Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

Υγροκρυσταλλικη νανοτεχνολογια: λειτουργικη στοχευση και αναπτυξη υπερδομων σε ανισοτροπικα "χαλαρα" υλικα

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔημοκριτοΣ

2012

Η σύζευξη της υγροκρυσταλλικής επιστήμης και τεχνολογίας με τη νανοτεχνολογία δημιουργεί ένα νέο, επιστημονικό πεδίο που στοχεύει στην ανάπτυξη «χαλαρών» υλικών, που χαρακτηρίζονται από υψηλής περιπλοκότητας μοριακή οργάνωση και εξαιρετικές ιδιότητες για την τεχνολογία οθονών και αισθητήρων. Η μελέτη επιδιώκει στην παραγωγή νέας γνώσης σχετικά με τις ιδιότητες και τις φάσεις καινοτόμων υβριδικών υλικών πού αποτελούνται από νανοσωματίδια διεσπαρμένα σε υγρούς κρυστάλλους.

Η διασπορά σφαιρικών κβαντικών τελειών (CdSe) επιφανειακά κατεργασμένων με ελαϊκή αμίνη και τρι-οκτυλοφωσφίνη σε σιδηροηλεκτρικούς υγρούς κρυστάλλους επιφέρει τη σταθεροποίηση των υγροκρυσταλλικών Μπλε φάσεων σε μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος. Ο μηχανισμός που διέπει το φαινόμενο αυτό έγκειται στην αλληλεπίδραση των νανοσωματιδίων με τον πυρήνα σειρών επιφανειακών ατελειών (disclinations) του υγροκρυσταλλικού πλέγματος.

Η Μελέτη παρουσιάζει ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να αλληλεπιδράσουν και με άλλα είδη πλεγματικών ατελειών (screw dislocations) με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της φάσης TGBA (twist grain boundary) καθώς και την αλλοίωση της περιοδικότητας των σμηκτικών επιπέδων με άμεσες επιπτώσεις στις μεταπτώσεις φάσης των υγρών κρυστάλλων. Καταδεικνύεται επίσης ότι πέραν του μεγέθους των νανοσωματιδίων, είναι το σχήμα και η ευκαμψία του μορίου της ελαϊκής αμίνης που ελέγχει της μακροσκοπικές ιδιότητες των νέων υλικών. Τέλος, καταδεικνύεται ότι τα νανοσωματιδία, λόγω της προτίμησής τους σε περιοχές με δομική αταξία, μπορούν μέσα στο ανισοτροπικό χαλαρό υλικό να μετακινήσουν στοχευμένα, πολυμερικές αλυσίδες προσδεμένες στην επιφάνειά τους.

Τελική Αναφορά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συντονιστής:

Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής Ερευνών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.  Δημόκριτος

Μέλη Ομάδας:

Βασίλειος Τζιτζιός, Συνεργαζόμενος Ερευνητής, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.  Δημόκριτος

Ιωάννης Λελίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πατρ. Γρηγορίου Ε' & Νεαπόλεως 27

153 10, Αγία Παρασκευή

Τηλ.: 210 65 03 040 & 002

www.demokritos.gr

menuShadow