Εκπαιδευση

Πρόγραμμα "Μαθαίνουμε Παρέα"

Οι 12 Αθλοι του Ηρακλη

11ο Νηπιαγωγειο Ασπροπυργου

2017

 

Σκοπός του προγράμματος ήταν ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η εφαρμογή μίας θεματικής προσέγγισης, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν ενδιαφέρον για την ελληνική μυθολογία , να γνωρίσουν το μυθικό πρόσωπο του Ηρακλή και τους άθλους του, να προβληματιστούν και να δώσουν λύσεις σε διλλήματα και προβλήματα μυθολογικών ανθρώπων και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της δράσης, οργανώθηκαν ομαδικά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες, όπως θεατρικό παιχνίδι, δραματοποιήσεις, αλλά και εικαστικές δραστηριότητες. Συγχρόνως, εγκαθιδρύθηκε ένα σύνολο κανόνων που αφορούσαν στη γενικότερη συμπεριφορά των παιδιών μέσα στην τάξη, στις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς και στην τήρηση των κανόνων διαλόγου και συζήτησης.

Τα παιδιά, μέσω ασκήσεων ελεύθερου συνειρμού, δημιούργησαν ένα ιστόγραμμα όπου καταγράφηκαν οι ήδη υπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες τους γύρω από το θέμα. Στη συνέχεια γνώρισαν το «Η» του Ηρακλή, έγραψαν και έμαθαν το όνομά του και ομαδοποίησαν τις λέξεις που ξεκινούν από «η». Μέσα από εικονόλεξα γνώρισαν την οικογένεια του Ηρακλή και ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με τον Όλυμπο και τους θεούς του. Έτσι, γνώρισαν τους ολύμπιους θεούς, έμαθαν τα ονόματά τους μέσα από τη δημιουργία ενός πίνακα αναφοράς, τις ιδιότητες του καθενός μέσα από κολάζ και τα σύμβολά τους μέσα από ομαδικές χαρτεπικολλήσεις, κρεμάλα, κρυπτόλεξα και επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης, ψήφισαν τον αγαπημένο τους θεό μαθαίνοντας τη χρήση ενός πίνακα διπλής όψεως. Τέλος, αναζήτησαν εικόνες των θεών στο διαδίκτυο, έγραψαν τα ονόματά τους στον υπολογιστή και με τη μέθοδο papier mache δημιούργησαν τον Όλυμπο.

Έπειτα, τα παιδιά αναζήτησαν έντυπο υλικό με θέμα τη μυθολογία, τον Ηρακλή και τους άθλους του. Επισκέφθηκαν την τοπική βιβλιοθήκη όπου δανείστηκαν τα βιβλία που θα χρησιμοποιούσαν σε επόμενες φάσεις του προγράμματος. Μέσα από τις αναγνώσεις των εν λόγω βιβλίων και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι που συμμετείχαν, τα παιδιά κατανόησαν τον ήρωα Ηρακλή, όπως επίσης και τους λόγους που έπρεπε να προβεί στην εκτέλεση των 12 άθλων, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια των θεών. Έπειτα ήρθαν σε επαφή με την ενήλικη ζωή του ήρωα και μέσα από δραματοποιήσεις, συμπλήρωση φύλλων εργασίας, παιχνίδια ρόλων, αλλά και επισκέψεις και εργασίες πεδίου, τα παιδιά γνώρισαν τους άθλους του Ηρακλή.  

 

Τάξεις που συμμετείχαν στη δραστηριότητα: Νήπιο και Προνήπιο

Αριθμός συμμετεχόντων: 32 μαθητές και μαθήτριες

Τέρμα Βιτσέντζου Κορνάρου

Ασπρόπυργος (Ρουπάκι)

Τ: 2105597840

E: mail@11nip-asprop.att.sch.gr 

 

menuShadow