή επανεκτύπωση της έκδοσης και διανομή της στην Ύπατη Αρμοστία, σε κέντρα κράτησης μεταναστών και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στα νησιά Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο. 

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις ιστορίες των μαθητών στον ακόλουθο σύνδεσμο.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η συμμετοχή σε κατάλληλα σχεδιασμένες και οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις στους χώρους εγκλεισμού μπορεί να επηρεάσει θετικά τους κρατούμενους και να εξομαλύνει την επανένταξή τους στην κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια σε πολλές φυλακές ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και παρεμβάσεις.

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ομήρου 50

10672 Αθήνα

Τηλ.: 210 36 27 641, 210 36 32 788

info@kaleidoscope.gr

www.kaleidoscope.gr

menuShadow