Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

ΠροσδιορισμοΣ φυσικων αναστολεων ανθρωπινων ηπατοκυτταρικων καρκινωματων μεσω συστημικηΣ βιολογικηΣ προσεγγισηΣ

Σχολη Μηχανολογων Μηχανικων Εθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο

2014

Τα ανθρώπινα ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) αναπτύσσονται σε περιβάλλον φλεγμoνής. Καθώς οι υπάρχουσες θεραπευτικές μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές, νέες στρατηγικές πρόληψης/θεραπείας είναι αναγκαίες. Φυτικές ενώσεις με αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να αποτελέσουν μια εναλλακτική προσέγγιση κατά των HCC. Η παρούσα μελέτη στοχεύει να προσδιορίσει τέτοια βιομόρια και να διερευνήσει τους μηχανισμούς δράσης τους συνδυάζοντας δοκιμές υψηλής απόδοσης με μια συστημική ανάλυση κυτταρικών σηματοδοτικών δικτύων. Κύτταρα HCC θα εκτεθούν σε φυσικές ενώσεις παρουσία ή απουσία επαγωγέων φλεγμονής/κυτταρικής αύξησης και τα επίπεδα 30 εκκρινόμενων κυτταροκινών και 15 φωσφωπρωτεϊνών θα εκτιμηθούν στην πλατφόρμα Luminex 200. Στη συνέχεια θα εφαρμοστεί βιοπληροφορική ανάλυση προκειμένου να κατασκευαστούν χάρτες μονοπατιών που θα συνδέουν τη λειτουργία της έκκρισης κυτταροκινών με τη σηματοδοτική δραστηριότητα. Η βιολογική σημασία των προκαλούμενων από τις ενώσεις μεταβολών θα εκτιμηθεί σε μοντέλα κυτταρικής ανάπτυξης, μετάστασης και αγγειογένεσης. Η προτεινόμενη προσέγγιση αναμένεται να αποκρυπτογραφήσει τις δράσεις βιοενεργών ενώσεων και να υποδείξει νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις κατά των HCC. 

Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκε και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της επιδίωξης του Ιδρύματος να ενισχύσει επιστημονικές ομάδες των οποίων όλα τα μέλη είναι κάτω των 40 ετών.

Τελική αναφορά (στα Αγγλικά)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συντονιστής:

Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Καθηγητής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ομάδα Μελέτης: 

Μαρία Μιχαηλίδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ηρώων Πολυτεχνείου 9

15780 Ζωγράφου

Τηλ.: 210 77 21 000

www.mech.ntua.gr/gr/home

menuShadow