Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

Mια νεα προσεγγιση για τον προσδιορισμο του ρολου τηΣ α-συνουκλεΐνηΣ, τηΣ πρωτεΐνηΣ που προαγει τη νοσο του Παρκινσον, στον πυρηνα των κυτταρων

Τμημα ΜοριακηΣ ΒιολογιαΣ και ΓενετικηΣ, Δημοκριτειο Πανεπιστημιο ΘρακηΣ

2014

Η α-συνουκλεΐνη (α-συν) είναι μια μικρή πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην παθογένεση της νόσου του Πάρκινσον και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Παρότι ταυτοποιήθηκε εδώ και αρκετά χρόνια, η φυσιολογική κυτταρική λειτουργία της παραμένει αδιευκρίνιστη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών έχει εστιαστεί στην νευροεκφυλιστική της δράση. Μια σειρά από πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η φωσφορυλιωμένη στη σερίνη129 α-συν εντοπίζεται στον πυρήνα των κυττάρων όπου ενδεχομένως αλληλεπιδρά με το DNA, τις ιστόνες, και με μεταγραφικούς παράγοντες. Τα παραπάνω αποτελέσματα υποδεικνύουν έναν πιθανό ρολό της α-συν στην μεταγραφή του DNA και επιβάλουν την περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου της στον πυρήνα. Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η συστηματική ανάλυση, τόσο σε βιοχημικό όσο και σε μοριακό επίπεδο, της αλληλεπίδρασης του DNA με την α-συν. Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα συμβάλουν αποφασιστικά στην κατανόηση της φυσιολογικής λειτουργίας της α-συν και θα θέσουν ένα νέο πλαίσιο μελέτης της νευροεκφυλιστικής της δράσης, ενώ μπορεί να βοηθήσουν και στο σχεδιασμό λελογισμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων. 

Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκε και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της επιδίωξης του Ιδρύματος να ενισχύσει επιστημονικές ομάδες των οποίων όλα τα μέλη είναι κάτω των 40 ετών.

Συντονιστής:

Κατερίνα Παλαιολόγου, Λέκτορας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ομάδα Μελέτης:

Ελντέμ Σαδίκογλου, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πανεπιστημιούπολη,

περιοχή Δραγάνα,

68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 25510 30 610 &13

Fax: 25510 30 613

www.mbg.duth.gr

menuShadow