Εκπαιδευση

Εκπαιδευτικο προγραμμα «Πρωτη Ωρα: Σινεμα», για την τεχνη του κινηματογραφου

Κινηματογραφικη Εταιρεια Αθηνων

2015

Η αφίσα του εκπαιδευτικού προγράμματος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών

Η Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995, στοχεύοντας στην εξοικείωση του ελληνικού κοινού με τον ανεξάρτητο αμερικανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο. Για το σκοπό αυτό διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», το Athens Open Air Film Festival και άλλες δράσεις φωτίζοντας άγνωστες πτυχές του κινηματογράφου. Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της, υλοποιεί σε σχολεία επιλεγμένων περιοχών της χώρας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρώτη Ώρα: Σινεμά», με τη συμμετοχή κριτικών κινηματογράφου, σκηνοθετών και ηθοποιών, προκειμένου να μυήσει με πρωτοποριακό και διαδραστικό τρόπο τους μαθητές στην ιστορία και την κουλτούρα του κινηματογράφου.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενίσχυση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στηρίζει φέτος την υλοποίηση του προγράμματος «Πρώτη Ώρα: Σινεμά» σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με στόχο τον εμπλουτισμό της μαθησιακής διαδικασίας και την περαιτέρω εξοικείωση των μαθητών και των καθηγητών τους με την έβδομη τέχνη. 

Μέσω μιας συνοπτικής εικόνας της ιστορίας του παγκόσμιου, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού κινηματογράφου και σε συνδυασμό με σχολικά μαθήματα όπως η Ιστορία, οι Θετικές επιστήμες, η Ελληνική ή Ξένη Γλώσσα και η Γεωγραφία, δημιουργείται ένα κινηματογραφικό παιχνίδι μάθησης. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ίδια πρωταρχικά υλικά που περισσότερα από 120 χρόνια πριν οδήγησαν στην εφεύρεση του κινηματογράφου: μέσα από κλασικά παιχνίδια οπτικών τρικ του 19ου αιώνα, τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τις βασικές αρχές και φυσικούς νόμους που διέπουν την αναπαραγωγή της κινούμενης εικόνας. Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευτικά βίντεο και αποσπάσματα από κλασικές ταινίες προβάλλονται, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως κατανοητή η εξέλιξη και τα κύρια στάδια της τέχνης κινηματογράφου, από τη σημασία της σκηνοθεσίας και του μοντάζ έως τη δημιουργία ευφάνταστων ειδικών εφέ.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής καθώς το πρόγραμμα θα επιστρεψει στα σχολεία τον Οκτώβριο του 2015.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι μάθαμε

Από το ξεκίνημα του προγράμματος, το 2014, έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε περισσότερα από 80 σχολεία σε όλες τις περιοχές της Αττικής. 

Εμμανουήλ Μπενάκη 5

15238 Χαλάνδρι

Τηλ.: 210 60 61 560

 

menuShadow