Επιστημη

Πρόγραμμα "Επιστημονικές μελέτες"

Η νεοτερη ελληνικη ιστορια στον ψηφιακο χωρο: διαφυλαξη, παρουσιαση και διδασκαλια του παρελθοντοΣ

Τμημα ΚοινωνικηΣ και ΕκπαιδευτικηΣ ΠολιτικηΣ, Πανεπιστημιο Πελοποννησου

2012

Στο πλαίσιο της Μελέτης «Η Νεότερη Ελληνική Ιστορία στον ψηφιακό χώρο», σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μια ιστοσελίδα η οποία περιλαμβάνει μια θεματική βάση δεδομένων για την νεότερη ελληνική ιστορία. Η βάση δεδομένων είναι συγκροτημένη γύρω από ένδεκα βασικές για την επιστημονική έρευνα αλλά και για την ιστορική εκπαίδευση θεματικές κατηγορίες, στις οποίες καταχωρήθηκαν πληροφορίες και σύνδεσμοι για ψηφιοποιημένο υλικό από διαφορετικούς πόρους. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει επίσης ένα επιστημονικό δοκίμιο για την νεότερη ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό της το οποίο λειτουργεί ως υπερκείμενο και ως «οδηγός» της βάσης. Τέλος, η ιστοσελίδα παρέχει σε διακριτές ενότητες πληροφορίες για ψηφιοποιημένες αρχειακές συλλογές και υλικό καθώς και χρήσιμους συνδέσμους για την νεότερη ελληνική ιστορία αλλά και για τις νεοελληνικές σπουδές.

Παράλληλα με την ιστοσελίδα, οργανώθηκε και πρόκειται να διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κατά το διάστημα 21-22 Δεκεμβρίου 2012 ένα Επιστημονικό Εργαστήριο με θέμα «Κοινωνία, Ιστορία και Μνήμη. Εξερευνήσεις σε παλιά και νέα μέσα» με στόχο να εξεταστούν ενδελεχώς οι κοινωνικές και πολιτισμικές λειτουργίες της δημόσιας ιστορίας και της συλλογικής μνήμης στα περιβάλλοντα κυρίως των σύγχρονων τεχνολογιών. Επιλεγμένος αριθμός των ανακοινώσεων θα δημοσιευθεί κατόπιν επεξεργασίας.

Η Μελέτη συνδύασε την ανάπτυξη κριτικού, θεωρητικού στοχασμού με την εμπειρική έρευνα για την νεότερη ελληνική ιστορία στον ψηφιακό χώρο.

Τελική Αναφορά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συντονιστής:

Έφη Γαζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ερευνητική Ομάδα:

Αντώνης Λιάκος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημήτρης Μπιλάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αλεξάνδρα Πατρικίου, Ιστορικός, Διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Στέλιος Κυμιωνής, Ιστορικός, Επιμελητής Οπτικοακουστικών Συλλογών, Αρχείο ΕΡΤ

Κώστας Κουτσουράκης, Web designer

Δαμασκηνού & Κολοκοτρώνη

20100 Κόρινθος

Τηλ.: 27410 74 991

Fax: 27410 74 990

sep-secr@uop.gr

dsep.uop.gr/index.php?lang=el

menuShadow