Εκπαιδευση

Ελληνικο Μαθητικο Κοινοβουλιο τηΣ ΕπιστημηΣ

Science View

2016

Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, που υποστηρίχθηκε φέτος από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, είναι ένας θεσμός του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science), ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης και της έρευνας.

Η φετινή κεντρική θεματική ενότητα των εργασιών του Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης ήταν «Το μέλλον του Ανθρώπου», με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα υγείας και συμμετείχαν περισσότεροι από 500 μαθητές από 45 σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι είχαν δημιουργήσει 60 διαφορετικές ομάδες εργασίας στο πλαίσιο του Ελληνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης. Η δράση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από τη Science View σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Για πρώτη φορά η δράση πραγματοποιήθηκε και διαδικτυακά, παρέχοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες μαθητές από 30 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας να συνδεθούν και να συμμετάσχουν στις εργασίες.

Η κεντρική εκδήλωση του Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης πραγματοποιήθηκε στις 21, 22 και 23 Μαρτίου 2016 και φιλοξενήθηκε σε οργανισμούς οι οποίοι παράγουν και προάγουν την Έρευνα: στο Αμφιθέατρο «Θέμις Κανελλόπουλος» στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αθήνα, ενώ  τα σχολεία τα οποία συμμετείχαν από τη Βόρεια Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη στο Noesis - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας.

Η Science View, (Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων, Συγγραφέων & Επικοινωνιολόγων Επιστήμης), είναι ένας αστικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την επικοινωνία της επιστήμης και τη διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία και αποτελεί ενεργό μέλος της EUSJA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Δημοσιογράφων της Επιστήμης, http://www.eusja.org).

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το δείτε εδώ.

Διαφημιστικό σποτ του Ελληνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου 2016 μπορείτε να δείτε παρακάτω:

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Τα «Ευρωπαϊκά Μαθητικά Κοινοβούλια Επιστήμης» είναι πρωτοβουλία του γερμανικού οργανισμού «Wissenschaft im Dialog» και ξεκίνησαν το 2013-2014 (http://www.student-parliaments.eu). Ο οργανισμός αυτός κάθε δύο χρόνια καλεί φορείς από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να διοργανώσουν τα «Εθνικά Μαθητικά Κοινοβούλια Επιστήμης» στη χώρα τους. Σε κάθε «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο» επιλέγεται ένα κεντρικό επιστημονικό θέμα και προσδιορίζονται συγκεκριμένες θεματικές πάνω στις οποίες δουλεύουν οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους και ειδικούς επιστήμονες/ερευνητές. Από τις διεργασίες των εθνικών κοινοβουλίων εκλέγονται οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας οι οποίοι συμμετέχουν στο «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο» και παρουσιάζουν, ανά θεματική, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το εθνικό κοινοβούλιο. Η δράση απευθύνεται σε νέους από 15 έως 19 ετών που ενδιαφέρονται για την επιστήμη και την έρευνα, θέλουν να γνωρίσουν καταξιωμένους επιστήμονες και επιθυμούν να ασχοληθούν με επίκαιρα επιστημονικά θέματα. Σκοπός της δράσης είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την ανταλλαγή απόψεων και τη σύνθεση ιδεών, τις τεχνικές επιχειρηματολογίας, την καλλιέργεια ομαδικότητας και συνεργασίας, την ανάπτυξη κριτικού πνεύματος και αναλυτικής σκέψης και τον προβληματισμό τους σε καίρια θέματα της σύγχρονης κοινωνίας στην οποία ζουν. To Eυρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης συντονίζεται από το φορέα Wissenschaft im Dialog.

 

Μισαραλιώτου 2

11742 Αθήνα

Τηλ.: 210 9231955

Φαξ: 210 9231956

e-mail: info@scienceview.gr

Ιστοσελίδα: http://www.scienceview.gr

menuShadow