ΠολιτισμοΣ

3ο ΔιεθνεΣ Φεστιβαλ ΜουσικηΣ Μολυβου 

ΔιεθνεΣ Φεστιβαλ ΜουσικηΣ Μολυβου

2017


Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου, ενώ νωρίτερα, 9-13 Αυγούστου, οργανώθηκαν πρωτότυπες προ-φεστιβαλικές δραστηριότητες σε διάφορα σημεία της Λέσβου. Με θεματική του φετινού προγράμματος την “Κάθαρση”, οι 19 εξέχοντες μουσικοί που έφθασαν στο νησί από όλο τον κόσμο, εξερεύνησαν την ιαματική δύναμη της μουσικής, μέσα από τα συναρπαστικά έργα που ερμήνευσαν.

 

“Μας ενδιαφέρει η έννοια της κάθαρσης μέσα από την τέχνη, όπως διαμορφώθηκε από τον Αριστοτέλη, ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ξεπεράσουμε μία κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης παρακολουθώντας την να ξεδιπλώνεται στην σκηνή. Την συγκεκριμένη στιγμή, η μουσική από την μία πλευρά καθρεπτίζει τις προσωπικές εσωτερικές μας συγκρούσεις και από την άλλη γίνεται η θεραπευτική αυτή ενέργεια που μας γιατρεύει -η δύναμη της τέχνης και της μουσικής
ειδικότερα να επουλώνει τα τραύματα” αναφέρουν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και συμπληρώνουν μαζί με τον Δημήτρη Τρύφων, με τον οποίο ίδρυσαν το Φεστιβάλ: “Σε έναν νησί που τόσο έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, η μουσική έρχεται να προσφέρει στις ψυχές των ανθρώπων. Ο τρόπος με τον οποίο δέχτηκαν αλλά και υποστήριξαν το φεστιβάλ οι κάτοικοι του Μολύβου και όλου του νησιού αυτά τα τρία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας και είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη προσφορά και την ανεξάντλητη ενέργεια όλων των εθελοντών που συμμετέχουν». 

 

Οι μουσικοί που έλαβαν μέρος στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, έχουν στις αποσκευές τους υψηλές διακρίσεις στον χώρο της κλασικής μουσικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, που έχει χαρακτηριστεί ως κορυφαία Λούλου της εποχή μας, ερμηνεύοντας τελευταία τον ομώνυμο ρόλο στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης σε σκηνοθεσία του Ουίλιαμ Κέντριτζ, τον Κύριλ Τρούσοφ έναν από τους πλέον χαρισματικούς
βιολονίστες της γενιάς του και τακτικό σολίστ στις κορυφαίες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και την Κάρολαϊν Γκούλντινγκ, βραβευμένη βιολονίστρια με υποψηφιότητα και για γκράμμυ που σύμφωνα με έγκριτους κριτικούς μέσα σε μία δεκαετία έχει εξελιχθεί από μία υπερταλαντούχα έφηβη μουσικός σε μία ολοκληρωμένη ερμηνεύτρια που βρίσκεται στον δρόμο προς μια πολύ σημαντική καριέρα.

 

Μερικές μέρες νωρίτερα, από τις 9 έως τις 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι προ-φεστιβαλικές δραστηριότητες οπού, με αφορμή την μουσική, το κοινό είχετην ευκαιρία να γνωρίσει άλλα μέρη και άλλες πτυχές του νησιού, όπως το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι, τα Θερμά Λουτρά της Γέρας, να μυηθεί στην οινογνωσία –οινοποιείο Μεθυμναίος- και να επισκεφθεί το Μουσείο Ιακωβίδη στα Χύδηρα και να περιηγηθεί στο Ιερό του Μέσσου.

 

Το Ίδρυμα Λάτση είναι υποστηρικτής τόσο του Φεστιβάλ όσο και του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα υλοποιηθεί σε σχολεία της Λέσβου τον προσεχή χειμώνα φέρνοντας σε επαφή τους μαθητές του νησιού με την κλασική μουσική.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

81108 Μόλυβος/Λέσβος

 +30 22530 71264

Email: office@molyvosfestival.com

facebook: facebook.com/molyvosfestival

menuShadow