Εκπαιδευση

Πρόγραμμα "Μαθαίνουμε Παρέα"

Παιχνιδοτραγουδα στιΣ αυλεΣ του κοσμου

21ο Δημοτικο Σχολειο Αθηνων 

2017

Η σχολική χορωδία κατέχει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του σχολείου. Πέρα από το γεγονός ότι πλαισιώνει τις γιορτές του σχολείου είναι μια ευκαιρία μαθητές διαφορετικών ηλικιών να βρεθούν σε μια κοινή δραστηριότητα και να γνωριστούν καλύτερα, να λειτουργήσουν σαν ομάδα και να συνεργαστούν παρέα μέσα από μια δραστηριότητα που δεν τους στρεσάρει, αντιθέτως τους κάνει να αισθανθούν δημιουργικοί, αποδεχόμενοι πιο εύκολα τη διαφορετικότητα των συγχορωδών τους και εξαλείφοντας περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών.

Στόχος του προγράμματος ήταν να έρθουν οι μαθητές μας σε επαφή με μουσικές άλλων πολιτισμών άγνωστων σε αυτούς μέσα όμως από κάτι πολύ γνώριμο. Το σχολείο είναι ένας χώρος πολυπολιτισμικός μέσα στον οποίο συναντούνται παιδιά από 20 διαφορετικές χώρες. Η επαφή τους με διαφορετικά ήθη και πολιτισμικά στοιχεία είναι συνάμα κάτι αυτονότητο αλλά και πολύ αναγκαίο.

Το “παιχνιδοτράγουδο” είναι ένα είδος τραγουδιού που υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς. Στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας κυκλικός χορός με τη συνοδεία του τραγουδιού “Η μικρή Ελένη” ενώ στο Κογκό ένας κυκλικός χορός όπως το “Banaha”, όπου τα παιδιά καλούν ένα πιθηκάκι να πάρει την τροφή του από το δέντρο. Με τον τρόπο αυτόν έγιναν αντιληπτά στα παιδιά της σχολικής χορωδίας τα κοινά ήθη λαών διαφορετικών μεταξύ τους. Διδάχθηκαν επιλεγμένα παιχνιδοτράγουδα μέσα στα πλαίσια του προγράμματος και στη συνέχεια τα παρουσίασαν σε εκδηλώσεις και θα τα ηχογράφησαν με στόχο την κυκλοφορία και διάθεση στο ευρύτερο κοινό ενός ψηφιακού δίσκου με τα παιχνιδοτράγουδα.

Ακολουθώντας την μέθοδο επίλυσης προβλήματος, ασχολήθηκαν με ζητήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, καθώς και της δυσκολίας στην επικοινωνία μεταξύ των μαθητών, μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και μεταξύ των γονιών.

Ακολουθώντας την μέθοδο Bloom, προσεγγίστηκαν καταρχήν κάποια παιχνιδοτράγουδα σε δραματοποιημένη μορφή, κάτι που βοήθησε ιδιαίτερα στην κατανόηση, κυρίως για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Αφού κατανόησαν τις βασικές έννοιες,  διδάχθηκαν τα τραγούδια και προετοιμάστηκαν για την ηχογράφησή τους. Στη συνέχεια, μίλησαν για τις ομοιότητες και τις διαφορές των παιχνιδιών και των παιχνιδοτράγουδων στον κόσμο, όπως φαίνονται μέσα από τα λόγια των δειγμάτων μας. Κατά την ηχογράφηση δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να κατανοήσουν στην πράξη έννοιες της ακουστικής και της ηχοληψίας που στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού έχουμε συζητήσει στο μάθημα της Μουσικής.

Αποτέλεσμα αυτής της ενασχόλησης της χορωδίας μας με αυτό το είδος τραγουδιών ήταν η πραγματοποίηση συναυλιών και παιχνιδιών-δρώμενων με το πρόγραμμα αυτό και η παραγωγή μουσικού ψηφιακού δίσκου (CD), ο οποίος διατέθηκε προς πώληση μέσω της ιστοσελίδας (blog) του σχολείου και από ομάδες μαθητών μεγαλύτερων τάξεων που ανέλαβαν σε συνεργασία με τους υπεύθυνους δασκάλους την προώθηση και πώλησή του στην τοπική κοινωνία.

 

Τάξεις σου συμμετείχαν στη δραστηριότητα: Β’, Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού

Αριθμός συμμετεχόντων: 40 περίπου μαθητές και μαθήτριες

 


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κύπρου 43

112 53 Αθήνα

Τ: 210 8652643

Ε: 21dimath@sch.gr

menuShadow