Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

Νανοσυνθετα υλικα με βαση το τσιμεντο ενισχυμενα με γραφενιο με ικανοτητα αυτο-αισθησηΣ και παρακολουθησηΣ 

Τμημα Μηχανικων ΟικονομιαΣ & ΔιοικησηΣ Πανεπιστημιο Αιγαιου

2014

Στόχος της μελέτης είναι η εφαρμογή καινοτόμων νέων νανοϋλικών για την ανάπτυξη πολύ-λειτουργικών νανοσυνθέτων υλικών με βάση το τσιμέντο. Τα υλικά, πλέον της αύξησης των μηχανικών τους ιδιοτήτων, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια ως αισθητήρες για την παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας της κατασκευής. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις που απαιτούν τη χρήση επικολλημένων αισθητήρων υψηλού κόστους, η παρούσα πρόταση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός ευφυούς δομικού υλικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αισθητήρας για την παρακολούθηση της παραμορφωσιακής κατάστασης του δομικού στοιχείου. Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρησιμοποιηθούν καινοτόμα νανοϋλικά, όπως νανο-φύλλα γραφενίου και ίνες PVA με ενσωματωμένους νανοσωλήνες άνθρακα από το CNRS στο Bordeaux. Το τελικό προϊόν θα παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τη δημόσια ασφάλεια, π.χ. παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της έναρξης και της διάδοσης της βλάβης σε κτίρια, γέφυρες, σήραγγες και άλλες εφαρμογές πολιτικού μηχανικού καθώς και περιπτώσεις αποκατάστασης μνημείων της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. 

Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκε και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της επιδίωξης του Ιδρύματος να ενισχύσει επιστημονικές ομάδες των οποίων όλα τα μέλη είναι κάτω των 40 ετών.

Τελική αναφορά (στα Αγγλικά)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συντονιστής:

Νικόλαος Αλεξόπουλος, Λέκτορας, Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ομάδα Μελέτης:

Ευάγγελος Φάββας, Ειδικός Επιστήμονας, Τομέας Φυσικοχημείας, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Célia Mercader, Μηχανικός έρευνας και ανάπτυξης, Τεχνολογικό ινστιτούτο έρευνας των συνθέτων υλικών του Aquitaine, Γαλλία

Κουντουριώτου 41

82100 Χίος

Τηλ.: 22710 35 400

Φαξ: 22710 35 429

tmod_gram_foit@aegean.gr

www.fme.aegean.gr

menuShadow