ΠολιτισμοΣ

ΠανελληνιοΣ ΠοιητικοΣ ΔιαγωνισμοΣ για τα 100 Χρονια απο τη Ληξη του Α’ Παγκοσμιου Πολεμου 

Βρετανικη Πρεσβεια στην Αθηνα

2016

 

Το Ίδρυμα ήταν ο βασικός χρηματοδότης του ποιητικού διαγωνισμού για ενήλικες και μαθητές που κατοικούν στην Ελλάδα τον οποίο διοργάνωσε το 2016 η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Θέμα ήταν η ειρήνη, η συμφιλίωση και η θυσία. Πηγή έμπνευσης ήταν το έργο των Βρετανών ποιητών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ο Wilfred Owen, ο Rudyard Kipling, ο Thomas Hardy και ο Rupert Brooke, που με το έργο τους σε μία φρικτή περίοδο της ιστορίας, ανέδειξαν το σθένος της ανθρώπινης φύσης κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μέσα από τα έργα των ποιητών αυτής της γενιάς, φωτίστηκε η λεπτή γραμμή που συνδέει τον ρομαντισμό και ρεαλισμό και μέχρι σήμερα το έργο τους αποτελεί αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

 

Ο διαγωνισμός, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 και η υποβολή των ποιημάτων διήρκεσε μέχρι τον Μάιο 2016. Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και ποιητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία.

 

Οι κατηγορίες για μαθητές ήταν α) Πρωτότυπο Ποίημα στα Αγγλικά και β) Πρωτότυπο Ποίημα στα Ελληνικά, ενώ για τους ενήλικες οι κατηγορίες ήταν α) Πρωτότυπο Ποίημα και β) Μετάφραση ποιήματος Βρετανού ποιητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Η απονομή των βραβείων έγινε στις 11 Νοεμβρίου 2016, Ημέρα της Εκεχειρίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

  • 500 άτομα ηλικίας 12 έως 78 ετών από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον διαγωνισμό ποίησης.
  • Συνολικά στον διαγωνισμό βραβεύθηκαν 6 μαθητές και 5 ενήλικες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πλουτάρχου 1

106 75 Αθήνα

Τ: +30 210 7272 600

E: information.athens@fco.gov.uk

 

menuShadow